Kako odabrati pravu hranu za svog psa?

Kao i za većinu stvari u životu i kod ishrane pasa najvažniji je dobar balans svih elemenata

  • 0
Pas, pseća hrana

Foto: Shutterstock

Psi koji jedu kvalitetnu, pravilno doziranu i dobro izbalansiranu hranu zdravi su, puni su energije, spremni su da uče i imaju sjajnu i lepu dlaku.

Jednom rečju, od presudne važnosti za zdravlje, izgled i idealnu telesnu težinu vašeg ljubljenog ljubimca jeste dobro izbalansirana i kvalitetna hrana za pse.

Prvi element: Protein

Svaka priča o pravilnoj i kvalitetnoj ishrani pasa počinje proteinima. O njihovoj važnosti govori i samo poreklo reči. Potiče od grčke reči "protos" što znači "prvi element". A prvi i osnovni zadatak prvog elementa jeste proces rasta i razvoja živih organizama.

Upravo proteini su najzaslužniji za pravilan rad i strukturu svih ćelija, kao i za njihovu regeneraciju. Oni su glavni gradivni elementi kose i dlake, kandži i noktiju, sastavni su deo krvi, a najvažniji su gradivni element i mišića, hrskavica i kože. Posebno su važni za mlade i životinje u treningu.

Izuzetno je važno da proteini u hrani za pse budu animalnog porekla jer olakšavaju probavu i obezbeđuju visoku iskoristljivost svih hranljivih materija. Na svaki kilogram telesne težine pas mora dobiti najmanje 2 grama protiena dnevno da bi bio i ostao zdrav.

I pas voli da omasti brk

Drugi obavezan sastojak svake kvalitetne hrane za pse su masti. Vi možda možete da ih se odreknete, ali psi ne mogu ni da ih izostave, niti da smanje njihov unos. Sem što su izvor esencijalnih masnih kiselina koje igraju važnu ulogu u organizmu, masti psima obezbeđuju neophodnu energiju, zdravu dlaku i kožu, a samoj hrani daju lepšu teksturu i bolji ukus.

Ukoliko su životinjske masti obogaćene i ribljim uljem "masni miks" je idelan jer čudotvorne omega 3 masne kiseline podstiču metabolizam i veoma povoljno utiču na rad skoro svih vitalnih organa, a naročito kardiovaskularnog sistema, mozga i kože. Imaju snažno imunološko i antioksidativno dejstvo.

Pas, pseća hrana

Foto: Shutterstock

Da li su ugljeni hidrati dobri za pse?

Ugljeni hidrati su zdravi za pse sve dok su prisutni u izbalansiranoj ishrani - u niskim do umerenim količinama i u tačnoj proporciji sa proteinima i mastima. Osnovni izvor ugljenih hidrata svake dobre hrane za pse su žitarice. Vlakna koja se u njima nalaze razlažu korisne bakterije, proizvode masne kiseline, regulišu težinu i varenje, a istovremeno pružaju osećaj sitosti.

Vitamini i minerali na psećem jelovniku 

Dobre granule za pse sadrže sve najvažnije vitamine koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, rastu i celokupnom razvoju pasa: vitamin D pomaže u regulaciji nivoa kalcijuma i fosfora, vitamin A jača imunološki sistema, vitamin K odgovoran za razvoj kostiju i zgrušavanje krvi, vitamin B12 ključan za nervni sistem pasa i vitamini E i C koji su moćni antioksidanti.

Kombinacija najvažnijih minerala takođe mora da bude na psećem meniju. Kao i kod ljudi - kalcijum je neophodan za formiranje kostiju i zuba, fosfor za strukturu skeleta, DNK i RNK strukturu, kalijum obezbeđuje zdravu funkciju nervnog sistema i celokupnog metabolizama, magnezijum je potreban za funkcionisanje enzima i lučenje hormona, gvožđe je sastavni deo hemoglobina i mioglobin, bakar je važan za vezivno tkivo i stvaranje krvnih zrnaca, cink je neophodan za kožu i zarastanje rana, dok selen jača imunološki sistem.

Koja je idealna hrana za vašeg ljubimca?

Pri izboru idealne hrane za vašeg ljubimca trebalo bi uvažiti sve navedeno i tek onda napraviti pametan izbor.

Kao i kod svake druge kupovine najvažniji je odnos cene i kvaliteta. Najskuplja hrana ne mora da bude i najbolja, ali ako je nerealno jeftina sigurno nije dovoljno dobra.

Takođe, budite sigurni da čuveni brendovi samim svojim imenom značajno učestvuju u strukturi cene. Ukoliko pažljivo uporedite sastav, kombinaciju i balans sastojaka lako ćete otkriti da praktično isti kvalitet možete dobiti i po daleko nižoj ceni.

Najbolji primer je još uvek malo poznat brend hrane za pse "Dear Dog". Odlikuje je dobar balans sirovina životinjskog i biljnog porekla sa visokim procentom proteina, vitamina i minerala. Uravnotežen odnos masti, čistih belančevina, ugljenih hidrata i vlakana obezbeđuje visok nivo energije, osećaj sitosti i besprekornu probavu.

Proteini su animalnog porekla i kao takvi zadovoljavaju sve biološke potrebe odraslih pasa.

Sadržaj ulja tj. masnoće u "Dear Dog" hrani čini je energetski snažnom i istovremeno ukusnom bez dodatka veštačkih aroma. Samim tim je zdrava a psi je rado konzumiraju.

Treba reći i to – cena "Dear Dog" hrane za pse više je nego razumna. Možete je poručiti na specijalizovanom sajtu za kućne ljubimce Pet Manija tu ćete naći sve što vam treba.

I zato, dragi psi, prijatno uz "Dear Dog".

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA