≫ 

5 saveta za negu hortenzija: Ako ih ovako zaštitite, u proleće će opet biti bujne

Ako svojim biljkama pružite dodatnu negu tokom hladnih meseci, pomoći ćete im da opstanu, pa će, čim krene lepše vreme, ove cvetne lepotice iznova bljesnuti u punom sjaju

  • 0
Hortenzije, cveće, cvet, bašta, baštensko cveće Foto: Pixabay

Hortenzije u punom cvatu su definitivno prizor koji oduzima dah. Zanimljivost u vezi sa ovim cvetom, osim što je zanosan, jeste da neke vrste hortenzija proizvode cvetne pupoljke u toku vegetacije, a pre cvetanja. Mladi, nežni pupoljci se formiraju u kasno leto i tada moraju da izdrže hladno vreme.

Ukoliko hladni vetrovi, temperature ispod nule, periodi smrzavanja i odmrzavanja oštete te pupoljke, teško da će vas cvetovi hortenzija dočekati sledećeg proleća ili leta. Ali ako svojim biljkama pružite dodatnu negu tokom jesenjih i zimskih meseci, pomoći ćete im da opstanu.

Ovo su koraci koje bi trebalo da preduzmete i svoje hortenzije pripremite za zimu, a u proleće ponovo uživate u ovom raskošnom cvetu.

1. Upoznajte tip hortenzija

Prvi korak u planiranju zimske nege je to da znate kakvu hortenziju gajite. Ako ne cveta u proleće, već isključivo u kasno leto, verovatno je to glatka hortenzija koja cvetne pupoljke razvija u proleće.

One koje cvetaju u proleće i vrlo rano leto su verovatno hortenzije sa velikim listovima. One cvetaju iz populjaka koji su nastali prethodnog leta ili jeseni.

Hortenzije, hortenzija Foto: Pixabay

Ukoliko su u vašoj sredini hladni i suvi zimski vetrovi, dobro bi bilo da dodate zimsku zaštitu oko žbunova koji cvetaju u proleće i leto.

2. Zaštitite prolećne i hortenzije koje cvetaju u rano leto

Najjednostavnija metoda zaštite cvetnih pupoljaka u toku zime jeste posipanje ustinjenog lišća ili kore drveta oko baze bijke. Malč pospite u kasnu jesen pošto tlo smrzne, a biljku otkrijte u proleće kada temperature počnu da rastu iznad nule.

3. Dobro zalijte biljku

Hortenzije, kao i sva stabla, grmlje i trajnice, najbolje preizme kada su dobro hidrirane. Zalijte ih dobro nekoliko puta u toku jeseni, jer zimski vetrovi mogu brzo da isuše hortenzije.

Velika količina vode pomoći će stabljikama da izdrže nalet hladnih vetrova i smrzavanja.

Hortenzije, hortenzija Foto: Pixabay

4. Preskočite orezivanje

Ako biljke orežete u jesen ili zimu, sa hortenzija koje imaju velike listove uklonite osušene cvetove.

Orezivanje treba ostaviti za proleće ili leto, pošto biljke procvetaju.

5. Hortenzije u saksijama unesite u garažu ili podrum

Hortenzije u saksijama najlakše će prezimiti u garaži ili podrumu gde su temperature niske, ali ipak ne padaju ispod nule.

Biljke će biti u stanju mirovanja, ali ćete i dalje morati povremeno da ih zalivate, otprilike jednom mesečno, kako bi koren ostao vlažan do proleća.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA