Kako da prevaziđete pet najčešćih problema sa kojima se kao žena susrećete na poslu

Uprkos sticanju prava na rad i mnogo boljeg položaja u zapadnim društvima u poslednja dva veka, žene se i dalje suočavaju sa nekoliko problema na radnom mestu

  • 1
Prema aktuelnim podacima, Turci najređe koriste bolovanje

Foto: Shutterstock

Žene danas čine skoro polovinu globalne radne snage. Prema istraživačkom centru Pev, zaposlene žene čine više od 40 odsto radne snage u 114 zemalja. Međutim, one se i dalje na radnom mestu suočavaju sa mnogim izazovima zbog rodnih predrasuda, stereotipa i zahteva za ravnotežom između posla i privatnog života.

Uprkos sticanju prava na rad i mnogo boljeg položaja u zapadnim društvima u poslednja dva veka, žene se i dalje suočavaju sa nekoliko problema na radnom mestu. Evo nekih od najčešćih, kako navodi Kamini Wood.

Rad - život balans

Većina modernih žena se bori da pronađu zlatnu sredinu između svog posla i ličnog života. Mnoge zaposlene mame žrtvuju porodični život i slobodno vreme kako bi zadovoljile radne zahteve, dokazale se na poslu i uspele. Često se nađu u ćorsokaku između kasnih noći u kancelariji ili sati provedenih radeći na važnim projektima i propuštanju školskih obaveza, igre i maženja sa svojom decom pred spavanje.

Vremenom, ta neravnoteža između poslovnog i privatnog života može da utiče na osećaj blagostanja, produktivnosti i odnose žene, uzrokujući njeno sagorevanje i druge probleme mentalnog zdravlja.

Uznemiravanje

Prema Institutu za istraživanje ženske politike  osam od deset žena tokom svog života doživljava uznemiravanje na radnom mestu. Istraživanja pokazuju da u većini slučajeva uznemiravanje dolazi od muškarca na poziciji autoriteta. Bilo da je u pitanju neseksualno uznemiravanje, seksističke primedbe muških kolega ili seksistički menadžer koji pokušava da vas zavede, uznemiravanje, diskriminacija i napadi na poslu imaju ozbiljne posledice i za pojedince i za preduzeća.

Seksualno uznemiravanje, muškarac, žena, ruka, rame

Foto: Shutterstock

 

Uznemiravane žene mogu patiti od teških posledica po mentalno i fizičko zdravlje, nezaposlenosti, smanjenih mogućnosti za napredovanje u karijeri, finansijskih poteškoća i drugih problema. Istovremeno, uznemiravanje na radnom mestu može biti izuzetno skupo za preduzeća.

Manje mogućnosti za napredovanje

Prema studijama, žene se obično doživljavaju kao manje kompetentne od muškaraca. Muški radnici generalno imaju bolji pristup razvoju karijere i mogućnostima rasta. Pošto se široko pretpostavlja da ženama nedostaje liderski potencijal, profesionalcima je mnogo teže da napreduju u karijeri. Čak i žene sa visokim uspehom generalno moraju da rade više od svojih muških kolega da bi se dokazale i zaslužile priznanje na poslu.

Nejednaka plata

Prema analizi istraživačkog centra Pev, žene su 2020. zarađivale 84 posto onoga što su zaradili muškarci. Nejednaka plata je jedan od najznačajnijih problema sa kojima se žene na radnom mestu suočavaju širom sveta. Štaviše, rodna razlika u platama je jedan od najčešćih razloga zbog kojih se radnice odlučuju da pređu na novi posao.

Nedostatak uzora

Jedan od problema sa kojima se suočavaju žene na radnom mestu je nedostatak uzora u radnoj snazi u kojoj dominiraju muškarci. Zbog manjeg broja žena koje su uspele u radnoj snazi, mnoge radnice nemaju inspiraciju, motivaciju ili samopouzdanje da ostvare određene karijere. Na primer, nedostatak ženskih radnika u oblasti inženjerstva i tehnologije je verovatno jedan od primarnih razloga zašto mlade žene ne biraju tehnološke i inženjerske karijere.

Prevazilaženje izazova na radnom mestu

Uprkos sve većem broju moćnih žena sa visokim uspehom u radnoj snazi danas, i dalje postoji bezbroj problema sa kojima se žene suočavaju bez obzira na njihov rad, kvalifikacije i talente. Od očiglednih prepreka kao što su razlike u platama do suptilnih izazova kao što je neizgovoreno uznemiravanje, poteškoće na poslu i dalje postoje za milione žena na radnom mestu. Učenje kako da prevaziđete izazove na poslu je prvi korak ka poboljšanju vašeg položaja i postizanju većeg zadovoljstva.

biznis, poslovni intrevju sastanak razgovor za posao zena zene direktorka

Foto: Shutterstock

 

Evo nekih od načina za rešavanje ovog problema.

Uspostavite ravnotežu između posla i života

Ravnoteža između posla i privatnog života je suštinski deo vaše brige o sebi. Pokušajte da postavite prioritete i bolje organizujete svoje vreme kako biste se izvukli iz ove konfliktne situacije. Odredite vreme tokom dana za ljude koje volite i stvari u kojima uživate, bez osećaja krivice zbog uživanja.

Prijavite uznemiravanje

Ako vas maltretiraju na poslu, razgovarajte sa svojim poslodavcem ili kontaktirajte nadležne službe ako je poslodavac taj koji vas maltretira. Saznajte više o politici vaše kompanije o uznemiravanju i kontaktirajte odgovornu osobu. Odgovornost vašeg poslodavca je da vas zaštiti od daljeg uznemiravanja i preduzme sve potrebne korake. Svi zaslužujemo da budemo srećni i ispunjeni u životu.

Potražite uzor izvan kompanije

Iako vam možda nedostaje ženski uzor u kancelariji, postoji mnogo uspešnih žena na koje se možete ugledati. Pogledajte strategije koje su žene sa visokim uspehom koristile i pronađite inspiraciju u njihovom uspehu.

Pitajte za pomoć

Mnoge žene na radnom mestu veruju da je traženje pomoći znak slabosti ili nesposobnosti. Međutim, ovo je tako pogrešno. Umesto toga, budite otvoreni za povratne informacije i prihvatite konstruktivnu kritiku. Ovo može biti odlična prilika za učenje i profesionalni razvoj. Takođe, traženje podrške grupe vršnjaka može biti dobra ideja. Ljudi koji se suočavaju sa istim problemima mogu pomoći u povećanju samosvesti, povećanju vašeg samopouzdanja i pružiti vredne uzore.

remote work

Foto: shutterstock.com

 

Postavite jasne granice

Razumevanje da ne morate da odgovorite na svaki zahtev na poslu može biti prosvetljujuće. Postavite granice tako što ćete naučiti da kažete „ne“ prevelikim radnim zadacima i/ili nerazumnim zahtevima na poslu. Naučite razliku između produktivnosti i posla da biste izbegli sagorevanje izazvano ogromnim zahtevima, rokovima i zadacima.

Promenite svoj način razmišljanja

Ne prepuštajte se pretpostavkama o ženskoj nesposobnosti i pokušajte da prevaziđete samoograničavajuća uverenja. Ako se borite da promenite svoj način razmišljanja, potražite savet. Savetovanje vam može u velikoj meri pomoći u tome. Vešt savetnik može da vam pomogne da identifikujete samosabotirajuća ponašanja koja vas sputavaju i da počnete da ih zamenjujete pozitivnim. Takođe, savetovanje vam može pomoći da identifikujete i svoja dostignuća i da se pohvalite za ono što ste već postigli. Može vam pomoći da prepoznate svoju vrednost, identifikujete svoje slabosti i prednosti koje želite da drugi priznaju u vama.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MN

    27. novembar 2022 | 17:40

    Slazem se sa svim, ali zasto ne mozemo imati uzor medju muskim kolegama na visim pozicijama? Ta oni su mi uvek bili najveci uzor, od njih sam izmedju ostalog naucila kako da se izborim za vecu platu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA