Materijale za renoviranje prostora pronađite u farbari

Kreativnost, mašta, smisao za dizajn, sve to zajedno potrebno nam je kada poželimo da transformišemo svoj radni ili stambeni prostor. Međutim, treba nam još ponešto. To nešto je kvalitetan materijal i vešte ruke majstora

  • 0
krečenje, žena kreči, sam svoj majstor, farba, renoviranje stana Foto: Shutterstock

Možda ste sami svoj majstor, ili angažujete nekog po preporuci. Što se tiče materijala koji vam treba za taj poduhvat farbara je nezaobilazna polazna tačka. Boje, lakovi, lepkovi, tapete, četke, valjci … sve kupujete na jednom mestu, a to je farbara. Kada krenete u posao renoviranja uvek na početku treba da definišete obim posla. Neophodno je i da napravite precizan plan i ako je moguće da se držite zacrtanih rokova. Uz dobro planiranje posao će biti odrađen kvalitetno. Polazna tačka je traženje ideja i osmišljavanje kako neki deo kuće, stana ili kancelarije želite da izgleda u budućnosti. Zamisao lako može da se pretoči u realnost.

Gde pronaći ideje? Mnogi bi prvo pomislili da ideje najlakše mogu da pronađu na internetu ili u štampanom izdanju nekog od magazina namenjenih uređenju prostora. To je apsolutno tačno. Tačno je i da su ideje svuda oko nas. Može vas inspirisati odlazak u kafić, restoran, boravak u hotelu, odlazak u goste kod poznanika, razgledanje kataloga nameštaja. Međutim, postoji još jedno mesto, koje vam verovatno neće pasti na pamet kao potencijalni izvor inspiracije. To mesto je farbara. Tamo ne odlazimo samo da bismo kupili sav potreban materijal za radove koji predstoje, već i da vidimo šta je to što se nudi.

Uzmimo za primer farbanje unutrašnjih zidova. Nekada davno jedino smo odlučivali o tome da li želimo tapete ili kreč, to jest poludisperzija. Oni napredniji i tada su znali da zidove ne moraju okrečiti u belu boju, već da postoje poludisperzije koje se mogu tonirati u mnoštvo nijansi. Takođe, u toj istoj prošlosti, koju deceniju unazad, izbor tapeta bio je veoma skroman. Danas je sve drugačije. I dalje su tu razne boje zidova, s tim što su tehnike kojima se zid kreči postale mnogo raznovrsnije, kao i materijali koji se koriste. Prošlo je više od deset, petnaest godina otkako je špatulat zameni španski zid, a razne vrste fasadnih boja mogu se koristiti i za unutrašnje zidove. Već pomenute tapete, daleko su odskočile u odnosu na to što su nekad bile. Postale su vizuelno dopadljivije, lakše za kombinovanje sa drugim materijalima, raznolike, prefinjene. Veoma često dizajneri enterijere kombinuju tapete sa drugim tehnikama farbanja zidova da bi se dobili impresivni rezultati. Kada odete u jednu od bolje snabdevenih farbara, naći ćete sve na jednom mestu. Sam pogled na uzorke raznih vrsta boja koje se nanose posebnim tehnikama, može da vas inspiriše i stvori u glavi ideju odakle da krenete i šta bi sve dobro išlo uz to.

Internet je prepun sjajnih ideja kako da restaurirate nameštaj koji je zastareo, dotrajao i jedino što ste mogli da uradite s njim je da ga bacite. Međutim, uz pomoć kvalitetnih boja za drvo i metal moguće je podariti novi život nekoj garnituri za sedenje, komodi, polici za knjige, trpezarijskom stolu i stolicama. Nekada je sasvim dovoljno da drvo osvežite novom nijansom farbe ili samo da ga dobro išmirglate, zagitujete rupe i prelakirate. Ako niste nikad probali da se bavite ovakvim majstorijama, pokušajte – moguće da će vam se dopasti. Možda, čak, to postane vaš novi hobi.

Mali ili veliki projekti, u kojima ste sam svoj majstor, mogu imati za cilj da se za malo novca bilo koji deo stambenog ili poslovnog prostora poptuno preuredi i vizuelno ulepša. Možete mu podariti takav izgled, da svako pomisli da ste angažovali dizajnera. Tajna je u detaljima. Biljke oplemenjuju prostor. To se lako da zaključiti ako pažljivo posmatrate dizajnerske koncepte enterijera. Usklađenost s prirodom veoma je važna, pa s tim u vezi je i korišćenje ekoloških materijala i boja. Prilikom kupovine farbi, lakova, premaza, lepkova raznih namena, uvek se raspitajte u farbari da li su to prirodni, ekološki proizvodi. Takođe, renoviranje kupatila i drugih prostorija u kojima može da se stvara vlaga, treba da bude u znaku zaštite od pojave buđi. Na tržištu postoje posebna sredstva koja štite od pojave buđi i kondenzata, koji se mogu stvarati na fugnama ili po ćoškovima slabije provetravanih prostorija.

Sve bolje farbare pronađite lako i brzo na mirandre.com gde možete pogledati i njihovu ponudu, trenutne akcije i cene proizvoda. U ovim farbarama pronaći ćete baš sve što vam treba za vaše građevinske poduhvate: boje za spoljašnje i unutrašnje zidove, farbe i lakovi za drvo, sredstva za zaštitu drvenih površina, molerski alat i pribor (četke, valjke, posude, zaštitne trake), hidroizolaciju, termoizolacione materijale, lepak za pločice, fug mase i još mnogo toga. Spisak je podugačak. A kad smo već kod spiska, čak i da ga zaboravite, ljubazno i stručno osoblje u farbarama će vam pomoći da ne previdite nešto što je važno.

Pre nego što se odlučite za neku vrstu fasadne boje ili boje za drvo, potražite i stručan savet u farbari. Raspitajte se o svim prednostima i manama i zatražite preporuku. Uvek vodite računa o praktičnosti, te birajte boje koje se lako održavaju. Zašto ne biste okrečili zid posebnom farbom, s koje se lako skidaju fleke pomoću vlažnog sunđera. Kupovinom materijala i opreme na jednom mestu ostvarićete i uštedu jer ćete u velikom izboru moći da se opredelite za artikle koji su trenutno na popustu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA