NON-STOP BULJITE U TELEFON? Evo kakav pakao pravite svojoj kičmi!

Koliko puta na dan dohvatite se svog smartfona kako bi ste samo nešto pogledali na netu, promenili status na Fejsu, okačili novu fotku na Instagram ili naprosto poslali nekom SMS ili čet poruku?

  • 6

Zamislite da vam neko zapovedi da svakog dana po nekoliko sati nosate unaokolo oko vrata obešen džak kupusa od 30 kila! Ne, ne mora niko to da vam naredi. Vi to sami već radite sebi! I to non-stop!

Svako vaše spuštanje pogleda na mobilni ili pametni telefon u vašoj ruci je upravo to: ista količina sile kao da vučete šest krcatih kesa iz supermarketa ili nosite u zagrljaju svoju osmogodišnju sestričinu koja se u poslednje vreme malkice ubucila!

Prosečna ljudska glava teška je između 4,5 i 5,5 kilograma. Svako saginjanje glave ka napred stavlja vaš vrat, odnosno njegove pršljenove, pod opterećenje dodatno pojačano silom teže.

- Što se vaša glava više spušta ka na napred, kako biste vi bolje pročitali ili otkucali poruku, tako vaša kičma trpi sve jači pritisak. Vremenom, pršljenovi se troše, pa može doći do naprsnuća, degeneracije, a vrlo verovatno i potrebe za operacijom – rekao je njujorški hirurg Kenet Hansraj u svoj članku objavljenom u stručnom časopisu “Surgical Technology International”.

Zato, dok Google naočare ne postanu dostupnije ili ne zaživi hologramska tehnologija, pokušajte makar malkice da se suzdržite od tolikog buljenja u svoj “pametni uređaj”.

(Telegraf.rs / The Atlantic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DELIJA ZAUVEK I GROBAR - SRBIN DO SMRTI!

    26. novembar 2014 | 16:33

    Ја сам завистан... и углавном користим у лежећем.положају

  • Bambola

    26. novembar 2014 | 17:54

    Smesta sam se ispravila

  • Ivana

    27. novembar 2014 | 13:57

    Ne samo pakao od kičme. ..ubija i brak....ovo nek pročita moj muz, Danilo....:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA