3 recepta za omiljena jela Pavla Vuisića: Musaka od patlidžana, jagnjeća kapama i pita od kajsija

Prošla je 31 godina otkako nas je napustio jedan od najvećih srpskih glumaca Pavle Vuisić, a u njegovu čast delimo tri recepta za njegova omiljena jela.

Pavle Vujisic, hrana
Printskrin: Youtube/Luftika, Pixabay

MUSAKA OD PATLIDŽANA

musaka

foto: pixabay.com

Sastojci za recept:

3 veća patlidžana

3 jaja

1 šolja brašna

500 grama mlevenog mesa

1 glavica luka

1 paprika

1 paradajz

so po želji

biber

mešavina začina

beli luk

peršun ili origano

Za preliv:

2 jajeta

1 čaša pavlake za kuvanje

malo soli

biber

Priprema:

Ogulite patlidžan i isecite ga na kolutove. Posolite ga i prelijte vodom i neka tako stoji 10 minuta. Procedite i začinite mešavinom začina.

Umutite tri jajeta, pa svaki kolutić uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja. Pržite u vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane.

Na malo ulja ispržite glavicu sitno seckanog luka, dodajte i sitno seckanu papriku, pa meso.

Kada se meso isprži, dodjate sitno seckani, oljušteni paradajz, mešavinu začina, so, biber i po želji ostale začine.

Dinstajte kratko, pa sklonite sa vatre.

U pleh porešajte red pohovanih patlidžana, pa preko stavite polovinu smese od mesa i povrća.

Prekrijte smesu drugim slojem patlidžana, pa preko ostatak mesa.

Prekrijte još jednim redom patlidžana, a potom umutite preliv od jaja i pavlake (začini po želji), pa prelijte preko.

Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta dok ne porumeni.

JAGNJEĆA KAPAMA

musaka

foto: printscreen/youtube/Domaće i ukusno

Sastojci:

1 kg jagnjetine (od grudi ili buta, vrat, plećka)

200 g luka

200 g mladog luka

300 g paradajz-pirea

100 g masti

5 g aleve paprike

1 beli luk

2 dl kiselog mleka ili pavlake

100 g brašna

300 g spanaća

20 g soli

4 dl vode

1/4 kocke za supu

Priprema:

Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolte, pospite brašnom, pa je u 50 grama vrele masti propržite da dobije rumenu boju i izvadite iz masti.

Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno-žute boje, piše Lepa & srećna.

Dodajte sitno seckane peršun i beli luk, pa i to malo propržite. Dodajte vodu i kocku za supu, i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz, poklopite i polako dinstajte 40 minuta.

Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje.

Dodajte oceđen spanać, prevrćite lopaticom i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Pred posluživanje prelijte kiselim mlekom ili pavlakom.

PITA SA KAJSIJAMA

pita sa kajsijama

foto: printscreen/youtube/Jelajelena Petrović

Sastojci:

20 komada kora za pitu

1 kg očišćenih kajsija

15 kašika šećera

15 kašika pudinga od vanile

1 dl ulja

50 g šećera u prahu

Priprema:

Oprati kajsije i izvaditi koštice. Odvojiti 5 puta 200 grama u činiju, sipati puding, a u drugu ulje.

Kore odvojiti pet puta po četiri komada.

Ređajte kore, svaku od četiri kore premazati uljem i ređati jednu preko druge, a na četvrtu staviti jedan deo kajsija, pa preko njih puding, preko pudinga šećer.

Preklopiti bočne strane po 1cm prema sredini i polako formirati rolat.

Isto uradite i sa ostalim korama.

Rolate ređajte u podmazan pleh, a u posudu sa uljem dodajte pola šoljice vode i premažite rolate.

Zagrejte rernu na 250 stepeni, pa stavite pitu da se peče, a posle 10 minuta smanjtie temperaturu na 200 stepeni i pecite dok porumeni.

Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom, pustite da se malo prohladi, secite komade po želji i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Tagovi: jagnjeća kapama, musaka, Pavle Vuisić, pita od kajsija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
  • P
    Pero

    U njegovo vreme kod nas se nije mogao naći origano, samo peršun za musaku, mada više preferiram običnu musaku sa krompirom i mesom.

  • F
    FANTOM

    Mislim da kapamu nije moguce napraviri sa spanacem! Kapama se pravi od rastike ili vinovog lisca !!!! A preko toga gusti hercegovacki jogurt od kozijeg mleka!!! Podje mi voda na usta u ove kasne sate!!!

  • J
    Jaaa

    A prvi recept je najludji...pavlaka za kuvanje u to vreme. Hahaha.....svasta

Napravite izvrsnu "Vukovu salatu": Kulinarsko autorsko delo Jelice Greganović

Zaboravljene beleške Merilin Monro otkrivaju recept koji je tek nedavno ugledao svetlost dana

Preukusne sicilijanske krofne koje su prava poslastica, a bez mnogo šećera

Danas vam se gade, a sutra njam, njam... Dobro došli u budućnost, hoćete tortu od cvrčaka?

Evo koje jelo Sajsi MC najviše voli da naruči u kafani, a možete ga napraviti i kod kuće

Mudijada u Ozremu ponovo u znaku specijaliteta od testisa (VIDEO)

Sve vreme smo omlet pravili pogrešno: Ako i vi ovo radite dok mutite jaja, pravite veliku grešku

Nada Blam sjajno kuva i slatko i slano, ali najviše se raduje specijalitetu koji pravi sa unukom

Ukusni kolač nazvan po reci koja protiče kroz Srbiju garantovano ćete obožavati

Gorica Popović otkrila svoju verziju tartar salate - jedan sastojak je ključan!

Đubre ili neodoljiva poslastica: Ova saksija krije najslađu tajnu (VIDEO)

Niskokalorični bakin kolač sa šljivama možete napraviti za svega 200 dinara

Recept za najlepšu piletinu sa kikirikijem i indijskim orasima

Majstor za jaja: Preseče ih "u letu", a onda s njima stvara umetnost (VIDEO)

Da li ljuštite krompir? Ako je vaš odgovor "da", onda je to najveća greška ikada!

Probajte gurmanluk koji ima manje kalorija od kesice grisina!

Amerikanac napravio prvi koktel od "Yebiga" rakije, a da li će se Srbima dopasti?

"Crnac bez jaja" je jedan od najukusnijih kolača, a pravi se očas posla

Čvrsta, glatka i ne lepi se za nož: Rudolf van Vin vam otkriva recept za savršenu glazuru

Ovo je tajna savršeno hrskave slaninice, a možete je pripremiti za samo 15 minuta!

Ovo je pravi tradicionalni recept za AJVAR koji dolazi sa juga Srbije i nema konkurenciju

Hrana bez koje Srbi ne mogu, a Bred Pit se kune u nju: Ovo je omiljeno jelo holivudskog glumca

Donald Tramp je najveći ljubitelj pomfrita iz Meka, a evo kako da ih sami napravite kod kuće

Omiljeno jelo Emanuela Makrona koje mu svojevremeno nisu dali da naruči u restoranu

Petar Božović najslađe jede u Nišu, a oseća se počastvovano kad mu ponude ovaj specijalitet

Najukusnije je "na kašiku": Omiljeno jelo Steva Karapandže je tradicionalni srpski specijalitet

Recept za obrok salatu od samo 150 kalorija koja se sprema za 3 minuta

Ovo je nekada bilo omiljeno jelo glumca Marka Nikolića kog je čak morao i da se odrekne

Lena Kovačević podelila recept za kolač koji je podjednako lep kao i ona

Zašto se svi oblizuju kada se pomene Srbija? 9 naših jela koja su naširoko poznata u svetu

5 nepogrešivih saveta da izaberete najlepši i najsočniji paradajz na pijaci

Tajni sastojak za savršene makarone sa sirom prema receptu Šakila O'Nila

Recept za prirodni sok od tri sastojka koji pomaže kod aritmije

Obrok od samo 86 kalorija, sprema se za 10 minuta: Sveže špagete od tikvica

Kajgana bez holesterola: Najzdraviji doručak koji ne goji, a pruža sitost

Muškarac na picu stavlja dodatak koji bi retko kome pao na pamet, a čini je još ukusnijom

Recept za obrok sa slaninom i mocarelom koji ima upola manje kalorija nego čokolada od 100 gr

Dženifer Lopez otkrila recept za omiljeni jutarnji napitak koji joj daje energiju za nastupe

Recept za domaću ledenu kafu je sve što vam treba ovog popodneva za pravo osveženje

Rashladite vreli vikend uz zdrav i osvežavajući napitak od lubenice

Sladoled torta, savršena za vrele dane: Potrebno vam je 3 sastojka i 15 minuta vremena

Da li ste za jedan sočni sendvić?! Ali, umesto kifle ide kiseli krastavac! (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima