Šest stvari u kući koje zahtevaju svakodnevno održavanje

Više nemate izgovore, a ovaj savet vam samo može olakšati održavanje kućne higijene

  • 0
Noureen DeWulf, Kuća, Vila Foto: CRMLS / Planet / Profimedia

Znamo šta ste pomislili - još više stavki na listi svakodnevnih obaveza! Ali postoji metod koji će vas spasiti većeg ribanja i gubljenja vremena. Ako zanemarite ovih sedam poslova na dnevnom nivou, "natovarićete" sebi više posla u narednim danima, a o klicama i bakterijama da ne govorimo.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u svakodnevnom održavanju higijene vašeg doma, prenosi "GoodHousekeeping".

Kuhinjske krpe i peškiri

Možda ne izgledaju prljavo, ali peškiri se smatraju najkontaminiranijim mestom u kuhinji, što je dokazano i brojnim studijama koje se vršene u Americi. Isto važi i za male peškire u vašem kupatilu, kaže Karolin Forte, direktorka Laboratorije za čišćenje u Institutu za dobro domaćinstvo:

- Peškiri za ruke se brže prljaju, jer ih koristite više puta dnevno. Treba ih menjati svakih nekoliko dana, ili čak svaki dan, ako imate veliku porodicu.

Zidovi tuš-kabina

Najlakši način da očistite pločice u kabini za tuširanje i da sprečite buđ i razne naslage na fugnama, jeste upravo redovno održavanje. Zbog toga, stručnjaci za higijenu preporučuje da nakon svake upotrebe tuš-kabine pređete krpom preko pločica i vrata kabine. Sušenjem staklenih zidova sprečićete pojavu plesni i skratiti vreme čišćenja kasnije.

Čišćenje prozora, stakala, stakla Foto: Shutterstock

Radne ploče u kuhinji

Kada razmišljate o stvarima koje stavljate na svoje radne ploče (ključevi od auta, pošta, tašna, kese iz prodavnice, cegeri s pijace i sl.), nemoguće je zanemariti koliko su prljave. Znači, trebalo bi da ih obrišete i dezinfikujete svaki dan. Samo se uverite da ne koristite istu vlažnu maramicu ili krpu svuda jer nije dobra praksa da koristite jednu maramicu na više površina, jer će to verovatno izazvati unakrsnu kontaminaciju.

Džezve i aparati za kafu

Ako ste poput mnogih od nas, verovatno kuvate svežu kafu iz džezve koju redovno perete svakog dana. Ali, pošto je vaš aparat za kafu leglo bakterija i buđi, morate ga svakodnevno čistiti. Najbolje je da operete delove aparata za kafu koji se mogu skinuti nakon svake upotrebe da biste uklonili kafu, talog i ulje. Možete ručno da perete u sudoperi toplom vodom i sapunom, ali obično se komadi mogu prati u mašini za sudove. I ne zaboravite da obrišete spoljašnjost i ploču za zagrevanje na kojoj proliveni ostaci mogu da izgore i smrde.

Sudopera i umivaonik

Možda mislite da će nakon pranja ruku ili posuđa umivaonik i vaša sudopera ne mogu biti čistiji. Naprotiv, vi zapravo ostavljate za sobom prljavštinu i bakterije koje se lepe za zidove sudopere ili umivaonika. Ako ozbiljno razmišljate o tome da sve bude čisto, trebalo da koristite sunđer za brisanje da biste uklonili tragove, a zatim dezinfikujte tako što ćete začepiti odvod, napuniti umivaonik toplom vodom i sipati kašika izbeljivača okolo. Ostavite da odstoji pet minuta, a zatim isperite i osušite.

sudopera, čišćenje Foto: Shutterstock

Podovi

Ako ste kuvali ručak ili večeru, svi ste prošli kroz kuhinju i trpezariju, jeli, uživali u hrani... nakon svake pripreme i obavljenog odbroka za nama ostane gomila mrvica, prašine, delova hrane koji su "otpali" prilikom čišćenja i pripreme za obrok. Ali, ne brinite, ne mora da bude mnogo zahtevno ako odmah pri ruci imate metlu i džoger kojima ćete očistiti svoju kuhinju posle svakog obroka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA