Jednostavan recept za originalnu grčku tiropitu

Prste da poližeš!

Tiropita (Τυρόπιτα), doslovno znači pita od sira i pripada porodici bureka, a pravi se od buterom premazanih kora punjenih mešavinom sira i jaja.

Jedna od omiljenih pita koju volimo da jedemo pri poseti Grčkoj pominje se još u vizanitijskom periodu kada je nosila ime en tyritas plakountas (pečeni slojeviti sir) koji se pominje još 160. godine p.n.e. u delu „De Agri Cultura“ Marka Porcija Katona starijeg.

“Oblikujte posteljicu na sledeći način: postavite jedan red trake po celoj dužini baznog testa. Zatim pokrijte smesom od sira i meda. Postavite još jedan red trake na vrh i nastavite tako sve dok ne potrošite sir i med. Završite sa poslednjim slojem trake, stavite u rernu i prethodno zagrejani poklopac preko“, piše u istorijskom delu.

Druga teorija kaže da su jela poput tiropite došla iz turske kuhinje i pripadaju porodici bureka, tačnije vrsti slojevitog hleba koji su Turci iz Centralne Azije izmislili pre nego što su se preselili u Anadoliju.

Danas postoji nekoliko varijanti tiropite, ali onu opšteprihvaćenu u grčkoj kuhinji najbolje je predstavio grčki kuvar Akis Petretzikis. Pratite korak po korak recept u nastavku i u toplini svog doma uživajte u tiropiti koja će ispasti baš kao ona iz pekare.

printscreen/youtube/akis_petretzikis

Originalni recept za tiropitu:

Osnovno:

450 grama kora za gibanicu
100 + 50 grama istopljenog butera

Preliv:

500 grama fete
150 grama izrendane gravijere (ili nekog drugog kozjeg sira)
330 ml kisele vode

Bešamel:

Litar punomasnog mleka
100 grama butera (50 ostaviti sa strane)
100 grama brašna za sve namene
2 žumanceta
muskatni oraščić
so
biber

printscreen/youtube/akis_petretzikis

Priprema smese za tiropitu:

U šerpi istopite 100 grama butera, ali pazite da ne zagori. Odmah dodajte brašno i umešajte.

Kako se brašno i buter sjedinjuju, polako dodajte malo po malo mleka i sve vreme mešajte na umerenoj vatri. Litru mleka potrebno je sipati u desetak navrata kako bi se napravila odgovarajuća smesa.

Čim počne da vri bešamel sos, sklonite ga sa ringle i dodajte biber, so i muskantni oraščić po želji. Promešajte.

Dodajte izrendanu gravijeru ili drugi kozji/ovčji sir po želji i mešajte dok se ne istopi. Potom dodajte fetu koju ćete rukom izmrviti na krupnije komade. Nikako ne sitniti fetu.

Potom ubacite dva žumanceta i nežno promešajte sve kako se feta ne bi još više izlomila. Možete i probati smesu da vidite da li je potrebno još soli ili bibera.

printscreen/youtube/akis_petretzikis

Priprema pite:

Sa preostalih 50 grama istopljenog butera podmažite pleh srednje veličine.

Prvu koru dobro namažite puterom i postavite je duž celog pleha.

Ostale kore poprskajte samo buterom i slažite poput harmonike preko prve.

Kada završite, preko kora izručite bešamel sos iz šerpe i ne pritiskajte kore.

Ostatak kora po istoj proceduri naslažite preko preliva, dakle poput harmonike, a sa poslednje dve prekrijte celu pitu, odnosno pleh.

Pitu odmah isecite oštrim nožem na komade, pa tek onda prelijte čašom kisele vode.

printscreen/youtube/akis_petretzikis

Ostavite pet minuta da upije, a onda pecite 60 minuta na 190 stepeni.

Pitu ostaviti da se malo ohladi.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Tagovi: Grčka, Hrana, pite

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Preukusan kolač od kokosa sa glazurom od čokolade

Evo kako da napravite lisnato testo u samo nekoliko koraka

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

Samo dva sastojka su dovoljna da običnu bananu pretvorite u najukusniju letnju poslasticu

Najpoznatiji grčki kuvar otkriva originalan recept za pripremu tzatziki salate

Punjene paprike sa sirom za lagani ručak (VIDEO)

Brzi recepti za najukusniji domaći sladoled

Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok

Kremast kolač za sve prilike: Jogurt kocke sa malinama i keksom (VIDEO)

Ovo je neoprostiva greška: Italijanski kuvari otkrivaju u čemu najviše grešimo kod pripreme bolonjez sosa

Krem čorba od tikvica idealna je za ove tople dane

Lagan recept za kinesku salatu od piletine sa nudlama

Srpska pileća čorba oduševiće vaše ukućane

Recept za univerzalno testo koje može stajati nekoliko dana u frižideru i idealno je za sve vrste peciva

Torta od crne i bele čokolade za sve sladokusce

Neobična slana štrudla sa oslićem

Neobičan slatki hleb sa grožđem i pomorandžom

Ovo je omiljeni recept vojvotkinje Megan Markl

Pikantna tunjevina sa povrćem idealna je za one koji paze na liniju

Čokoladni čizkejk: Lagani desert kojim ćete zasladiti dan

Čorba od praziluka idealna je za sve koji žele da smršaju

Recept za početnike: Napravite ukusan sataraš ili bećarac (VIDEO)

Jedan od najukusnijih domaćih sladoleda za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Kolač sa jagodama i rendanom čokoladom (VIDEO)

Čorba od krastavca bogatog ukusa koja se brzo pravi

Štrudla s makom po starom bakinom receptu

Otkrivena matematička formula za pravljenje savršene pice, a u ovome sve domaćice greše

Pečeno pile na korzikanski način koje ćete zavoleti na prvi zalogaj

Nestalo vam je jaja, a mrzi vas da idete u prodavnicu? Brzopotezni recept za palačinke bez jaja

Nikad ukusniji kolač od keksa koji ne morate čak ni da pečete!

Krompir sa spanaćem iz rerne gotov za 20 minuta!

Omiljeni kolač Jelene Đoković: Čokoladna poslastica bez brašna i jaja

Najbolji recept za mafine u kojem vi birate ukus koji najviše volite

3 tajne savršeno kuvanog pirinča koje će svako vaše jelo učiniti izvrsnim

Sočan, brz i jednostavan ručak: Lovačke šnicle u paradajz sosu

Brzi kolač od jogurta sa voćem: Poslastica za svaki dan koja se ne peče (VIDEO)

8 najčešćih grešaka koje domaćice prave kada mute šam od belanaca

Jedno od najukusnijih jela: Pohovana punjena paprika sa sudžukom (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima