≫ 

Domaći sapun protiv fleka iz kućne radinosti: Potrebna su vam samo 4 sastojka

Kupovna sredstva protiv mrlja postaće prošlost

  • 2
Sapun Foto: Pixabay

Pre nekoliko decenija za naše bake su prašak, detrdžent i hemijska sredstava bile misaone imenice. Međutim i tadašnje domaćice su imale isti problem koji imaju i savremene - uporne fleke

Snalažljive i ekonomične, domaćice su nekada same pravile domaće sapune pomoću kojih su uklanjale mrlje sa odeće, tepiha i nameštaja.

Vremena su se promenila, umesto prirodnih sredstava počela su da se koriste hemijska, koja ne daju uvek željene rezultate.

Za one koji žele da naprave svoj sapun za pranje veša ili sredstvo za skidanje mrlja, imamo sjajne vesti, jer smo pripremili recept za jedan takav.

Za pravljenje sapuna neće vam trebati puno sastojaka. Ovakav poduhvat je pre svega kreativan i zabavan, a kao krajnji rezultat dobićete fantasičan domaći sapun protiv mrlja.

Sastojci koji su vam potrebni su:

  • 300 gr biljnog sapuna
  • 3 l vode
  • 150 gr kalcinisane sode
  • 20 kapi eteričnog ulja po izboru

Biljni sapun izrendajte na krupno rende, a u veću šerpu zagrejte vodu. Kada voda proključa, dodajte sav sapun i sve vreme mešajte dok se ne istopi.

Smanjite temperaturu i šerpu sklonite sa ringle, pa polako dodajte i kalcinisanu sodu. Šerpu vratite na ringlu i sve vreme mešajte dok se soda ne rastopi, kako ne bi ostavljala bele tragove po odeći.

Smesa će veoma brzo početi da se zgušnjava.

Ugasite ringlu i ostavite šerpu na njoj, pa dodajte eterično ulje i dobro promešajte. Kada se smesa prohladi, prelijte je u kalup i ostavite da se skroz ohladi.

Posle nekoliko sati, sapun je spreman za korišćenje. Sapunom direktno trljajte po mrlji i ostavite tako 15 minuta, pa isperite čistim sunđerom i vodom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA