• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoga turska tradicionalna jela i dan danas su prisutna na našim trpezama

  • 2

Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je riječ o njihovoj kuhinji.

Ovo su Top 10 najukusnijih tradicionalnih turskih jela, a ako ste pratili popularnu tursku seriju "Sulejman Veličanstveni", neka od ovih jela možda ćete i prepoznati.

Menemen

dorucak, jaja, kajgana, kitchen- Foto: pixabay.com

Ovaj tradicionalni turski doručak zapravo je kajgana kuvana s dinstanim povrćem, a poslužuje se topla s hlebom.

Köfte

Köfte su kuglice ili pljeskavice od mlevene junetine ili jagnjetine, a mogu biti poslužene dinstane, u sendviču, sa salatom ili jednostavno samo s jogurtom.

Mantije

Mantije vas na prvi pogled mogu asocirati na raviole, ali ovo tradicionalno tursko jelo potpuno je jedinstvenog ukusa i teksture. Male knedlice s govedinom ili jagnjetinom se kuvaju ili prže, te se serviraju s jogurtom ili maslacem. Često su popraćene i velikim izborom začina.

Kuzu Tandır

Meso za ovo popularno jelo od jagnjetine tradicionalno se lagano peče u jednom komadu, a često se poslužuje s pirinčem ili krompirom i jogurtom.

Lahmacun

Hleb Foto: Pixabay.com

Ovaj ravan i hrskav hleb tradicionalno je punjen mlevenim mesom, salatom i limunovim sokom, a može da se jede zamotan ili presavijen na pola. Savršen je kao lagani ručak ili užina.

Börek

Najčešće ispunjen mlevenim mesom ili spanaćem i sirom, börek može biti zamotan ili posložen poput lazanja, a poslužuje se za doručak, ručak, večeru, užinu, ... Kada god ga jedete, börek je uvijek sočan i ukusan.

Baklava

Puna oraha i sirupa, a često i s mlevenim pistaćima na vrhu, baklava je slatka, jedinstvena i trebala bi uvek da se jede sveža.

Pide

Često nazivan i „Turska Pizza“, pide se sastoji od testa u obliku brodića, a poslužuje se s različitim nadevima, uglavnom s mlevenim mesom ili spanaćem i sirom.

Güllaç

Tradicionalan desert koji se često poslužuje za vreme Ramazana, güllaç je poslastica s jedinstvenom teksturom napravljena od testa, mleka, ružine vodice, oraha, i semenki šipurka. U nekim se varijantama može pronaći neko drugo voće ili slanutak.

Meze

kapaei, predjelo Foto: Pixabay.com

Uobičajeno je poslužiti meze, odnosno niz hladnih predjela, s pićima ili čak umesto čitavog obroka. Gostima na večeri ponuđeno je oko 20 izbora jela s pasuljem, salata i namaza na malim jelima, koja se jedu s hlebom.

(Telegraf.rs/finirecepti.net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Anadolija

    19. jun 2019. | 15:25

    Turci su kraljevi,pogotovo ti sultani sto su bili. Znali su da uzivaju u zivotu👍

    Podelite komentar

  • Zadnje vreme

    19. jun 2019. | 21:51

    A što se ne pišete šta se jelo na dvoru cara Dušana npr? Despota Stefana Lazarevića itd... Udaviste nas sa turcima

    Podelite komentar