Evo zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače
Nema te domaćice koja pravi kolače i odoli da ne polože kašiku fila
Većina nas voli da poliže kašiku dok pravi kolač, ali koliko je to zaista opasno i može li nam zaista pozliti od toga?
Može, kažu stručnjaci. Kao i od svake hrane u kojoj su sastojci sirova jaja. Kao na primer mus od čokolade, razni prelivi i slično. Smesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proliv, povraćanje i ostale ružne simptome. Jedini siguran način za izbeći salmonelu jeste termička obrada jaja, pa su preporuke da se svako jaje pre konzumiranja obradi.
Oprezno sa jajima

Foto: Pixabay.com
Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena, a napuknuta treba odmah baciti. Kuvati ih treba dok i žumance i belance nisu gotovi, a recepti koji sadrže jaja trebali bi biti kuvani na temperaturi od 71°C.
Ostatke hrane odmah bi trebalo vratiti u frižider i trebalo bi da se izbegavaju sirova ili meko kuvana jaja, što posebno vredi za decu i osobe starije dobi. Prelivi poput onoga za Cezar salatu trebali bi da budu pravljeni od pasterizovanih jaja, preporuke su Centra za bolesti i prevenciju.
Salmonelom se može zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.
Kako ćete znati jeste li se zarazili?

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak
Bolest nakon inkubacije, koja traje od 12 do 24 sati, počinje naglo. Simptomi su groznica, temperatura (do 40 stepeni), glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Bolest može potrajati do nedelju dana, a većinom ne zahteva lečenje antibioticima.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
plavi safir
Ja bih do sada morala da budem mrtva...
Podelite komentar
Djox
Glupost,lizem ceo zivot!😂
Podelite komentar
Ja IVEK.
Da i ja bi riknuo dosad bar sto puta,66 mi je. ..
Podelite komentar