Lak trik za uklanjanje mrlja i vraćanje mekoće jastucima: Izgledaće kao da ste ih tek kupili

Žute mrlje koje se često mogu videti na jastucima posledica su znoja i odlaska u krevet odmah posle kupanja

  • 0
jastuk, posteljina, krevet Foto: Pixabay

Beli jastuci veoma često promene boju, bez obzira na redovnu promenu jastučnica. Najčešći razlog je znoj; što se neko više znoji, to više vlage prodire kroz jastučnicu u jastuk, ostavljajući ružne žute mrlje.

Osim znoja, i kosa može da bude krivac za pojavu mrlja na jastuku, posebno ako odlazite na spavanje sa mokrom ili vlažnom kosom.

Nepisano pravilo je da bi makar jednom godišnje trebalo zameniti jastuke, čak i ako naizgled nisu mnogo promenili oblik. Takođe, još jedno pravilo kog bi trebalo da se pridržavate je pranje jastuka četiri puta godišnje.

Za uklanjanje žutih mrlja koristite pola šolje boraksa i pola šolje izbeljivača. Sipajte boraks i izbeljivač u lavor, dodajte malo običnog praška za veš, spustite jastuk i sipajte vodu, pa ostavite da jastuk tako odstoji sat vremena.

Potom ga operite, ocedite od vode, pa ga ubacite u veš-mašinu sa dve teniske loptice i operite na uobičajen način, na temperaturi predviđenoj za pranje jastuka.

Mešavina boraksa, izbeljivača i deterdženta za veš ukloniće mrlje, a pranje jastuka u bubnju zajedno sa teniskim lopticama sprečiće da se vlakna u jastuku slepe, pa će on duže trajati i biti udoban.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA