10 zlatnih pravila italijanske kuhinje koje bi odmah trebalo da primenite

Mediteransku kuhinju predvodi baš italijanska i njihova pravila obavezno treba poštovati

špagete paradajz pasta
foto: pixabay.com

Mnogi Srbi obožavaju italijansku kuhinju i stalno posećuju restorane u kojima se služi takva hrana. Ukoliko poštujete ovih 10 zlatnih pravila svako jelo koje spremite kod kuće imaće baš taj specifični ukus.

Italijanska kuhinja je već odavno izašla iz geografskih okvira svoje postojbine i dobila status jedne od omiljenih na svim meridijanima.

Ako želite da pripremite autentične itaijanske specijalitete, potrebno je da poštujete određena pravila.

Koristite sveže namirnice

Kad god ili koliko god je to moguće, kupujte sveže namirnice za pripremu jela. Tako će vaša jela biti ukusnija, naravno zdravija i nećete morati da dodajete mnogo masti ili soli da poboljšate ukus. Italijani vole da kupuju na pijacama, jer je i to deo uživanja u hrani.

Nemojte prekuvati pastu

Pažljivo odmerite količinu testenine, po osobi bi trebalo da iznosi oko 120 grama. Takođe, vodite računa da ne prekuvate pastu, jer testenina "al dente" (čvrsta kad se zagrize) ima niži glikemijski indeks od mekane prekuvane paste, pa ćete duže biti siti.

Špagete, Dijeta, Santimetar, Ishrana, Dijete, Zdrava hrana, Pasta, Testenine, Rezanci

Foto-ilustracija: Profimedia

Maslinovo ulje

Zamenite uobičajena ulja kvalitetnim maslinovim uljem. Ono je bolje od većine ulja koja se obično primenjuju, a svakako je zdravije od pripreme jela na puteru ili margarinu. Devičansko maslinovo ulje sadrži dosta zdravih masti i sadrži anstioksidanse.

Riba

Neka riba bude deo vašeg obroka bar dva puta nedeljno. Riba je značajna u ishrani Italijana, a jedu se često i ostali morski plodovi.

Neka obrok bude poseban događaj

Svaki obrok je kod Italijana poseban i važana događaj. Tako se više poštuje hrana, ali i vreme koje se provodi sa dragim osobama.

Kuvanje bez recepta

Oslobodite svoju kreativnost i uživajte u pripremi jela bez strogog pridržavanja instrukcija u receptima.

sos, sosevi, umak, umaci

Foto: Pixabay.com

Vodite računa o sosovima

Italijani samo malo preliju pastu sosom, umesto da je natope. Previše sosa samo povećava kalorijsku vrednost obroka, a ne obogaćuju ukus. Ako vodite računa o kilaži, izbegavajte testenine u obliku valjka jer one upiju mnogo više sosa.

Dezert

Zamenite jake i kalorične poslastice zdravom voćnom salatom. Ako kupite sezonsko voće, videćete kako ovi plodovi umanjuju povećanu želju za slatkišima.

Preliv za salatu

Kada obogaćujete salatu ukusnim prelivima, birajte kvalitetno balzamiko sirće i smanjite količinu ulja. Salata će biti ukusna i ako je prelijete mešavinom balzamiko sirćeta i maslinovog ulja, umesto kaloričnim prelivima sa majonezom.

Gremolata

Začinite meso gremolatom pre nego što ga stavite na roštilj. Gremolata je italijanski preliv koji se pravi od iseckanog belog luka, svežeg peršuna i narendane kore limuna.

(Telegraf.rs / stvarukusa.rs)

Tagovi: Italijanska kuhinja, Kuhinja, saveti

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Napravite sami mirisan hleb od kukuruznog brašna

Isprobajte tradicionalnu srpsku pitu sa jabukama koja se pravi za Petrovdan

Domaća supa od teletine čiji nas miris i ukus vraćaju u detinjstvo

Neobična poslastica od kajsija koja će vas osvojiti na prvi zalogaj (VIDEO)

Zaboravite na giros i suvlaki: Ovo su tradicionalna jela koja morate probati ako letujete u Grčkoj

Obrok za 20 minuta: Španska salata koja je spremna očas posla idealna je za lagani ručak

Mere na šolje: Napravite brzinsku domaćinsku proju za manje od pola sata

Evo šta boja žumanceta govori o kvalitetu jaja: Obratite pažnju ako je previše svetlo

Koja je prava pravcata razlika između sode bikarbone i praška za pecivo?

Musli, voće i jogurt: Ledena poslastica koje je nešto najzdravije što možete da pojedete

Da li znate šta je portokalopita? Od danas to je vaša omiljena pita (RECEPT)

Pistaći i narandža: Zvuči kao recept za idealni letnji kolač

Neverovatne činjenice o lubenici koje do sada sigurno niste znali

Nektarine su lepe, ali su grilovane još lepše: Recept za neverovatno ukusnu letnju poslasticu

Suvlaki na Halkidikiju i na Lefkadi nisu isto jelo: Ovo obavezno morate znati pre letovanja u Grčkoj

Roze limunada će vas rashladiti mnogo bolje nego obična i postaće vaše omiljeno letnje piće

Zaboravite na kupovne: Napravite sami lanene pločice i grickajte ih do mile volje

Hajde jednom za svagda da definišemo šta je tofu. I ne, nije sir!

Šta se nalazi u sredini planete Saturn? Slatko od višanja i čokolada (VIDEO)

4 namirnice koje će vam ugasiti žeđ podjednako efikasno kao i voda

Prava istina o tome zašto jagode sa šlagom nigde nisu tako ukusne kao na Vimbldonu

Da li možete da zamislite sladoled sa ukusom svinjetine? E, pa postoji! (FOTO)

Fritata: Najbolji način da ostatke hrane pretvorite u novo, preukusno jelo

Dijetalni sladoled koji sadrži A, B1 i C vitamin, a pravi se za samo minut-dva

Napravite originalnu grčku pitu sa tikvicama koja je toliko ukusna da ćete polizati prste

Vitaminska voda koja se pravi očas posla je najbolji napitak tokom vrelih letnjih dana

Piletina sa 3 vrste sira koja se pravi za 20 minuta je nepobediva

Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled? (VIDEO)

Plazma letnje šeme

Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi

Spoj nespojivog: Salata u koju se Grci kunu Srbima izgleda nezamislivo, ali samo dok je ne probaju

Tri brza sendviča za savršen obrok za sve koji žure na posao

Prste da poližeš! Slatke galete prelivene sosom od jabuke i banane

Evo zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače

Najlepše kiflice sa šunkom koje ste do sada probali

Preukusan kolač od kokosa sa glazurom od čokolade

Evo kako da napravite lisnato testo u samo nekoliko koraka

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima