Ovih 5 biljaka čine klasiku svake bašte: Lepotice koje se lako neguju

Nijedna bašta nije potpuna bez ovih lepotica koje se lako održavaju

  • 0
Ruže

Foto: Pixabay

Bez obzira na to koliko velika ili mala vaša bašta, uvek ima mesta za još jednu biljku. Možete posaditi različite vrste jednogodišnjih biljaka svakog proleća ili promeniti ono što ste stavili u saksije ili žardinjere da bi vaša bašta bila nova i zanimljiva. Ali okosnica vašeg pejzaža treba da bude mešavina višegodišnjih biljaka, žbunja i drveća, što će dati neverovatan kolorit i razigranost vašoj bašti.

Pre kupovine, upoznajte se sa odlikama biljke koju ćete posaditi, poreklo, gde i kako raste, kako se održava i neguje, koliko je otporna na vremenske prilike podneblja u kojem živite, kako biste bili sigurni da biljka može preživeti zimu u vašoj klimi. Zatim, pre sadnje, obratite pažnju na to koliko sunca ili senke ima područje vaše bašte.

Puno sunca znači šest i više sati sati direktne sunčeve svetlosti, dok je delimično sunce otprilike upola manje. Puna senka znači da oblast ne dobija direktno sunce ili samo mrvicu jutarnjeg sunca. Pratite oznake na deklaraciji same biljke i njen opis: ljubiteljima sunca je potrebna svetlost da bi cvetali, dok će se ljubitelji hladovine doslovno pržiti na vrelom suncu. Portal "Housebeautiful" kaže da nema smisla trošiti novac i ne dati svojoj biljci dobar početak u vašoj bašti.

Omiljene vrste biljaka koje će zaokružiti svaku baštu

Ruže su ljupke i romantične u bilo kom vrtnom okruženju, bilo da imate malu urbanu parcelu ili veliko, seosko dvorište. I nisu tako osetljive kao što biste možda posmislili! Mnoge nove vrste su uzgajane tako da dugo cvetaju i otpornije su na bolesti i ne moraju da im budu uvele glave, niti da su im uklonjeni istrošeni cvetovi kako bi nastavili cvetati. Držite se grmova ili pejzažne ruže za svoj prvi pokušaj jer skoro uopšte ne zahtevaju negu.

Možete uložiti minimum truda oko uzgoja modernih ruža i imati neverovatan uspeh s njima, poručuju poznavaoci i ljubitelji cveća. Sorte koje možete probati: "oso easi pink cupcake", "coral drift".

Hortenzije su skoro savršene: sa stotinama različitih sorti, uspevaju u skoro svakoj klimi. Čipkasti cvetovi izbijaju početkom leta i traju do jeseni, a ostaju netaknuti na žbunju. Jedna uobičajena zabluda u vezi sa ovim cvetom je da možete promeniti boju cveta na bilo kojoj hortenziji. Istina je da samo određene vrste hortenzije, i to one sa velikim listovima i planinske hortenzije, menjaju boju na osnovu prisustva aluminijuma u ​​zemljištu.

Hortenzije se kreću u visini od nekoliko desetina centimetara, kakve su one niske i suptilne, dok  visoke i široke dostižu i do dva metra. Zato obavezno pročitajte etiketu pre sadnje tako da biljka ima dovoljno prostora za širenje. Sorte koje možete isprobati: "little kuickfire", "cherri ekplosion".

Bilje je superlako za uzgoj, a njihovo cveće privlači tone oprašivača. Takođe je daleko jeftinije uzgajati ih nego kupovati  u prodavnici! Mnoge biljke, kao što su majčina dušica, žalfija i origano, su višegodišnje, što znači da se vraćaju svake godine, dok ćete svakog proleća morati ponovo da posadite bosiljak, cilantro i ruzmarin. Bilje za probati: amazel bosiljak, čokoladna menta.

Vinova loza koja se penje preko ograde, rešetke ili senika daje sloj šarma i zanimljiviosti svakoj bašti. Cvetne loze takođe privlače lepe, male oprašivače kao što su kolibri i leptiri. Preporučuje se da uzmete u obzir kardinalnu penjaču, klematis, pasijon, orlove nokte i lažnu hortenziju. Sorte koje treba probati: "sveet summer love clematis", "rose sensation false hidrangea".

Miris je jedno od čula koje svaka bašta treba da aktivira, opcije za mirisne biljke su beskrajne! Dianthus, božuri i lavanda su pouzdane trajnice za sladak miris. Ili posadite cvetajući grm ili drvo kao što su jorgovan, jabuka i korejski začinski viburnum.

Sorte koje treba probati: "bloomerang dvarf pink lilac", "festiva makima peoni".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA