Kako da sačuvate voće i povrće od truljenja

Pročitajte par saveta kako da sačuvate vaše sveže namirnice i da vam kvarljivo voće i povrće što duže potraje

  • 0
Namirnice

Foto: Shutterstock

Jedna od najčešćih grešaka koja dovodi do kvarenja hrane je skladištenje voća i povrća preblizu.

Naime, nagomilavanje gasa etilena dovodi do njihovog kvara, a namirnice sa najvećom količinom ovog jedinjenja su jabuke, dinje, kajsije, banane, paradajz, avokado, breskve, kruške, nektarine, šljive, smokve i neko drugo voće.

Stoga smo vam pripremili nekoliko saveta kako da sačuvate vaše sveže namirnice i da vam kvarljivo voće i povrće što duže potraje.

citrus, limun, narandža

Foto: Pixabay

Citrus

Možete ih držati na sobnoj temperaturi, ali kada prođu vrhunac zrelosti, čuvanje u frižideru će im pomoći da traju duže. Isto važi i za paradajz i avokado.

Ako citrusi počnu da se kvare, možete da ih narežete i zamrznete. Zamrznuti citrusi su takođe i odlična zamena za kockice leda za piće.

Salata

Operite i lagano osušite lisnato povrće, labavo ga umotajte u papirne ubruse i čuvajte u posudi za skladištenje hrane kako listovi ne bi istrulili i uvenuli.

Luk i krompir

Luk, krompir i ljutiku treba čuvati na hladnom i tamnom mestu da bi ostali sveži, poput korpe u ormanu ili podrumu. Izbegavajte skladištenje ovih proizvoda u plastičnim kesama jer to podstiče kvarenje. Kada se lik iseče, treba ga čuvati u kesi koja može da se zatvori i, naravno, da stoji u frižideru gde će trajati nekoliko dana. Možete ga odložiti i u posudi u zamrzivaču.

Začinsko bilje

Foto: Shutterstock

Začinsko bilje

Odličan način za čuvanje svežeg začinskog bilja je da ga iseckate i stavite u posude koje služe za pravljenje leda, i to sa malo maslinovog ulja. Čuvajte ih tako u zamrzivaču i, kada vam je potrebno za pripremu jela, samo ubacite gotovu kocku leda.

Krastavci

Operite krastavce čim ih donesete kući iz prodavnice. Uverite se da su dobro suvi jer će ih višak vode pokvariti, a zatim ih umotajte u krpu ili peškir da biste sprečili njihovo dalje kvašenje. Čuvajte ih u frižideru u vrećici za višekratnu upotrebu.

Jabuke i banane

Ako ih nećete odmah jesti, kupite banane kada su još malo zelene i čuvajte ih dalje od drugog voća u posudi za voće (one oslobađaju velike količine gasa etilena). Razmislite o tome da ih obesite negde da vise, kao u prodavnicama.

Čuvajte jabuke u nepokrivenoj posudi za voće na radnoj površini i van direktne sunčeve svetlosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA