• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očas posla: Najukusniji sladoled od čokolade u kućnoj režiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možda i jedan od najukusnijih domaćih sladoleda sa izraženom notom čokolade i izvrsnom teksturom...

  • 2

Sastojci za sladoled:

120 grama čokolade za kuvanje (70 odsto kakaa)

1/4 kafene šoljice prokuvane vode

1/3 nezaslađenog kakao praha

1/2 kafene šoljice šećera

2 kafene šoljice mleka

2 kafene šoljice slatke pavlake sa većim procentom masti

prstohvat soli

1/4 kašičice kafe (po želji)

3 umućena žumanceta

1 kafena kašičica ekstrakta vanile

Ada ciganlija, sladoled Foto: Uglješa Rašević, pixabay.com

Priprema:

1. Istopite čokoladu na umerenoj vatri.

2. Dodajte ključalu vodu, kakao prah i polovinu od navedene količine šećera. Mešajte sve vreme da ne bude gromuljica. Sklonite sa ringle.

3. Dodajte mleko, jednu šoljicu slatke pavlake i soli u čokoladnu bazu i mešajte sve dok se sastojci ne sjedine. Na kraju promešajte špatulom kako biste sastojke sa dna i ivica takođe integrisali u smesu.

4. Kada je čokoladna baza napravljena, zagrejte je na srednjoj toploti, povremeno mešajući dok baza ne počne da kuva.

5. Umutite žumanca u posebnu činiju. Kada se čokolada malo prohladi polako je dodajte u jaja koja ćete konstantno mešati kako se ne bi skuvala tokom procesa. Kada budete dodali polovinu čokoladne smese, smesu sa jajima vratite nazad u posudu iz koje ste dodavali čokoladu.

6. Zagrevajte smesu dok ne postane gusta, sklonite je sa rerne i ohladite krem, sve vreme mešajući.

7. Sipajte čokoladu kroz cediljku kako grudvice ne bi prošle dalje.

8. Umešajte vanilu.

9. Ako volite mekani sladoled onda ga ostavite da prenoći u frižideru. U suprotnom ga prebacite u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač par sati da se učvrsti.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Tanće

    25. maj 2019. | 21:17

    A može li bez pavlake?

    Podelite komentar

  • Biljka

    26. maj 2019. | 10:29

    A gde da nadjem pravu slatku pavlaku od mleka zivotinjskog porekla. Samo mogu da nadjem biljnu. Ceo Beograd obidjoh, nigde je nema.

    Podelite komentar