• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koje meso je najbolje da pečete, koje da kuvate, a koje je idealno za prženje (FOTO)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivamo savršeno lake trikove za pripremanje najukusnijeg mesa

  • 0

Želite da pripremite ukusno meso koje će vam se topiti u vašim ustima, postoji par trikova koje će svako meso ispeći na savršenoj temperaturi.

Za meso meko kao duša najvažnije je da odaberete pravi komad i da prilagodite jačinu vatre i vreme kuvanja.

Postoje dva načina za pripremu slasnog mesa – naglo na jakoj vatri ili polako na laganoj. Sve između može rezultirati žilavim ili tvrdim mesom. To se pravilo primenjuje bez obzira na tehniku koja se koristi – kuvanje, prženje, kuvanje na pari, roštiljanje ili pečenje. Meso se sastoji od vezivnih vlakna i mišićnih ćelija koje daju sočnost.

Mesara, meso, prvi maj

Foto: Telegraf/Ivana Trišić

Vezivna vlakna u mesu se uglavnom sastoje od kolagena koji počinje da se raspada na temperaturi od oko 50 °C. Na nešto višoj temperaturi i mišićne ćelije se uništavaju, sok ističe, a meso postaje žilavo.

Umeće dobrih kuvara je da ispeku meso tako da se mišićne ćelije ne raspadnu ili ih pripremati toliko dugo dok ponovno ne omekšaju.

Skuplji komadi mesa, kao što su fini goveđi ili juneći odresci, janjeći kotleti obično nemaju puno vlakna pa se mogu pripremati odmah u tiganju ili na roštilju. Svinjski odresci od buta ili svinjski file odličan su izbor za paniranje i pohovanje. Biće dovoljno oko 4 minuta sa svake strane odnosno nešto više ako su komadi veći.

Žilavije komade koji se prepoznaju po prošaranoj masnoći i žilicama najbolje je peći u pećnici s poklopcem. Juneća ili teleća kolenica, juneći ili goveđi rep, juneća lopatica, masniji komadi svinjetine i carsko meso dušu su dali za laganu pripremu.

meso

Foto: Pixabay.com

Ako želite da pripremite brzinski ručak, za to će vam izvrsno poslužiti stir-fry metoda. Podrazumeva prženje povrća i mesa narezanog na veličinu zalogaja u tiganju na jakoj vatri. Za to vam mogu poslužiti pileća prsa, svinjetina ili junetina. Meso možete prethodno da stavite u marinadu kako bi bilo mekše i aromatičnije.

Pazite da ne napravite preveliku gužvu u tiganju kako se meso ne bi počelo kuvati. Radije pržite iz dva dela. Filetiranje piletine pomoći će vam da skratite termičku obradu, a obrok pripremite za petnaestak minuta. Za finu hranu nekad vam nije potrebno duže od 15 minuta. Spojite slasne komadiće mesa sa zdravim pestom na bazi orašastih plodova i poslužite ih sa špagetima. Mleveno meso takođe može poslužiti kao inspiraciju za brzinsko jelo, baš kao i kobasice.

(Telegraf.rs / punkufer.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti