≫ 

Duboka simbolika badnjaka: Veruje se da ovi običaji donose sreću

Uz česnicu, badnjak predstavlja jedan od neizostavnih simbola proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika

  • 0
Badnjak, bozic Foto: Shuttertock

Pravoslavni vernici danas slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik - Božić. Godinama u našem narodu postoji tradicija koja se ne prekida, te su oni koji drže do običaja jutros, pre nego što je sunce izašlo, posekli badnjak.

Domaćin sa sinovima ili unucima ide u šumu da seče badnjak, jer je obavezno da ide neko ko je mlad. Drvo koje se bira za badnjak je u većini slučajeva hrast.

Pre nego što ga poseče, domaćin se drvetu obraća sa rečima: "Dobro jutro badnjače i čestit ti Božič!". U nekim krajevima Srbije, domaćin prinosi darove badnjaku u vidu vina ili meda.

Po narodnom verovanju, badnjak se mora poseći sa tri snažna udarca, a ono što sekira od tri puta ne preseče, dovršava se lomljenjem ili uvrtanjem.

Kada domaćin donese badnjak, prisloni ga na zidove kuće i tek ga s prvim mrakom unosi u svoj dom. Dok nosi badnjak i slamu domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a ostali ukućani, posebno deca, idu za njim i pijuču poput pilića.

Badnjak, bozic Foto: Shuttertock

Domaćin obilazi svaki ugao doma, bacajući u svaki po jedan orah što se smatra žrtvom precima. Preostali orasi i lešnici se stavljaju na slamu ispod stola i najčešće se jedu sa medom, dok orahe iz uglova niko ne uzima.

Kad se članovi porodice okupe oko božićne trpeze koja bi trebalo da bude na podu prekrivenim slamom, deca nastavljaju da pijuču, što simbolizuje traženje darova. Tad im roditelji poklanjaju pripremljene darove, pokazujući da će brinuti o njima kao što kvočka brine o svojim pilićima, srećna što ih ima. Ovaj običaj u našem narodu sluti na sreću i blagostanje.

U nekim kućama, badnjak se celiva i maže medom, a potom se pali. Međutim, poslednjih nekoliko decenija, vernici koji seku badnjak ili pak kupuju, nose do crkve, u porti se badnjak slaže i na kraju pali.

Simbolika badnjaka

Badnjak simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus i koji je Josif, Isusov zemaljski otac, založio da ugreje hladnu pećinu. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj.

Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir. Gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u Hrista.

Ponegde se veruje i da je naložen badnjak simbol krsta na kome je Isus razapet, a toplina vatre simbolizuje spasenje ljudskog roda do kog će doći zahvaljujući Hristovoj žrtvi.

Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA