≫ 

Jednostavan način kako da očistite ekran laptopa: Potrebne su vam samo dve stvari

Najvažnije je da koristite nežne mirkofiber krpe za brisanje LCD-a

  • 1
Čišćenje laptop Foto: Shutterstock

Ekrani laptopova skupljaju prašinu i prljavštinu iz okruženja i povremenio ih je potrebno očistiti. Ono što je važno jeste da moramo sa njima biti pažljivi, jer su oni posebno osetljivi, ali srećom postoji jednostavan trik kako da vaš ekran ponovo zasija.

Najvažnije je da koristite nežne mirkofiber krpe za brisanje LCD-a. Uz  krpu sa mikrovlaknima potrebna su vam još samo dva sastojka koje skoro svako ima u kući - voda, najbolje destilovana i alkoholno sirće.

Rastvorom ova dva sastojka bolje ćete očistiti ekran nego mnogim kupovnim sredstvima koja su za ovu namenu.

Pre nego što počnete da ga čistite, isključite računar i izvucite adapter za napajanje i bateriju. S obzirom na to da koristite tečnost za čišćenje ekrana ovom metodom, vrlo je važno da isključite sve. Nije dovoljno samo da "uspavate" računar. 

Pripremite rastvor u razmeri 1:1, ali koristite isključivo alkoholno, nikako jabukovo sirće. Za čišćenje je bolja destilovana, od vode iz slavine, jer ova prva ne sadrži hemikalije.

Sipajte rastvor u bočicu sa raspršivačen i nanesite ga najbolje na jedan kraj krpe od mikrovlakana. Pazite da krpa ne bude mnogo vlažna.

Nežno obrišite ekran krpom. Kod prvog brisanja trebalo bi voditi računa o prašini i česticama na ekranu. Obrišite nežno bez velikog pritiska, jer ako pritisnete previše jako možete oštetiti ekran.

Nemojte nikada koristiti  ubrus, peškir, toaletni papir ili neki drugi papirni proizvod, jer stvaraju ogrebotine i oštećuju ekran. Krpa od mikrovlakana je zgodna za čišćenje svih vrsta ekrana, kao i sočiva.

Ekran obrišite laganim kružnim pokretima, a zatim očistite okvir kompjutera rastvorom za čišćenje.

Važno je da kod čišećanja ekrana koristite samo blagi pritisak, tako da krpa bude u kontaktu sa ekranom. Obratite pažnju na to da ne pritisnete prste jako krpu ili ekran, jer primena prevelike sile prilikom čišćenja može trajno oštetiti LCD panel i učiniti vaš ekran neupotrebljivim.

Dok ga brišete, držite ekran prema samom vrhu ili na dnu kako biste izbegli ponovno njegovo ponovno prljanje u toku brisanja. Ukoliko to zahteva situacija, pređite krpom ekran više puta dok ne skinete sve mrlje.

Ako je potrebeno povremeno ponovo pokvasite krpu, ali sve vreme pazite da ne bude suviše vlažna.  Ostavite ekran da se potpuno osuši, pa ga tek onda ponovo uključite računar.

Vaš LCD panel zasijaće kao nov.

Video: Očistite celu kuću uz pomoć samo jednog sredstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA