Nova studija ukazuje na pozitivan dugoročni učinak prelaska sa cigareta na gloTM

Sveobuhvatni rezultati jednogodišnje studije pokazali su da su pušači koji su prešli isključivo na glo, BAT-ov proizvod za zagrevanje duvana (THP), postigli značajna i trajna poboljšanja nekoliko pokazatelja potencijalne štete povezane s ranim razvojem bolesti, u poređenju sa pušačima koji su nastavili da koriste cigarete

  • 0
BAT logo Foto: Logo

Reč je o bolestima pluća, karcinomu i kardiovaskularnim bolestima.

Rezultati, objavljeni u Internal and Emergency Medicine[i], temelje se na pozitivnim promenama zabeleženim nakon tri i šest meseci. Poboljšanja su uočena tokom 12 meseci sprovođenja studije, što je dodatni dokaz kako je glo manje rizična* alternativa za odrasle pušače koji inače ne bi prestali da puše.

-Rezultati ove studije su najvažniji podaci koje smo ikada prikupili o glo-u, kao i za proizvode za zagrevanje duvana uopšteno. Ova studija u stvarnom svetu omogućuje nam procenu promena koje doživljavaju odrasli pušači koji pređu isključivo na glo, tako da procenimo rane pokazatelje potencijalne štete povezane s razvojem bolesti. Ona pruža preko potrebne nove dokaze o veličini promene i trajnosti učinka potpunog prelaska na glo i pojačava njegov potencijal kao proizvoda sa smanjenim rizikom*. Želim da zahvalim svima koji su učestvovali i pomogli u realizaciji ove studije, koja je još jedan važan korak napred na našem putu ka izgradnji Boljeg sutra - dr. David O’Reilly, direktor naučnog istraživanja u BAT-u.

Na temelju ranih pokazatelja bolesti, pušači koji su potpuno prešli na glo, umesto nastavka pušenja, pokazali su značajno i trajno smanjenje biomarkera koji može uzrokovati oštećenje DNK povezano s rakom pluća, zatim značajno i trajno smanjenje broja belih krvnih stanica, potom markera upale povezanog s ranim razvojem kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti povezanih s pušenjem, trajno poboljšanje HDL holesterola povezano sa smanjenim razvojem kardiovaskularnih bolesti, značajno i trajno poboljšanje pokazatelja zdravlja pluća, kao i značajno i trajno poboljšanje ključnog pokazatelja oksidativnog stresa, procesa koji je povezan sa nekoliko bolesti povezanih sa pušenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti.

*Tvrdnja je bazirana na pretpostavci potpunog prestanka pušenja tradicionalnih cigareta i temelji se na navedenom uzorku korišćenom u studiji. Ovi proizvodi stvaraju zavisnost i njihovo korišćenje ima smanjene rizike od nastanka bolesti povezanih s pušenjem.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA