• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednostavna priprema i odličan ukus su ono što krasi ovu pitu

  • 3

Ovaj recept idealan je za one koji nemaju mnogo vremena za pripremu obroka, a kada jednom probate ovu pitu stalno ćete je praviti.

Potrebni su vam sledeći sastojci:

- 1 kg brašna;

- 1/2 kg sira;

- 1/2 kg kajmaka;

- 10 jaja;

- mast;

- so;

- mleko.

Gibanica

Foto: Wikimedia/Eugene Zelenko

Brašno posolite, pa ga zamesite sa slanom vodom. Dodajte 50-80 g masti i mesite sve dok ne počne da se odvaja od ruku ili daske.

Podelite testo na 24 jufke. Jufku razvucite, premažite zagrejanom mašću, pa je preklopite drugom. Tako uradite i s ostalima, dobićete 12 kora.

Kore kore ispecite na šporetu (najbolji je smederevac) ili u rerni, bez ulja, pa uvijajte u kuhinjske kore (da se ne bi sušile, onda ce se lomiti). Jednu koru ostavite nepečenu.

Za nadev pomešajte sir i kajmak sa žumancima, razredite s malo mleka, pa umešajte čvrst sneg od belanaca. U podmazanu tepsiju ređajte kore namočene u nadev i slažite jednu na drugu.

Poslednja kora treba da bude nepečena. Izbušite viljuškom, poprskajte ugrejanom mašću pomešanom s malo mleka i stavite da se peče. Ukoliko ne utrošite sav nadev, stavite ga preko jedanaeste kore i viljuškom malo razmičite kore ne bi li se nadev ravnomerno rasporedio.

(Telegraf.rs/stvarukusa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Iskreno

    12. jun 2019. | 11:33

    Ništa bez jogurta !

    Podelite komentar

  • &

    12. jun 2019. | 15:04

    Nema ništa od pite nemam smederevac.

    Podelite komentar

  • Ivica

    12. jun 2019. | 12:44

    Ovakvu gibanicu samo je pravila moja ujna pokojna Jagoda Radojcic covece naraste 20cm.Rado je se uvek secamo nje i njenh jela u Donjem Lajkovcu.

    Podelite komentar