Spremite omiljeno jelo Bate Stojkovića: Rođeni Beograđanin je uživao u receptu iz centralne Srbije

A mi vam delimo recept za ovaj srpski specijalitet!

Danilo Bata Stojkovic, svadbarski kupus
Foto: TV Pink, Youtube

Iako rođeni Beograđanin, Danilo Bata Stojković je u tinejdžerskom periodu često odlazio kod brata Živorada na Goč, pa i ne čudi što je najviše voleo da jede specijalitete ovog kraja poput gočkog sira, svadbarskog kupusa, čvaraka i, naravno, roštilja.

Kokliko je voleo ovaj kraj svedoči i činjenica da letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji, na kojoj se održava Festival filmskog scenarija, od 2010. godine nosi ime „Danilo Bata Stojković“, a na njoj je i otkrivena spomen ploča ovom glumcu. Od 2010. godine u Vrnjačkoj Banji počeli su da se održavaju i „Dani Danila Bate Stojkovića“ koji će počinjati svake godine 11. avgusta, na dan njegovog rođenja.

U nastavku ćemo vam podeliti recept za tradicionalni srpski svadbarski kupus koji je u kafani, odnosno svojoj drugoj kući, Bata najviše voleo da jede uz proju.

Kiseli Kupus

Foto: Shuterstock

Recept za svadbarski kupus:

2kg kiselog kupusa

pola kilograma svinjskog mesa od plećke

pola kilograma junećeg mesa od buta

pola kilograma suvih, mesnatih rebara

pola kilograma suve slanine

1 veća glavica crnog luka

4 veća češnja belog luka

1 puna kašika masti

1 kašika aleve paprike

biber u zrnu

lovorov list

voda

Priprema:

Da biste ga kuvali na pravi srpski način potrebno je da to uradite u zemljanom loncu. Ako je to pak, nemoguće onda posudu u kojoj se kupus kuva dobro povezali alu folijom.

U manjoj posudi rastopiti mast. Dodati sitno iseckani luk da se proprži. skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.

Kiseli kupus iseći na krupne komade. Lonac premazati mašću, a na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka.

Red kupusa, red proprženog luka sa alevom paprikom, pa red mesa. Dodati poneko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa pokriti većim listom kupusa.

Složeni kupus naliti vrelom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Smanjiti temperaturu da jelo vri. Kuvati tako četiri sata.

Svadbarski kupus najbolje je poslužiti sa projom, a uz njega se najbolje slaže tzv. crnogorska proja.

Projanica, vodeničar Miroslav Cicić, Kragujevac

Foto: Telegraf

Recept za crnogorsku proju:

1 kafena šoljica brašna

2 kafene šoljice kukuruznog brašna

pola kašičice soli

1 jaje

1 prašak za pecivo

pola šoljice ulja

2 šoljice jogurta

1 šoljica gazirane mineralne vode

*dodati sir po želji

Promešajte sve sastojke zajedno i izručite smesu u pleh. Pecite 10 minuta na 250 stepeni, pa još 20 minuta na 220.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Tagovi: Danilo Bata Stojković, recept za proju, recept za svadbarski kupus

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (23)
Poređaj komentare:
  • B
    Biljka

    Proja se pravi: projino brasno, voda, so, a projara jugurt, ili sir, ili pavlaka i td. Nema ovo veze sa projom. Mnogi grese u nazivu PROJE, a u stvari to je PROJARA.

  • B
    Biljka

    Proja u kojoj se dodaje sir se zove PROJARA, a ne Proja. U pravu proju se osim vode i soli ne dodaje nista. Mnogi mesaju babe i zabe, pa im to dodje isto, a nije!

  • N
    Nije nego

    Jaka stvar sto je rođeni Beograđanin. Ima gomila rođenih Beograđana koji jedu suvo meso a nikad nisu videli sušaru. Ima isto tako u unutrašnjosti ljudi koji vole pare a ne znaju gde je "Topcider" ili piju pivo a BIP ne znaju ni da se otvara-zatvara, odnosno ima u Beogradu rodjenih Beograđana koji su voleli vartex farmerke isto kao i oni u provinciji. U novije vreme se i ime hrani menja jer je pripadnost kraju bitnija od suštine. Tako je katađorđeva snicla u pristini postala skenderbegova a u sloveniji ce za koju godinu mozda biti Presernova, a rodjeni Ljubljancani iako su rodjeni u Ljubljani vole kranjsku kobasicu. U Zg ako trazis Martovsko pivo i purgeri (rodjeni Zagrepcani 4 kolena) se smeju. Jednom recju, veza izmedju mesta rodjenja i sladokusca ne postoji.

5 nepogrešivih saveta da izaberete najlepši i najsočniji paradajz na pijaci

Tajni sastojak za savršene makarone sa sirom prema receptu Šakila O'Nila

Recept za prirodni sok od tri sastojka koji pomaže kod aritmije

Obrok od samo 86 kalorija, sprema se za 10 minuta: Sveže špagete od tikvica

Kajgana bez holesterola: Najzdraviji doručak koji ne goji, a pruža sitost

Muškarac na picu stavlja dodatak koji bi retko kome pao na pamet, a čini je još ukusnijom

Recept za obrok sa slaninom i mocarelom koji ima upola manje kalorija nego čokolada od 100 gr

Dženifer Lopez otkrila recept za omiljeni jutarnji napitak koji joj daje energiju za nastupe

Recept za domaću ledenu kafu je sve što vam treba ovog popodneva za pravo osveženje

Rashladite vreli vikend uz zdrav i osvežavajući napitak od lubenice

Sladoled torta, savršena za vrele dane: Potrebno vam je 3 sastojka i 15 minuta vremena

Da li ste za jedan sočni sendvić?! Ali, umesto kifle ide kiseli krastavac! (VIDEO)

Omiljena poslastica Žizel Bundšen: Nešto drugačiji recept za zdrav čokoladni mus

Recept za kraljevski kolač koji je omiljena poslastica Kejt Midlton

Želite li da jedete kraljevsku pastu? Megan Markl otkrila trik za savršene i preukusne bolonjeze

Možda ne možete da letujete na Mikonosu, ali možete da napravite tradicionalnu pitu sa ovog ostrva

Recept za letnju salatu u koju se kune Dženifer Aniston i pomoću koje ima savršeno zategnuto telo

Gosti su došli nenajavljeni? Iznenadite i vi njih brusketima od čeri paradajza i crnih maslina!

Kortni Kardašijan podelila recept za dijetalnu picu kojoj duguje savršenu liniju posle tri trudnoće

Ovako izgleda doručak Vladimira Putina i ne može da prođe bez ovog sira koji sami možete napraviti

Zdravi slatkiš: Mekan kolač s kajsijama bez ulja i margarina

Uz trik Gordona Remzija skuvajte najukusniji pirinač ikada (RECEPT)

Recept za predjelo kojim je Sofija Loren izluđivala muškarce, a priprema se jednostavno

Volite breskve bez kožice? E, pa onda morate da znate kako da je skinete u samo jednom potezu

Pravo je vreme za kompot od nektarina kojim se možete sladiti i zimi

Možda ne znate šta su gomboce, ali smo sigurni da obožavate da ih jedete (RECEPT)

Tri sira iz Srbije uvrštena u najbolje u svetu: Kilogram jednog košta oko 4 hiljade evra!

Iskoristite dok je sezona: Recept za najjednostavniji džem od kajsija koji će trajati čitave zime

"Sirotinjsko" jelo koje je Dragan Nikolić obožavao da pravi, naravno, uz pivo (RECEPT)

Manekenka podelila recept za neverovatno ukusan i zdrav tost sendvič sa sirom i breskvama

Zaboravite na džin-tonik! Hit piće iz lončića za kojim su Hrvati poludeli (RECEPT)

4 fantastična predloga za osvežavajuće letnje kafe

Evo kako ćete za samo 5 sekundi biti sigurni da je meso koje kupujete sveže

Recept koji je podelio Instagram: Slavna kuvarica otkrila kako se pravi salata od samo dva sastojka

3 recepta za omiljena jela Pavla Vuisića: Musaka od patlidžana, jagnjeća kapama i pita od kajsija

Pravi ljubitelji pice nikada ovako nešto ne bi kupili, a vi?

Čokoladna poslastica bez brašna i jaja: Ovo je omiljeni recept Jelene Đoković, a voli ga i Nole

Hrana koja leči: Portugalska tradicionalna supa je nešto najlepše što ćete probati

Napravite fini hrskavi francuski baget

Napravite sami mirisan hleb od kukuruznog brašna

Isprobajte tradicionalnu srpsku pitu sa jabukama koja se pravi za Petrovdan

Domaća supa od teletine čiji nas miris i ukus vraćaju u detinjstvo

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima