Evo zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače

Nema te domaćice koja pravi kolače i odoli da ne polože kašiku fila

torta, fil za tortu
Foto: Pixabay.com

Većina nas voli da poliže kašiku dok pravi kolač, ali koliko je to zaista opasno i može li nam zaista pozliti od toga?

Može, kažu stručnjaci. Kao i od svake hrane u kojoj su sastojci sirova jaja. Kao na primer mus od čokolade, razni prelivi i slično. Smesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proliv, povraćanje i ostale ružne simptome. Jedini siguran način za izbeći salmonelu jeste termička obrada jaja, pa su preporuke da se svako jaje pre konzumiranja obradi.

Oprezno sa jajima

svadbena torta, kolač, slatkiši, desert

Foto: Pixabay.com

Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena, a napuknuta treba odmah baciti. Kuvati ih treba dok i žumance i belance nisu gotovi, a recepti koji sadrže jaja trebali bi biti kuvani na temperaturi od 71°C.

Ostatke hrane odmah bi trebalo vratiti u frižider i trebalo bi da se izbegavaju sirova ili meko kuvana jaja, što posebno vredi za decu i osobe starije dobi. Prelivi poput onoga za Cezar salatu trebali bi da budu pravljeni od pasterizovanih jaja, preporuke su Centra za bolesti i prevenciju.

Salmonelom se može zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Kako ćete znati jeste li se zarazili?

Migrena, Žeđ, Glavobolja, Mamurluk, Sekretarica, Stres, Karijera, posao, Brige, briga, Zabrinutost, Grip, prehlada, Trudnoća, muka, mučnina, Dehidriranost, Voda, Pije vodu

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Bolest nakon inkubacije, koja traje od 12 do 24 sati, počinje naglo. Simptomi su groznica, temperatura (do 40 stepeni), glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Bolest može potrajati do nedelju dana, a većinom ne zahteva lečenje antibioticima.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Tagovi: fil za tortu, jaja, Salmonela, Slatkiši

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
  • V
    Veki

    E kad bih ja verovala u sve sto pise do sada bih vec bila mrtva nekoliko puta. Radim to od kad znam za sebe i nikada problema imala nisam a imam vec dosta godina. Higijena mi je na nivou. Salmonela je na ljusci. Perem ruke posle diranja jaja a pre lickanja smese i mirna i srecna Backa.

  • Т
    Тодорић

    Под условом да је већ нисте имали,уколико јесте,пуј Пике не важи...

  • D
    Djox

    Glupost,lizem ceo zivot!😂

4 fantastična predloga za osvežavajuće letnje kafe

Evo kako ćete za samo 5 sekundi biti sigurni da je meso koje kupujete sveže

Recept koji je podelio Instagram: Slavna kuvarica otkrila kako se pravi salata od samo dva sastojka

3 recepta za omiljena jela Pavla Vuisića: Musaka od patlidžana, jagnjeća kapama i pita od kajsija

Pravi ljubitelji pice nikada ovako nešto ne bi kupili, a vi?

Čokoladna poslastica bez brašna i jaja: Ovo je omiljeni recept Jelene Đoković, a voli ga i Nole

Hrana koja leči: Portugalska tradicionalna supa je nešto najlepše što ćete probati

Napravite fini hrskavi francuski baget

Napravite sami mirisan hleb od kukuruznog brašna

Isprobajte tradicionalnu srpsku pitu sa jabukama koja se pravi za Petrovdan

Domaća supa od teletine čiji nas miris i ukus vraćaju u detinjstvo

Neobična poslastica od kajsija koja će vas osvojiti na prvi zalogaj (VIDEO)

Zaboravite na giros i suvlaki: Ovo su tradicionalna jela koja morate probati ako letujete u Grčkoj

Obrok za 20 minuta: Španska salata koja je spremna očas posla idealna je za lagani ručak

Mere na šolje: Napravite brzinsku domaćinsku proju za manje od pola sata

Evo šta boja žumanceta govori o kvalitetu jaja: Obratite pažnju ako je previše svetlo

Koja je prava pravcata razlika između sode bikarbone i praška za pecivo?

Musli, voće i jogurt: Ledena poslastica koje je nešto najzdravije što možete da pojedete

Da li znate šta je portokalopita? Od danas to je vaša omiljena pita (RECEPT)

Pistaći i narandža: Zvuči kao recept za idealni letnji kolač

Neverovatne činjenice o lubenici koje do sada sigurno niste znali

Nektarine su lepe, ali su grilovane još lepše: Recept za neverovatno ukusnu letnju poslasticu

Suvlaki na Halkidikiju i na Lefkadi nisu isto jelo: Ovo obavezno morate znati pre letovanja u Grčkoj

Roze limunada će vas rashladiti mnogo bolje nego obična i postaće vaše omiljeno letnje piće

Zaboravite na kupovne: Napravite sami lanene pločice i grickajte ih do mile volje

Hajde jednom za svagda da definišemo šta je tofu. I ne, nije sir!

Šta se nalazi u sredini planete Saturn? Slatko od višanja i čokolada (VIDEO)

4 namirnice koje će vam ugasiti žeđ podjednako efikasno kao i voda

Prava istina o tome zašto jagode sa šlagom nigde nisu tako ukusne kao na Vimbldonu

Da li možete da zamislite sladoled sa ukusom svinjetine? E, pa postoji! (FOTO)

Fritata: Najbolji način da ostatke hrane pretvorite u novo, preukusno jelo

Dijetalni sladoled koji sadrži A, B1 i C vitamin, a pravi se za samo minut-dva

Napravite originalnu grčku pitu sa tikvicama koja je toliko ukusna da ćete polizati prste

Vitaminska voda koja se pravi očas posla je najbolji napitak tokom vrelih letnjih dana

10 zlatnih pravila italijanske kuhinje koje bi odmah trebalo da primenite

Piletina sa 3 vrste sira koja se pravi za 20 minuta je nepobediva

Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled? (VIDEO)

Plazma letnje šeme

Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi

Spoj nespojivog: Salata u koju se Grci kunu Srbima izgleda nezamislivo, ali samo dok je ne probaju

Tri brza sendviča za savršen obrok za sve koji žure na posao

Prste da poližeš! Slatke galete prelivene sosom od jabuke i banane

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima