≫ 

Cvet idealan za svaku baštu: Uživa u suncu i vrućini, a može i bez vode

Ova višegodišnja biljka idealna je za svaku baštu; nije zahtevna za uzgoj, odgovara joj svaka vrsta zemljišta, otporna je na sušu, a cveta od leta do prvih dana jeseni

  • 0
baštovan, bašta, žena, biljke, cveće Foto: Freepik/senivpetro

Devojačko ili carevo oko (Coreopsis) u prirodi raste u prerijama i suvim ravnicama Severne Amerike. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Idealna je biljka za svako dvorište ili baštu jer nije zahtevna po pitanju uzgoja, odgovara joj svaka vrsta zemljišta, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svetlost, a cveta od leta pa sve do prvih dana jeseni.

Ne zahteva ni redovno zalivanje, pa nema osobe kojoj neće uspeti. Veoma se brzo razmnožava i svakih nekoliko godina potrebno ju je rasađivati.

Raste u obliku grma, zavisno od sorte od 30 pa sve do 120 centimetara. Listovi su tamnozeleni, perasto sastavljeni. Cvetovi su najčešće žarkožute boje dvostruki ili jednostruki. Razmnožava se semenom koje sejemo na otvorenom, na željeno mesto u dvorištu ili bašti, i to u proleće. Mlade biljke se presađuju na razmak od 20 centimetara.

Coreopsis voli osunčano mesto u bašti i rastresito zemljište. Kad se prilagodi uslovima u bašti, može trajati godinama. Cvetanje se može produžiti ako se redovno uklanjaju procvetali cvetovi.

Svake treće godine grmove bi trebalo pregledati i ostaviti najsnažnije, kako bi se pomladili. Sorte Coreopsisa koje dostižu veliku visinu sade se iza gredica ili se uzgajaju za orezivanje.

Video: Kako da vam cveće izgleda bujnije u vazi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA