≫ 

5 biljaka koje je poželjno imati u kući u toku grejne sezone: Vazduh je čistiji i "lakše se diše"

Zimsko vreme donosi zagađeniji vazduh, a poznavaoci hortikulture tvrde da postoje biljke koje je poželjno imati u kući u ovo doba godine kako bismo obezbedili čistiji vazduh

  • 0
Nega biljaka, biljke, sobne biljke, cveće Foto: Shutterstock

Zagađenost vazduha je poseban problem zimi u vreme grejne sezone zbog čega je poželjno da u kući imamo što više zelenih biljaka uz koje se "lakše diše".

Poznavaoci hortikulture kažu da postoji pet biljaka koje bi skoro svako trebalo da ima u domu uvek, a naročito u vreme kada je vazduh manje čist.

1. Engleski bršljan

Možda vam je engleski bršljan poznatiji kao puzavica na mnogim zidovima i po drveću u parkovima, ali NASA tvrdi da je to najstarija sobna biljka koja kvalitetano pročišćiva vazduh.

Dobro uspevaju u malim saksijama, i lako se razmnožavaju pomoću pelcera u vodi, za samo nekoliko dana. Engleski bršljan od toksina u prostoru uklanja formaldehid i benzen.

2. Spatifilium

Ova biljka, veruje se, donosi sreću ženama. Pored toga što su bogate zelenim listovima imaju i bele cvetove nalik mini kalama. Ne samo što oplemenjuje prostor, spatifilium spada u biljke koje dobro prečišćavaju vazduh u prostoru.

Za ovu biljku je karakteristično da može da se gaji i u prostoru kojem nedostaje sunčeva svetlost, a i ne zahteva neku posebnu negu. Sve što je potrebno jeste da ga zalivate jednom nedeljno, a na proleće da mu dodate malo đubriva kako biste podstakli rast biljke i cvetova. Iz vazduha uklanja benzen, ugljen monoksid, formaldehid, trihloretilen i ksilen.

3. Bendžamin

Mnoge domaćice ga obožavaju, jer je raskošan i deluje kao pravi ukras u dnevnoj sobi. Ova biljka poreklom iz jugoistočne Azije i uzgaja se najčešće u zatvorenom prostoru. U zavisnosti od vrste može da naraste i više od 2 metra u visinu.

Bendžamin fikus Foto: Shutterstock

Bendžamin voli svetlost, a zalivanje traži jednom nedeljno, kada se zemlja potpuno isuši između dva kruga napajanja vodom. Odličan je borac protiv toksina kao što su formaldehid, trihloretilen i benzen.

4. Zeleni ljiljan

Zeleni ljilan čiji latinski naziv je Chlorophitum comosum i odličan je izbor za sve početnike u botanici. Ova biljka uspeva na indirektnoj sunčevoj svetlosti i opstaje u gotovo svim uslovima. Poznato je da može da preživi i na temperaturama od samo dva stepena. Vazduh prečišćava tako što uklanja iz njega formaldehid i ksilen.

5. Fikus

Ova biljka koja ima bordo stablo, poreklom je iz Indije. Vrlo je izdržljiva i voli svetlo. Fikus je potrebno zalivati zimi dva puta sedmično, dok je leti dovoljno jednom. Iz vazduha eliminiše ksilen, benzen, formaldehid i trihloretilen.

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA