8 najčešćih grešaka koje domaćice prave kada mute šam od belanaca

Nij etako lako umutiti savršeni šam od belanaca za torte i kolače

Priprema šama od belanaca možda deluje jednostavno jer nema mnogo sastojaka i dobija se izvrsna poslastica.

Ovaj kulinarski poduhvat može biti na rubu katastrofe ako se ne pridržavate osnovnih pravila i pravite greške. Tako se može desiti da šam spadne, pa poslastice postanu žilave i gnjecave.

Evo nekoliko najčešćih grešaka u pripremi šama od belanaca koje bi trebalo izbegavati.

belanac, slag

Ne držite jaja na ektremno niskim temperaturama. Foto: pixabay.com

Jaja nisu odgovarajuće temperature

Jaja razbijte i odvojite žumaca i belanca dok su još hladna, ali ih mutite tek kada dostignu sobnu temperaturu. Dovoljno je da sačekate pola sata nakon vađenja jaja iz frižidera.

Koristite pogrešnu posudu za mućenje

Da biste dobili odličan volumen šama, belanca mutite u staklenoj ili metalnoj posudi. U plastičnim  posudama mogu da se nađu ostaci masnoća, pa se belanca neće lepo umutiti. Zbog toga je veoma važno da posuda u kojoj se mute belanca bude besprekorno čista.

U belancima ostaje malo žumanca

belanac, slag

Sklonite žumanac u potpunosti iz belanca. Foto: pixabay.com

I najmanji trag žumanaca može sprečiti belanca da se dobro umute. Odolite iskušenju da prstima vadite žumanca. Možete to učiniti parčetom hleba ili štapićem za uši. Naravno, u tim slučajevima vodite računa da ne ostanu u belancima mrvice ili parče vatice.

Prebrzo dodajete šećer

Šećer ne smete dodati odjednom, već kašiku po kašiku. Tako će se šećer lakše umutiti, pa višak neće upiti vlagu i sprečiti belanca da se dobro umute.

Niste dovoljno mutili belanca

Belanca je potrebno mutiti sve dok se ne dobije gust i sjajan šam, koji se ne pomera ako nagnete posudu.

Pečete šam u prevrućoj rerni

belanac, slag

Postepeno dodajte šećer. Foto: pixabay.com

Kako bi vlaga postepeno isparavala iz šama, potrebno je da belanca pečete na niskoj temperaturi, odnosno da ih sušite. Ako je rerna prevruća, dobićete hrskavu koru i gnjecavu sredinu poslastice.

Prebrzo se izvadili poslasticu iz rerne

Pustite da pečena beze kora ili puslice odstoje u rerni nakon pečenja.

Pripremate šam u vlažnoj prostoriji

belanac, slag

Budite strpljivi sa pripremom. Foto: pixabay.com

Pokušajte da izbegnete pripremu šama od belanaca kada je velika vlažnost vazduha. Šećer iz šama upija vlagu, biće potrebno duže da se peče i može se desiti da vam poslatica ne uspe.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Tagovi: belance, desert, kuvanje, Recept, šam od belenaca, Slatkiši, Trik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • Ј
    Јасмина

    Најбољи шам је кад се у беланаца дода неколико капи сирћета и мало пропрженог шећера...

10 zlatnih pravila italijanske kuhinje koje bi odmah trebalo da primenite

Piletina sa 3 vrste sira koja se pravi za 20 minuta je nepobediva

Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled? (VIDEO)

Plazma letnje šeme

Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi

Spoj nespojivog: Salata u koju se Grci kunu Srbima izgleda nezamislivo, ali samo dok je ne probaju

Tri brza sendviča za savršen obrok za sve koji žure na posao

Prste da poližeš! Slatke galete prelivene sosom od jabuke i banane

Evo zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače

Najlepše kiflice sa šunkom koje ste do sada probali

Preukusan kolač od kokosa sa glazurom od čokolade

Evo kako da napravite lisnato testo u samo nekoliko koraka

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

Samo dva sastojka su dovoljna da običnu bananu pretvorite u najukusniju letnju poslasticu

Najpoznatiji grčki kuvar otkriva originalan recept za pripremu tzatziki salate

Punjene paprike sa sirom za lagani ručak (VIDEO)

Brzi recepti za najukusniji domaći sladoled

Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok

Kremast kolač za sve prilike: Jogurt kocke sa malinama i keksom (VIDEO)

Ovo je neoprostiva greška: Italijanski kuvari otkrivaju u čemu najviše grešimo kod pripreme bolonjez sosa

Krem čorba od tikvica idealna je za ove tople dane

Lagan recept za kinesku salatu od piletine sa nudlama

Srpska pileća čorba oduševiće vaše ukućane

Recept za univerzalno testo koje može stajati nekoliko dana u frižideru i idealno je za sve vrste peciva

Torta od crne i bele čokolade za sve sladokusce

Neobična slana štrudla sa oslićem

Neobičan slatki hleb sa grožđem i pomorandžom

Ovo je omiljeni recept vojvotkinje Megan Markl

Pikantna tunjevina sa povrćem idealna je za one koji paze na liniju

Čokoladni čizkejk: Lagani desert kojim ćete zasladiti dan

Čorba od praziluka idealna je za sve koji žele da smršaju

Recept za početnike: Napravite ukusan sataraš ili bećarac (VIDEO)

Jedan od najukusnijih domaćih sladoleda za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Kolač sa jagodama i rendanom čokoladom (VIDEO)

Čorba od krastavca bogatog ukusa koja se brzo pravi

Štrudla s makom po starom bakinom receptu

Otkrivena matematička formula za pravljenje savršene pice, a u ovome sve domaćice greše

Pečeno pile na korzikanski način koje ćete zavoleti na prvi zalogaj

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima