Prepoznajte razliku: Zašto je sagorevanje problem, a zagrevanje može biti i deo rešenja

Pušači su uglavnom svesni štetnih posledica svoje loše navike i najbolje rešenje za njh je da istog trenutka prestanu da puše ili konzumiraju duvanske ili nikotinske proizvode u bilo kom obliku

  • 1

Sagorevanje u bilo kom obliku je štetno – motor, vatra za ogrev ili cigareta. Svaki od ovih procesa sagorevanja u vazduh ispušta štetne materije koje zagađuju okolinu. Decenijama unazad nova otkrića pomažu da se rešimo sagorevanja, pa su danas emisije štetnih gasova manje kod električnih vozila, daljinsko grejanje je efikasnije od loženja, a do skora je nauka tražila rešenje za eliminisanje sagorevanja koje nastaje paljenjem cigarete. I ono može biti upravo u zagrevanju.

Zašto je sagorevanje problem

Kada se upali cigareta, dolazi do sagorevanja i njena temperatura žara dostiže i do čak 900 stepeni Celzijusa. Tada se stvara duvanski dim kroz koji se oslobodi više od šest hiljada materija, među kojima se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. Pušači su uglavnom svesni štetnih posledica svoje loše navike i najbolje rešenje za njh je da istog trenutka prestanu da puše ili konzumiraju duvanske ili nikotinske proizvode u bilo kom obliku. Međutim, postoje i oni koji iz različitih motiva ne odustanu. Zato je važno da se informišu i o alternativama i doneli odluku kako da se na najefikasniji način oslobode duvanskog dima.

Koje su glavne razlike između cigareta i alternativa?

iqos

Foto: Pixabay

Kod alternativa cigaretama kao što je IQOS, uređaja iz kategorije koja koristi tehnologiju zagrevanja, ne dolazi do sagorevanja duvana, već zagrevanja i to na temperaturi do 350 stepeni. Tako se prilikom konzumacije ne stvara duvanski dim već aerosol.

Naučno je dokazano da se tako u proseku proizvodi do 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Nauka napominje da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto

Kako zagrevanje može biti deo rešenja

Alternative smanjenog rizika, zbog procesa zagrevanja, u proseku stvaraju 98 odsto manje ugljen monoksida i znatno niži nivo drugih štetnih sastojaka.

Još jedan važan primer razlike između cigareta i boljih alternativa je i prisustvo katrana. Kod IQOS-a katrana nema već ga je zamenio aerosolni ostatak sa znatno nižim nivoom štetnih sastojaka.

Za potpuno razumevanje razlika, važno je napomenuti da, iako jesu bolja opcija, ove alternative nisu bez rizika i oslobađaju nikotin, koji izaziva zavisnost.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miks

    18. oktobar 2021 | 16:45

    Puše ljudi stotinama hiljada godina unazad travu, seno, duvan i ko zna šta i ništa...Poslednjih godina se podigla fama oko dima cigarete a niko ne spominje dim iz nuklearnih elektrana i radioktivne vode što se ispuštaju u vodene tokove odakle se ta ista voda prerađuje za piće...niko ne piše o kanalizacionim i otpadnim vodama koja se isto bez ikakvih prerada pušta u reke, gde su tekstovi o dimu petrohemijske industrije koji se bez filtracije pušta u atmosferu...mnogo toga ima što je jako opasnije od dima jedne cigarete...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA