Šta je "skidanje veša" i da li vredi pokušati? Kako dubinski da operete naoko čistu odeću

Ovom metodom uklanjate nakupljen deterdžent, omekšivače i opštu prljavštinu sa vašeg čistog veša uz dobro, dugo potapanje u nekoliko jednostavnih sastojaka

  • 0
Veš, pranje veša, beli veš Foto: Shutterstock

Nazvan "agresivna metoda čišćenja", proces "skidanja veša" je dizajniran da ukloni sve ostatke koji se inače zadržavaju na čistom vešu, kao što su minerali tvrde vode, ulja za telo, višak deterdženta ili omekšivača.

Kada se sve ove stvari nakupe, mogu da učine da beli ili svetli veš izgleda pomalo prljavo.

Nakon dobrog potapanja veša, voda je često vidljivo prljava, što je šokantan, ali zadovoljavajući vizuelni način da se ljudi  koji su mislili da im je tekstil već čist uvere da nije.

Sigurni znaci da je vreme da "skinete veš"

Skidanje veša ne bi trebalo da se radi često, možda nekoliko puta godišnje. To je zato što prekomerno skidanje može da dovede do raspada tkanine. Ključni znaci da je vreme za ovu proceduru je, kako prenosi portal "How the Stuff Works," jesu ti da vaši peškiri više ne upijaju kao nekada ili nisu  mekani, ili ako vam je neka tkanina "lepljiva" na dodir. Tu su i uvek ustajali mirisi ili žućkasta boja koju ste primetili na vašem vešu.

Veš, potapanje Foto: Shutterstock

Kako "skinuti" veš

Uvek nosite rukavice kada "skidate veš", jer neki od sastojaka mogu da iziritiraju vašu kožu. Neki stručnjaci čak preporučuju nošenje maske kako bi se izbeglo udisanje bilo kakvih hemikalija.

Napunite kadu ili veliku sudoperu vrelom vodom. Dodajte boraks, sodu za pranje (natrijum-karbonat) i deterdžent za veš u odnosu 1:1:2, tim redosledom. Na primer, dobra količina je 1/4 šolje boraksa, 1/4 šolje sode za pranje, zatim 1/2 šolje deterdženta za veš. Kada su svi sastojci u vodi, mešajte ih dok se ne rastvore.

Zatim stavite čist veš u kadu, pa ga povremeno promešajte. Ostavite da se sve natopi dok se voda potpuno ne ohladi, što može da potraje četiri ili pet sati. Nakon toga ocedite veš koji ste potopili, stavite ga u mašini za pranje veša i bez deterdženta ili omekšivača pokrenite pun ciklus. Zatim ga osušite.

Svako ko ne želi da uloži napor može i samo da opere veš u mašini za pranje veša. Jedina mana je što nećete moći da vidite koliko je zaista prljava voda na kraju, ali je mnogo manje od metode potapanja u kadi.

Koje su najbolje i najgore stvari za "skidanje veša"?

Kao što smo već istakli, skidanje veša je mnogo oštriji metod čišćenja nego što je većina tkanina navikla. To znači da nije idealan za delikatnu odeću.

Nemojte koristiti ovu metodu na komadima odeće koji na etiketi navodi uputstva „nežno“ ili „samo za ručno pranje“. I podrazumeva se da bilo koji komad „samo za hemijsko čišćenje“ nikada ne bi trebalo da bude podvrgnut procesu skidanja veša. Osim toga, vuna, odeća za vežbanje i sve što treba da se pere samo u hladnoj vodi nikada ne smeju da se podvrgavaju ovoj metodi.

Za ostale odevne predmete vodite računa da odvojite svetlu i tamnu odeću kada "skidate veš", isto kao što biste to činili tokom redovnog mašinskog pranja. "Skidanje veša" je zapravo najviše namenjeno tekstilu poput svetlih posteljina i peškira koji se najviše troše.

foto Pixabay foto Pixabay

Kako potpuno izbeći "skidanje veša"

Većina stručnjaka kaže da skidanje veša nije zaista neophodno sve dok se veš pere ispravno, što znači da se izbegne nakupljanje prljavštine u vešu. Pre svega, oduprite se želji da sve što možete staviti u mašinu za pranje veša to i učinite. Ako je puna više od tri četvtine, voda i deterdžent neće moći da cirkulišu na odgovarajući način. Ako poslednje ispiranje ne može da uradi svoj posao, deterdžent i drugi otpad će ostati zalepljeni za veš.

Dodajte još jedno ispiranje u ciklus pranja predmeta koji se teško čiste. I ne preterujte sa deterdžentom . Pročitajte uputstva o tome koliko je deterdženta potrebno za cikluse svih veličina, a zatim sledite te smernice. Ovo važi i za omekšivač, koji treba dodati u poseban odeljak samo ako je mašina dovoljno napredna ili tokom poslednjeg ispiranja. Ako je moguće, uopšte nemojte dodavati omekšivač.

Perite predmete razborito. Ne perite stvarno prljavu odeću sa onima kojima je jedva potrebno pranje.

Ovi jednostavni koraci su obično sve što je potrebno da sprečite nakupljanje prljavštine. Međutim, ako vam se "skidanje veša" i dalje sviđa, sad znate kako to i da učinite.

Video: Tiktokerka pokazala kako da zimi brže osušite veš: Ovaj trik je zlata vredan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA