Kako da izaberete najbolji paradajz: 3 trika koja će vam olakšati kupovinu

Da ne biste kupovali "mačku u džaku", jer mu je često teško proveriti kvalitet, nudimo vam nekoliko saveta kako da izaberete savršen paradajz

  • 2
foto Pixabay foto Pixabay

Paradajz je omiljeno povrće na letnjoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su neke od "varijacija na temu" u kojima ovo povrće ima "glavnu ulogu".

Ali, veoma teško je potrefiti dobar, sočan i ukusan paradajz prilikom kupovine. Da ne bi ste kupovali "mačku u džaku", jer mu je, sigurno ste se u to uverili i sami, često teško proveriti kvalitet, nudimo vam nekoliko saveta kako da izaberete onaj najbolji.

1. Birajte "na oko"

Prvo proverite kako paradajz izgleda spolja. Najbolji paradajz je potpuno bez mrlja i modrica i treba da bude duboke, jarkocrvene boje. Loš paradajz je onaj koji izgleda bledunjavo i bez sjaja. Izbegavajte bilo kakve promene boje - čak i mala crna tačka može da ukaže na skrivenu trulež iznutra.

2. Birajte "na dodir"

Iako je izgled dobar pokazatelj kvaliteta, nemojte da vas zavara lepa spoljašnjost. Naime, paradajz se često bere dok je još zelen, što ga čini izdržljivijim za transport, ali manje ukusnim kad stigne u prodavnicu. Često sazreva u tranzitu, ali neki paradajz se prska etilenom da bi se ubrzalo sazrevanje.

Zato testirajte paradajz tako što ćete ga uzeti u ruku. Dobar paradajz je dovoljno čvrst da izdrži pritisak, ali ne toliko tvrd da ne reaguje na vaš dodir. Pazite na mekane tačke - one su na dobrom putu da postanu modrice, koje smanjuju rok trajanja paradajza.

Paradajz koji više nije svež će biti neprirodno mekan, a dani ga dele od toga da postane neupotrebljiv.

Sočniji paradajz je gušći iznutra, pa je samim tim i teži kad ga uzmete u ruku, dok je nezreo paradajz previše lagan.

paradajz Foto: Pixabay.com

3. Proverite miris

Na kraju, testirajte paradajz tako što ćete ga pomirisati kod stabljike. Ako ima ima jak, sladak, zemljani miris - znajte da je dobar. Što je paradajz mirisniji, to će biti ukusniji, pa budite oprezni sa paradajzom koji ne miriše ni na šta.

Kad god je moguće, izbegavajte kupovinu paradajza u plastičnoj foliji ili pakovanju. Jedini način da budete sigurni da dobijate dobar paradajz je da ga sami pregledate pre kupovine.

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA