Pitamo vas: da li manje štetne alternative proteruju duvanski dim

Prema relevantnim naučnim studijama glavni problem kod cigarete zapravo je duvanski dim koji se oslobađa kada se cigareta zapali

  • 0
Prestanak pušenja Foto: Pixabay

Svi znamo da je pušenje štetno po zdravlje i da bi najbolja odluka za sve pušače bila da odmah ostave cigarete. Međutim, značajan broj pušača se ipak ne odlučuje na ovaj korak navodeći nikotin kao jedan od razloga za prolongiranje ove odluke. Poznato je da je nikotin supstanca koja se prirodno nalazi u biljci duvana i nije bez rizika s obzirom da izaziva zavisnost, ali je takođe poznata činjenica da nikotin nije primarni uzročnik nastanka bolesti povezanih s pušenjem. Zapravo je to duvanski dim.

Prema relevantnim naučnim studijama glavni problem kod cigarete zapravo je duvanski dim koji se oslobađa kada se cigareta zapali. Dim cigarete sadrži više više od šest hiljada materija, od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno, među kojima su i ugljen-monoksid i katran.

Prilikom pušenja cigareta, ugljen monoksid ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za hemoglobin od kiseonika i tako remeti normalan prenos kiseonika.

Kako se osloboditi duvanskog dima i sagorevanja

Iako je pušenje bez sumnje štetno i za pušače i ljude u njihovoj okolini, postoje i oni koji iz različitih motiva ne prestaju s ovom lošom navikom. Oni imaju priliku da se informišu o naučno-tehnološkim dostignućima u pogledu razvijanja manje štetnih alternativa pušenju, koje su bazirane na tehnologiji zagrevanja duvana.

e cigarete Foto: Pixabay

Jedna od prisutnih alternativa iz ove kategorije, uređaj IQOS, prilikom korišćenja ne sagoreva duvan pa samim tim ne oslobađa duvanski dim, te ne stvara pepeo ni katran, a u proseku emituje 98 odsto manje ugljen monoksida i značajno manje drugih štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete, što ne znači i smanjenje rizika od 98 odsto jer je ugljen-monoksid jedan do mnogih štetnih sastojaka u duvanskom dimu . Ipak, važno je znati da ovaj proizvod nije bez rizika i oslobađa nikotin, koji stvara zavisnost.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    25. novembar 2021 | 23:10

    Alternative proteruju duvanski dim, polako ali sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA