≫ 

Zašto treba da čuvate limun u zamrzivaču: Višestruka korist limunove kore

Limun iz zamrzivača ima drugačiji ukus od limuna koji se čuva na sobnoj temperaturi zbog razlike u nivou kiselosti.

  • 3
Limun, smrznuti limun Foto: Shutterstock

Kao što nam je svima poznato, limun je višestruko koristan po zdravlje zbog vitamina C koji doprinosi jačanju imunog sistem, pomaže telu da se bori protiv infekcija, podstiče gubitak težine. Takođe, sadrži i supstance koje pomažu u prevenciji raka, reguliše krvni pritisak, a čak se smatra posredno korisnim i za mentalno zdravlje, jer pomaže protiv stresa i depresije. Najbolji način da dobijete maksimalnu korist od limuna i njegove kore je da ga zamrznete, narendate i konzumirate.

Kora limuna

Smrznuti limun ima drugačiji ukus od limuna koji se čuva na sobnoj temperaturi zbog razlika u nivou kiselosti. Zamrzavanje limuna smanjuje njegovu kiselost koja će se vratiti tek kada se voće odmrzne. Limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina od limunovog soka i zato je svakako treba iskoristiti, a ne samo baciti. Smrznuta kora ima neverovatan ukus, samo se pobrinite da dobro operete limun pre nego što ga odložite u zamrzivač!

Limun, citrusno voće Foto: Pixabay

Kora limuna daje jedinstven osvežavajući ukus hrani i pićima. Ima odličan ukus u salatama, kao glavni sastojak sladoleda ili dodatak ovoj poslastici, a ide čak i uz špagete. Važno je da limun bude potpuno zamrznut pre nego što ga nanesete na hranu, jer smrznuta kora ima mnogo bolji ukus od obične kore. Zato sve više domaćica koristi ovaj trik za kuvanje, pa ga isprobajte sami!

Smrznuta  kora limuna sadrži esencijalna jedinjenja koja jačaju imuni sistem, normalizuju nivo holesterola, a prema nekim istraživanjima doprinosi  sprečavanju razvoja kancerogenih ćelija. Bogata je hranljivim materijama kao što su vitamini A, B6, C i E, gvožđe, cink, kalijum, vlakna i proteini.

Kako zamrznuti limun

Pošto su hranljive materije prisutne u kori limuna, važno je da ga pravilno operete u tekućoj vodi, a potom ga dezinfikujte sodom bikarbonom ili jabukovim sirćetom. Ponovo operite tekućom vodom i stavite u zamrzivač preko noći.

Kada se zamrznu, narendajte limunove u staklenu teglu i vratite teglu u zamrzivač, pa je koristite po potrebi: kao preliv za salate, supe, sokove, čak i u domaćim sosovima.

Višestruka primena  

Prema istraživanjima, limunova kora pokazuje veliki potencijal u uklanjanju toksina iz ljudskog tela, a u nekim zemljama kao što je Indija, koristi se u ishrani obolelih od raka.

Na osnovu svoje prakse, kozmetičari su složni da je limunova kora odličan piling koji ne samo da uklanja mrtvu kožu već je i snabdeva vlagom.

Video: Napravite prirodni osveživač vazduha: Uz ova 3 sastojka dom će divno mirisati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    16. jul 2022 | 14:26

    A pesticidi........nije istina da soda bikarbona neutrališe pesticide......

  • Licemerka

    16. jul 2022 | 14:59

    Izrendajte ceo smrznuti limun, stavite u stakleni bokal sa 400ml H.2.0. I pijuckajte tj.i koru pojedite....u toku dana....

  • Licemerka

    16. jul 2022 | 14:42

    Radila sam to mesecima i imala više energije u telu! Istina je!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA