Najbolji prženi mladi krompirići koje ste ikada probali

Obožavamo mlade krompiriće sa začinima

Nije svako majstor za pržene mlade krompiriće i ne može da ih napravi da budu unutra mekani i sočni, a spolja sa hrstkavom koricom.

Ali nije teško, samo valja poštovati nekoliko najobičnijih pravila i dobićete krompiriće kojima niko ne može da odoli. Dobro, to što je u pitanju omraženo prženje, jer drugačije ne može i jer inače to nije to ponekad se može i oprostiti.

krompir

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Oljuštene krompiriće osušiti u suvoj krpi. Posuda u kojoj se prže mora biti sasvim suva pre sipanja masnoće. Dobro zagrejati šerpu ili tiganj sa poklopcem, u kojem je masnoća (zejtina ili masti) debljine jedno tri - četiri milimetara, nije potrebno da krompir pliva u njoj.

Najpre staviti najveće krompire i kasnije dodavati manje. Posudu u kojoj se prže povremeno protresti, da se kropiri ne bi zalepili za dno. Krompirići se ne sole tokom prženja, već onda kada ih servirate. Količine su proizvoljne.

Zagrejati masnoću, da krompirići zacvrče kad se spuste u šerpu. Spustiti prvo najveće, dobro osušene krompiriće. Poklopiti i prodrmati šerpu kako se krompirići ne bi zalepili za dno.  Ne soliti uopšte i smanjiti malo temperaturu, ako previše prsti masnoća. Postepeno dodavati manje krompiriće i prodrmati šerpu. Ukoliko se neki krompir zalepi za dno, pomeriti ga uz pomoć viljuške

Przeni mladi krompir sa zelenom salatomX

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Dodavati masnoću ukoliko primetite da je onu već dodatu krompir upio. Podešavati temperaturu tako da se krompir prži, ali da nije prejaka da zagore (od 200 stepeni smanjivati i do 150 i povećavati po potrebi). Krompirići bi trebalo da budu rumeni sa svih strana. Odmah posle sklanjanja s vatre presuti ih u posudu za serviranje ili u tanjire i posoliti. Služiti kao prilog uz neko meso (srpska posla, inače znate ono, krompir, meso i testeninu nikako ne mešati) ili uz sezonsku -salatu i parče sira, kao glavno jelo i bez hleba.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Tagovi: Krompir, Mladi krompir, Recept, Ručak

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
  • D
    Darinka

    Standard.

  • V
    Van

    Šta je tu novo što već nije široko poznato prilikom pečenja krompira. Ne bi trebali badava trošiti vreme na nešto ovome što je slično za početnike u kulinarstvu.

  • S
    Snooker

    Nemam para za krompir a i struju si mi iskljucili.. Imam smederevac ali mi nestalo drva.

Preukusan kolač od kokosa sa glazurom od čokolade

Evo kako da napravite lisnato testo u samo nekoliko koraka

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

Samo dva sastojka su dovoljna da običnu bananu pretvorite u najukusniju letnju poslasticu

Najpoznatiji grčki kuvar otkriva originalan recept za pripremu tzatziki salate

Punjene paprike sa sirom za lagani ručak (VIDEO)

Brzi recepti za najukusniji domaći sladoled

Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok

Kremast kolač za sve prilike: Jogurt kocke sa malinama i keksom (VIDEO)

Ovo je neoprostiva greška: Italijanski kuvari otkrivaju u čemu najviše grešimo kod pripreme bolonjez sosa

Krem čorba od tikvica idealna je za ove tople dane

Lagan recept za kinesku salatu od piletine sa nudlama

Srpska pileća čorba oduševiće vaše ukućane

Recept za univerzalno testo koje može stajati nekoliko dana u frižideru i idealno je za sve vrste peciva

Torta od crne i bele čokolade za sve sladokusce

Neobična slana štrudla sa oslićem

Neobičan slatki hleb sa grožđem i pomorandžom

Ovo je omiljeni recept vojvotkinje Megan Markl

Pikantna tunjevina sa povrćem idealna je za one koji paze na liniju

Čokoladni čizkejk: Lagani desert kojim ćete zasladiti dan

Čorba od praziluka idealna je za sve koji žele da smršaju

Recept za početnike: Napravite ukusan sataraš ili bećarac (VIDEO)

Jedan od najukusnijih domaćih sladoleda za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Kolač sa jagodama i rendanom čokoladom (VIDEO)

Čorba od krastavca bogatog ukusa koja se brzo pravi

Štrudla s makom po starom bakinom receptu

Otkrivena matematička formula za pravljenje savršene pice, a u ovome sve domaćice greše

Pečeno pile na korzikanski način koje ćete zavoleti na prvi zalogaj

Nestalo vam je jaja, a mrzi vas da idete u prodavnicu? Brzopotezni recept za palačinke bez jaja

Nikad ukusniji kolač od keksa koji ne morate čak ni da pečete!

Krompir sa spanaćem iz rerne gotov za 20 minuta!

Omiljeni kolač Jelene Đoković: Čokoladna poslastica bez brašna i jaja

Najbolji recept za mafine u kojem vi birate ukus koji najviše volite

3 tajne savršeno kuvanog pirinča koje će svako vaše jelo učiniti izvrsnim

Sočan, brz i jednostavan ručak: Lovačke šnicle u paradajz sosu

Brzi kolač od jogurta sa voćem: Poslastica za svaki dan koja se ne peče (VIDEO)

8 najčešćih grešaka koje domaćice prave kada mute šam od belanaca

Jedno od najukusnijih jela: Pohovana punjena paprika sa sudžukom (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima