• 25
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spremite omiljeno jelo Bate Stojkovića: Rođeni Beograđanin je uživao u receptu iz centralne Srbije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

A mi vam delimo recept za ovaj srpski specijalitet!

  • 25
Danilo Bata Stojkovic, svadbarski kupus Foto: TV Pink, Youtube

Iako rođeni Beograđanin, Danilo Bata Stojković je u tinejdžerskom periodu često odlazio kod brata Živorada na Goč, pa i ne čudi što je najviše voleo da jede specijalitete ovog kraja poput gočkog sira, svadbarskog kupusa, čvaraka i, naravno, roštilja.

Kokliko je voleo ovaj kraj svedoči i činjenica da letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji, na kojoj se održava Festival filmskog scenarija, od 2010. godine nosi ime „Danilo Bata Stojković“, a na njoj je i otkrivena spomen ploča ovom glumcu. Od 2010. godine u Vrnjačkoj Banji počeli su da se održavaju i „Dani Danila Bate Stojkovića“ koji će počinjati svake godine 11. avgusta, na dan njegovog rođenja.

U nastavku ćemo vam podeliti recept za tradicionalni srpski svadbarski kupus koji je u kafani, odnosno svojoj drugoj kući, Bata najviše voleo da jede uz proju.

Kiseli Kupus Foto: Shuterstock

Recept za svadbarski kupus:

2kg kiselog kupusa

pola kilograma svinjskog mesa od plećke

pola kilograma junećeg mesa od buta

pola kilograma suvih, mesnatih rebara

pola kilograma suve slanine

1 veća glavica crnog luka

4 veća češnja belog luka

1 puna kašika masti

1 kašika aleve paprike

biber u zrnu

lovorov list

voda

Priprema:

Da biste ga kuvali na pravi srpski način potrebno je da to uradite u zemljanom loncu. Ako je to pak, nemoguće onda posudu u kojoj se kupus kuva dobro povezali alu folijom.

U manjoj posudi rastopiti mast. Dodati sitno iseckani luk da se proprži. skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.

Kiseli kupus iseći na krupne komade. Lonac premazati mašću, a na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka.

Red kupusa, red proprženog luka sa alevom paprikom, pa red mesa. Dodati poneko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa pokriti većim listom kupusa.

Složeni kupus naliti vrelom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Smanjiti temperaturu da jelo vri. Kuvati tako četiri sata.

Svadbarski kupus najbolje je poslužiti sa projom, a uz njega se najbolje slaže tzv. crnogorska proja.

Projanica, vodeničar Miroslav Cicić, Kragujevac  Foto: Telegraf

Recept za crnogorsku proju:

1 kafena šoljica brašna

2 kafene šoljice kukuruznog brašna

pola kašičice soli

1 jaje

1 prašak za pecivo

pola šoljice ulja

2 šoljice jogurta

1 šoljica gazirane mineralne vode

*dodati sir po želji

Promešajte sve sastojke zajedno i izručite smesu u pleh. Pecite 10 minuta na 250 stepeni, pa još 20 minuta na 220.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Marko cg primorje

    21. jul 2019. | 13:25

    Ovo je bio glumac prva klasa kako me je on nasmijavao pa i dan danas gledam njegove filmove i placem od smijeha

    Podelite komentar

  • Jovan

    21. jul 2019. | 12:58

    To nije crnogorska proja već projara, i crnogorska je koliko i Beograd.

    Podelite komentar

  • FANTOM

    21. jul 2019. | 12:47

    A sekelj gulas ste zaboravili! Uz ovoloko mesa kupus nije bio potreban! Bolje da ste ga ostavili zecevima a i volovima kad razvale ogradu. Danas uz dva kila mesa ide deset kila kupusa jer visina standarda propisuje razmer!

    Podelite komentar