≫ 

Kako da pravilno rasporedite namirnice u frižideru: Ovako će duže ostati sveže

Pravilna organizacija i raspored sprečava nepotrebno bacanje hrane, štedi energiju i novac

  • 3
Frižider Foto: Shutterstock

Iako su police na frižiderima, ali i fioke obeležene ili je barem u uputstvu navedeno koji tip namirnica se gde čuva, mnogi to zanemaruju, pa se dešava da hrana brzo propadne ili nema očekivanu svežnu.

Pravilna organizacija i raspored sprečava nepotrebno bacanje hrane, štedi energiju i novac. Temperaturu u frižideru je najbolje držati od tri do četiri stepena Celzijusa.

Osim zbog svežine, hranu treba držati na hladnim temepraturama kako bi se sprečilo razvijanje bakterija i mikroba od kojih se hrana kvari, a samim tim i uticati na vaše zdravlje.

Vrata frižidera

Vrata fižidera su njegov najtopliji deo, pa tu treba skladištiti hranu koja je najotpornija na kvarenje.

U ovom delu treba držati začine, sokove i ostale namirnice koje mogu da podnesu velike promene temeprature, a da pri tom ne izgube na kvalitetu.

Gornje police

Na gornjim policama frižidera temepratura je skoro uvek jednaka. Zbog toga bi na njima trebalo držati ostatke hrane, pića i gotovu hranu poput tortilja, suvomesnatih proizvoda, itd.

Ovo je idealan prozor i za začinsko bilje, koje se može držati u teglama ili čašama sa vodom ili pokriveno kuhinjskim ubrusom.

Donje police

Donje police su idealno mesto za sirovo meso, jaja, morske plodove i mlečnu hranu, jer se sve ove namirnice čuvaju na nižim temperaturama.

Frižider Foto: Shutterstock

Kako biste sprečili širenje bakterija sirovog mesa na druga područja, držite ga u originalnoj ambalaži ili u posudi koju ćete redovno čistiti i dezinfikovati, ali odvojenu od ostatka namirnica.

Fioke na dnu

Na dnu frižidera je najhladnije, ali ima i najviše vlage, stoga je taj deo rezervirsan za povrće, salatu i namirnice kojima vlaga dobro dođe da ostanu duže sveže.

Sirovo povrće, salatu i voće treba da držite u odvojenim odeljcima, jer neko voće emituje gas koji ubrzava zrenje.

Zamrzivač

Trik sa zamrzivačima je da hranu čvrsto spakujete u njihove kutije i dobro održavate stvari, optimizuje skladištenje i takođe ćete uštedeti energiju.

Umesto da koristite staklene tegle - koje se mogu slomiti - hranu zamrzavajte u plastičnim kutijama koji se mogu složiti ili u plastičnim kesama za zamrzavanje položenim ravno.

Ne gomilajte previše na policama

Za razliku od zamrzivača, frižider ne bi trebalo da bude u potpunosti spakovan. Ovde treba da teče hladan vazduh, a ako ne može, dobićete nedosledne temperature.

Video: Jednim udarcem dve muve: Spremite brz i ukusan ručak pred put i otarasite se ostataka iz frižidera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PPP

    29. januar 2022 | 11:10

    Odmah sam morske plodove prebacio na donju policu, a gde kavijar i šampanjac da stavim? Pored jastoga ili gore kod tartufa?

  • Auuu!

    29. januar 2022 | 12:28

    Sad čitava nauka i oko toga! 🙄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA