Evo zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače

Nema te domaćice koja pravi kolače i odoli da ne polože kašiku fila

torta, fil za tortu
Foto: Pixabay.com

Većina nas voli da poliže kašiku dok pravi kolač, ali koliko je to zaista opasno i može li nam zaista pozliti od toga?

Može, kažu stručnjaci. Kao i od svake hrane u kojoj su sastojci sirova jaja. Kao na primer mus od čokolade, razni prelivi i slično. Smesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proliv, povraćanje i ostale ružne simptome. Jedini siguran način za izbeći salmonelu jeste termička obrada jaja, pa su preporuke da se svako jaje pre konzumiranja obradi.

Oprezno sa jajima

svadbena torta, kolač, slatkiši, desert

Foto: Pixabay.com

Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena, a napuknuta treba odmah baciti. Kuvati ih treba dok i žumance i belance nisu gotovi, a recepti koji sadrže jaja trebali bi biti kuvani na temperaturi od 71°C.

Ostatke hrane odmah bi trebalo vratiti u frižider i trebalo bi da se izbegavaju sirova ili meko kuvana jaja, što posebno vredi za decu i osobe starije dobi. Prelivi poput onoga za Cezar salatu trebali bi da budu pravljeni od pasterizovanih jaja, preporuke su Centra za bolesti i prevenciju.

Salmonelom se može zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Kako ćete znati jeste li se zarazili?

Migrena, Žeđ, Glavobolja, Mamurluk, Sekretarica, Stres, Karijera, posao, Brige, briga, Zabrinutost, Grip, prehlada, Trudnoća, muka, mučnina, Dehidriranost, Voda, Pije vodu

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Bolest nakon inkubacije, koja traje od 12 do 24 sati, počinje naglo. Simptomi su groznica, temperatura (do 40 stepeni), glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Bolest može potrajati do nedelju dana, a većinom ne zahteva lečenje antibioticima.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Tagovi: fil za tortu, jaja, Salmonela, Slatkiši

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
  • V
    Veki

    E kad bih ja verovala u sve sto pise do sada bih vec bila mrtva nekoliko puta. Radim to od kad znam za sebe i nikada problema imala nisam a imam vec dosta godina. Higijena mi je na nivou. Salmonela je na ljusci. Perem ruke posle diranja jaja a pre lickanja smese i mirna i srecna Backa.

  • Т
    Тодорић

    Под условом да је већ нисте имали,уколико јесте,пуј Пике не важи...

  • D
    Djox

    Glupost,lizem ceo zivot!😂

Napravite izvrsnu "Vukovu salatu": Kulinarsko autorsko delo Jelice Greganović

Zaboravljene beleške Merilin Monro otkrivaju recept koji je tek nedavno ugledao svetlost dana

Preukusne sicilijanske krofne koje su prava poslastica, a bez mnogo šećera

Danas vam se gade, a sutra njam, njam... Dobro došli u budućnost, hoćete tortu od cvrčaka?

Evo koje jelo Sajsi MC najviše voli da naruči u kafani, a možete ga napraviti i kod kuće

Mudijada u Ozremu ponovo u znaku specijaliteta od testisa (VIDEO)

Sve vreme smo omlet pravili pogrešno: Ako i vi ovo radite dok mutite jaja, pravite veliku grešku

Nada Blam sjajno kuva i slatko i slano, ali najviše se raduje specijalitetu koji pravi sa unukom

Ukusni kolač nazvan po reci koja protiče kroz Srbiju garantovano ćete obožavati

Gorica Popović otkrila svoju verziju tartar salate - jedan sastojak je ključan!

Đubre ili neodoljiva poslastica: Ova saksija krije najslađu tajnu (VIDEO)

Niskokalorični bakin kolač sa šljivama možete napraviti za svega 200 dinara

Recept za najlepšu piletinu sa kikirikijem i indijskim orasima

Majstor za jaja: Preseče ih "u letu", a onda s njima stvara umetnost (VIDEO)

Da li ljuštite krompir? Ako je vaš odgovor "da", onda je to najveća greška ikada!

Probajte gurmanluk koji ima manje kalorija od kesice grisina!

Amerikanac napravio prvi koktel od "Yebiga" rakije, a da li će se Srbima dopasti?

"Crnac bez jaja" je jedan od najukusnijih kolača, a pravi se očas posla

Čvrsta, glatka i ne lepi se za nož: Rudolf van Vin vam otkriva recept za savršenu glazuru

Ovo je tajna savršeno hrskave slaninice, a možete je pripremiti za samo 15 minuta!

Ovo je pravi tradicionalni recept za AJVAR koji dolazi sa juga Srbije i nema konkurenciju

Hrana bez koje Srbi ne mogu, a Bred Pit se kune u nju: Ovo je omiljeno jelo holivudskog glumca

Donald Tramp je najveći ljubitelj pomfrita iz Meka, a evo kako da ih sami napravite kod kuće

Omiljeno jelo Emanuela Makrona koje mu svojevremeno nisu dali da naruči u restoranu

Petar Božović najslađe jede u Nišu, a oseća se počastvovano kad mu ponude ovaj specijalitet

Najukusnije je "na kašiku": Omiljeno jelo Steva Karapandže je tradicionalni srpski specijalitet

Recept za obrok salatu od samo 150 kalorija koja se sprema za 3 minuta

Ovo je nekada bilo omiljeno jelo glumca Marka Nikolića kog je čak morao i da se odrekne

Lena Kovačević podelila recept za kolač koji je podjednako lep kao i ona

Zašto se svi oblizuju kada se pomene Srbija? 9 naših jela koja su naširoko poznata u svetu

5 nepogrešivih saveta da izaberete najlepši i najsočniji paradajz na pijaci

Tajni sastojak za savršene makarone sa sirom prema receptu Šakila O'Nila

Recept za prirodni sok od tri sastojka koji pomaže kod aritmije

Obrok od samo 86 kalorija, sprema se za 10 minuta: Sveže špagete od tikvica

Kajgana bez holesterola: Najzdraviji doručak koji ne goji, a pruža sitost

Muškarac na picu stavlja dodatak koji bi retko kome pao na pamet, a čini je još ukusnijom

Recept za obrok sa slaninom i mocarelom koji ima upola manje kalorija nego čokolada od 100 gr

Dženifer Lopez otkrila recept za omiljeni jutarnji napitak koji joj daje energiju za nastupe

Recept za domaću ledenu kafu je sve što vam treba ovog popodneva za pravo osveženje

Rashladite vreli vikend uz zdrav i osvežavajući napitak od lubenice

Sladoled torta, savršena za vrele dane: Potrebno vam je 3 sastojka i 15 minuta vremena

Da li ste za jedan sočni sendvić?! Ali, umesto kifle ide kiseli krastavac! (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima