3 načina kako da limun iskoristite za čišćenje domaćinstva

Ovaj citrus ima široku primenu

  • 0
Limun, voće, citrusi, citrusno voće Foto:Pixabay

Pored toga što je važan za zdravlje zbog obilja vitamina C, limun je odlično prirodno rešenje za čišćenje doma. Zato prilikom kupovine uvek možete kupiti i jedan više, sigurno će vam zatrebati.

Predstavljamo tri načina na koja možete da iskoristite ovaj citrus.

1. Očistite dasku za sečenje

Daske za sečenje, bilo da su drvene ili plastične, svakodnevno koristimo za seckanje najrazličitijih namirnica. Zato je ponekad teško sa njih očistiti fleke, ali i neutralisati razne mirise.

Limun, citrusno voće Foto: Pixabay

U tom slučaju limun je pravo rešeenje. Isecite ga napola i iscedite sok na dasku. Utrljajte sok od polovine limuna, a zatim ostavite da odstoji 20 minuta. Kiselina će delovati na mrlje, ostavljajući svežu, čistu dasku za sečenje. Potom je dovoljno samo da je isperete i osušite.

2. Alternativa za beljenje veša

Izbeljivači su siguran način za osvežavanje belog veša i peškira, ali često mogu smanjiti rok upotrebe tkanina. Zato je limun kao prirodno sredstvo odlično rešenje.

odeća, pranje, majica, veš Foto: Shutterstock

Potrebno je da dodate čistu odeću u lonac sa vodom u kojoj je isečeno nekoliko kriški limuna, pa da potom sve prokuvate nekoliko minuta. Veš isperite i osušite na uobičajen način.

3. Da plastične posude zasijaju

Plastične posudice su izuzetno praktične za pakovanje obroka koje ćete poneti na posao ili na put, ali odlično su rešenje i za čuvanje ostataka obroka. Ipak, vremenom gube sjaj i na njima se talože mrlje, koje je najbolje očistiti prirodnim sredstvom kakav je limun.

Plastika, činije, posude, hrana Foto: Shutterstock

Dovljno je posude istrljati napola isečenim limunom i limunska kiselina će posle 30-ak minuta neutralisati mrlje. Ako ste u mogućnosti, posude sa limunom možete izneti i na sunce i isprati vodom nakon delovanaj limuna, piše "Redsimple.com".

VIDEO:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA