Do fit linije – samo UMERENOM ISHRANOM

Jedite sve, ali umereno i balansirano

  • 0
Dijeta Foto: Shutterstock

Ako želite da dostignete fit liniju, za početak, zaobiđite sve popularne dijete koje u prvi plan stavljaju izbacivanje određenih grupa namirnica iz ishrane. Važno je da jedete umereno, dobro i kvalitetno, a ne da se izgladnjujete, jer je to jedini pravilan način ishrane za svakoga.

Šta treba da predstavlja umerena ishrana?

U teoriji umerena ishrana zvuči prilično jednostavno, ali u praksi je ipak malo teže. U stvari, najveća prepreka na putu ka ovom cilju ste samo vi i vaša volja. Treba da se hranite po osećaju: kada osetite da ste siti, istog trenutka prestanite da jedete. Ovo je izazov za mnoge koji uživaju u hrani, ali ukoliko se više omiljenih ukusa uklopi u jedan obrok, želja za njima će već biti zadovoljena i kontrola porcija će biti mnogo lakši zadatak.

Postavite kalorijsku granicu

Ukoliko mislite da niste dovoljno jaki kako biste na vreme prestali sa obrokom, a želite da budete fit i jedete umereno, može vam pomoći i brojanje kalorija. Naravno, ovo i dalje znači da treba da kombinujete različite namirnice kako bi ishrana bila balansirana. Pomoć pri istraživanju sadržaja namirnica, pružaju nutritivne tabele i nutritivni semafori, pa lako možete uvideti da li se određena hrana uklapa u vaš dnevni meni.

U slučaju da ne znate koliko bi kalorija trebalo da oduzmete, najbolje je da se konsultujete sa stručnim licem koje će vas detaljno pregledati i utvrditi šta je najbolje za vas. Svakako, postoji i opšta preporuka za zdrave odrasle osobe, po kojoj se preporučuje unos 2.200 kalorija dnevno uz odgovarajuću fizičku aktivnost. Ako se ne krećete dovoljno, a želite da budete fit, onda je idealna opcija da počnete sa vežbanjem, ili makar da izbacite 500 kalorija. U preostalih 1.700 kalorija i dalje imate mogućnost da kombinujete različite ukuse, uključujući i slatkiše, sve dok to radite umereno.

Šećer je izuzetno važan

Ne samo da možete da konzumirate slatko na putu ka fit izgledu, već je to i poželjno, imajući u vidu da ugljeni hidrati treba da čine 55-65 odsto naše ishrane. Oni su zaista pogonsko gorivo našeg organizma i njihova uloga je nezamenljiva.

Zahvaljujući šećeru koji, svakako, treba da unosite u umerenim količinama, imaćete dovoljno energije svakog dana i za uobičajene aktivnosti, i za trening. Nemojte zaboraviti da ga uključite u meni. Ako i preskočite taj broj, možete se poslužiti niskokalorijskim zaslađivačima koji su odlična alternativa.

Kontrolišite svoje obroke svakog dana. Ako se mnogo krećete, dodatno povedite računa, jer se lako možete prevariti i pojesti više nego što bi trebalo. Jedite sve, ali umereno i balansirano, i sigurno ćete dostići fit liniju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA