Spavaća soba - mesto harmonije i dobrih vibracija

Spavaća soba je prostorija u kojoj završavamo jedan i započinjemo drugi dan

  • 0
soba, stan, prozor

Foto: Pixabay

To je prostorija u kojoj se postiže ravnoteža, harmonija i simetrija. A istovremeno mesto na kome opuštamo telo, sređujemo misli i uspostavljamo balans nad sopstvenim životom. Iz tog razloga treba posebnu pažnju posvetiti njenom uređenju. Bez obzira da li spavaću sobu delite sa nekim ili ste sami važno je da iz nje uklonite sve što dovodi do nesklada i nemira.

U nastavku teksta vam donosimo nekoliko saveta koji bi vam mogli pomoći pri uređenju, kako bi vaša spavaća soba bila pravo mesto za opuštanje i odmor.

Odaberite nežne, umirujuće boje za zid

Ako je spavaća soba mala, idealan izbor bi bila bela boja zidova. Zahvaljujući njoj moći ćete da kreirate prostor koji neće delovati klaustrofobično. Ako se plašite da će bela boja delovati suviše sterilno i bezlično, obavezno dodajte još neki detalj u boji. To može biti tekstura ili neki dezen koji vam se dopada. Dekoracija kreveta i drugih delova nameštaja, kao npr. zavesa i tepih u boji, će vam takođe pomoći da kreirate prostor u kome ćete uživati a koji će istovremeno biti odraz vaše ličnosti.

Da biste postigli harmoniju u spavaćoj sobi, za veće sobe preporučljivo je krečenje zidova u neku nežnu umirujuću boju. Neutralni tonovi su sjajna podloga zahvaljujući kojoj ćete moći da kombinujete boje. Dodatkom sivih tonova dobićete moderan i sofisticiran izgled prostorije. Toplu notu energije ćete postići ukoliko se u vašoj sobi nađu detalji u crvenoj ili roze boji. Ljubičasta i zelena boja predstavljaju umirujuću romantičnu notu. Na vama je da odaberete.

Što manje nameštaja

Nameštaj za spavaću sobu treba pažljivo odabrati. Bračni krevet se najčešće nalazi na sredini prostorije sa uzglavljem uz zid. Mogli biste odabrati tapacirani bračni ležaj koji ima veće uzglavlje. Na taj način ćete se udobnije smestiti kada budete čitali pred spavanje. Stone i sobne lampe brižljivo odaberite, jer adekvatna rasveta dodatno doprinosi osećanju prijatnosti i opuštenosti. Dizajneri enterijera preporučuju ugradne plakare, kako bi se stvorio bolji vizuelni efekat.

Ukoliko nemate ugradne plakare, verovatno ćete garderobu držati u garderoberu koji se nalazi u spavaćoj sobi. Važno je da ga postavite tako da možete maksimalno iskoristili visinu prostorije. Pored garderobera možete smestiti i komodu istog dizajna kako biste napravili skladnu celinu.

Čak i ako vam se ne dopada postojeći garderober, potrebno je samo malo mašte i spretnosti kako biste imali sasvim novi detalj u kući.

Stari ormar možete prefarbati, ali vodite računa da odaberete kvalitetne i postojane boje. Takođe ga možete osvežiti tako što ćete ga delimično oblepiti samolepljivom folijom, ali vodite računa da vam se dezen uklopi sa ostatkom enterijera.

Televizori nisu preporučljivi za spavaće sobe, ali to je najčešće pravilo koje svi kršimo.

Rasveta i grejanje u spavaćoj sobi

Pravilnim odabirom rasvete možete stvoriti prisnu atmosferu ali istovremeno namenski osvetliti sobu. Zidna rasveta u kombinaciji sa klasičnom će doprineti tome da stvorite različite efekte kako biste se prijatnije osećali.

Ako ste ljubitelj detalja, svoju sobu možete obogatiti visilicama, koje će pored praktične svrhe biti i odlično dekotrativno rešenje. I u svedenom ambijentu, one će sobi dati poseban estetski efekat.

Kao dekorativno ili pozadinsko osvetljenje, kojim posebno možete da naglasite određen deo sobe, kutak koji naročito volite, tu su LED trake i neon, koji mogu odgovoriti na svaki vaš kreativan momenat.

Spavaća soba ne treba da bude hladna, ali ni previše topla. Ukoliko nemate centralno grejanje pažljivo odaberite grejna tela, vodeći računa da umerena temperatura doprinosi kvalitetu sna.

Spavaća soba treba da deluje dekorativno

Kako bi spavaća soba dobila dodatnu notu sofisticiranosti, osim lepe i kvalitetne posteljine poseban akcenat stavite na prekrivače. Nabavite dekorativne prekrivače i jastučiće kako bi krevet dobio potpuno drugačiji izgled. Ako se opredelite za zanimljive dezene jarkih boja, znatno ćete osvežiti izgled spavaće sobe. Imajte u vidu da harmonična energija spavaće sobe doprinosi boljem zdravlju kao i odnosu koji se zasniva na podršci i razumevanju.

Dekoracija prostora je veoma bitna, ali vodite računa da ne preterate kombinujući razne stilove. U tom slučaju ćete dobiti kontraefekat. Boja dekorativnih elemenata ne bi smela da odudara od boje zidova i ostatka nameštaja. Ako vam prostor dozvoljava možete staviti zidne police na koje ćete smestiti kutije sa nakitom i poneki ram sa dragom fotografijom.

Ukoliko je vaša spavaća soba mala, možete dekorisati samo jedan deo nje. Naš predlog su zidni stikeri ili odgovarajući tapet, jer ćete na taj način dobiti kohezivnu celinu koja će se lepo uklopiti u vaš prostor.

Ovo su samo neki od saveta za uređenje spavaće sobe. Svakako je najbolje da je uredite vođeni intuicijom pri čemu treba usaglasiti želje i mogućnosti. Da biste se prijatno osećali obavezno unesite optimizam, vedrinu i pozitivan duh.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA