≫ 

Japanska metoda protiv lenjosti i mrzovolje: Potreban vam je samo 1 minut

Praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate

  • 0
Lenjost, vežbanje, mrzovolja, motivacija, umor Foto: Pixabay

Većina ljudi povremeno upadne u kolotečinu, pa pored mnoštva obaveza nemaju volje ni za šta. Usled uticaja interneta, motivacije koja dolazi sa svih strana, prave planove kada će konačno početi da vežbaju, početi da vode računa o ishrani, čitati ili šetati više.

Pod naletom motivacije, sa velikom voljom počnu da praktikuju vežbe i rade ono što su zamislili, ali posle nekog vremena odustanu.

"Od ponedeljka", "od prvog u mesecu", "posle odmora"...  Izgovori se samo nižu, a dobre navike odlažu i prenose u nedogled.

Zato Japanci, kao najvredniji narod na svetu i za lenjost i mrzovolju imaju lek - metodu Kajdzen.

Suština ove metode se sastoji u tome da se čovek konkretnom stvari bavi tačno jedan minut, ali iz dana u dan, u isto vreme. To je malo, ali sasvim dovoljno i lako izvodljivo za svakog čoveka.

Iste radnje koje ne želite da obavljate pola sata ili duže, sa lakoćom ćete obaviti za jedan minut. Praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate.

Tako pobeđujete nesigurnost, oslobađate se osećaja krivice i bespomoćnosti, osećate uspeh i slobodu. Inspirisani osećajem uspeha, postupno povećavajte jednomunutnu radnju na dužinu od pet minuta i tako dalje.

Neprimetno ćete stići do rutine kada nešto što vam je pre određenog vremena bilo teško, obavljate bez muke.

Kajdzen metoda je nastala u Japanu, a ljudima zapadne kulture može se učiniti neefikasnom, jer je na Zapadu utemeljeno uverenje da se bez mnogo muke i truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu da pokolebaju čoveka, a rezultati na kraju izostanu jer se motivacija brzo izgubi.

Ovaj princip odgovara svima i može biti primenjiv u mnogim životnim sferama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA