≫ 

3 genijalna trika pomoću kojih će vas frižider i zamrzivač duže služiti

Da bi frižider i zamrzivač neometano radili, a hrana uvek bila sveža, važno je da ih održavate na pravilan način

  • 0
Žena čisti frižider Foto-ilustracija: Profimedia/Andriy Popov/Panthermedia

Sigurni smo da ne postoji domaćica koja uživa u čišćenju zamrzivača koji je pun leda. Pre svega, treba sačekati da se led otopi, potom pokupiti vodu, a onda sledi najteži deo posla - ribanje unutrašnjosti.

Hladan vazduh neprekidno cirkuliše unutar zamrzivača. Ukoliko topao ili vlažan vazduh dospe u zamrzivač, na mestu njegovog kontakta s hladnim vazduhom stvara se sloj leda.

Srećom, postoje tri jednostavna trika pomoću kojih možete da sprečite stvaranje leda u zamrzivaču.

1. Ulje

Sve što treba da uradite jeste da zamrzivač očistite od leda, a potom da zidove, police i sve druge elemente premažete uljem.

Šta je sve poskupelo od početka godine? Foto: Shutterstock

Na taj način stvorićete klizavu površinu na kojoj naslage leda neće moći da se formiraju. Ovaj postupak traje samo nekoliko minuta, a sprečiće sve vaše muke sa šerpama ispunjenim toplom vodom, brisanjem i mukotrpnim razbijanjem leda koji se konstantno taloži.

Isailović Nebojša elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje za naš portal naglašava da nikada nije čuo ovu tehniku, ali veruje da premazivanje uljem ne može da naškodi zamrzivaču.

- Ovaj posao radi više od 37 godina i prvi put čujem za ovo. Ukoliko se stvaraju velike naslage leda, onda definitivno nešto nije u redu sa zamrzivačem. Ukoliko je zamrzivač samootapajući za ovom tehnikom nema potrebe - objašnjava Nebojša.

2. Čvrsto zatvorite namirnice

Da biste smanjili količinu vlažnosti u frižideru uvek dobro zatvarajte namirnice. Najbolje je da koristite kese sa zip zatvaračem ili posude sa poklopcem. Iz kesa istisnite što više vazduha pre stavljanja u frižider.

- Ovo posebno važi za novije frižidere i zamrzivače koji rade slično kao klima, jer hrana koja je izložena vazduhu veomabrzo može da se pokvari - ističe Isailović.

3. Novine

Prema rečima našeg sagovornika, trik sa novinama je najbolji i najstariji, i kako kaže, sa njim nema greške.

- Kada ljudi čiste zamrzivač jer ne planiraju da ga koriste određeni period, uvek ga ostave malo otvorenog kako se ne bi pojavila buđ i najčešće stave kabl od zamrzivača. Međutim, nisu svesni da tako oštećuju isti, a samim tim i zamrzivač. Najbolje je da iskoristite stare novine. Sve što treba da uradite je da očistite zamrzivač, ubacite novine, nema potrebe da ih lepite za zidove, i zatvorite zamrzivač - zaključuje Nebojša.

Kako kaže, novine će pokupiti svu vlagu, buđ se neće pojaviti, a ni neprijatni mirisi.

Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA