Vreme čitanja: oko 2 min.
Spremite omiljeno jelo Bate Stojkovića: Rođeni Beograđanin je uživao u receptu iz centralne Srbije
Vreme čitanja: oko 2 min.
A mi vam delimo recept za ovaj srpski specijalitet!
Iako rođeni Beograđanin, Danilo Bata Stojković je u tinejdžerskom periodu često odlazio kod brata Živorada na Goč, pa i ne čudi što je najviše voleo da jede specijalitete ovog kraja poput gočkog sira, svadbarskog kupusa, čvaraka i, naravno, roštilja.
Kokliko je voleo ovaj kraj svedoči i činjenica da letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji, na kojoj se održava Festival filmskog scenarija, od 2010. godine nosi ime „Danilo Bata Stojković“, a na njoj je i otkrivena spomen ploča ovom glumcu. Od 2010. godine u Vrnjačkoj Banji počeli su da se održavaju i „Dani Danila Bate Stojkovića“ koji će počinjati svake godine 11. avgusta, na dan njegovog rođenja.
U nastavku ćemo vam podeliti recept za tradicionalni srpski svadbarski kupus koji je u kafani, odnosno svojoj drugoj kući, Bata najviše voleo da jede uz proju.
Recept za svadbarski kupus:
2kg kiselog kupusa
pola kilograma svinjskog mesa od plećke
pola kilograma junećeg mesa od buta
pola kilograma suvih, mesnatih rebara
pola kilograma suve slanine
1 veća glavica crnog luka
4 veća češnja belog luka
1 puna kašika masti
1 kašika aleve paprike
biber u zrnu
lovorov list
voda
Priprema:
Da biste ga kuvali na pravi srpski način potrebno je da to uradite u zemljanom loncu. Ako je to pak, nemoguće onda posudu u kojoj se kupus kuva dobro povezali alu folijom.
U manjoj posudi rastopiti mast. Dodati sitno iseckani luk da se proprži. skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.
Kiseli kupus iseći na krupne komade. Lonac premazati mašću, a na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka.
Red kupusa, red proprženog luka sa alevom paprikom, pa red mesa. Dodati poneko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa pokriti većim listom kupusa.
Složeni kupus naliti vrelom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Smanjiti temperaturu da jelo vri. Kuvati tako četiri sata.
Svadbarski kupus najbolje je poslužiti sa projom, a uz njega se najbolje slaže tzv. crnogorska proja.
Recept za crnogorsku proju:
1 kafena šoljica brašna
2 kafene šoljice kukuruznog brašna
pola kašičice soli
1 jaje
1 prašak za pecivo
pola šoljice ulja
2 šoljice jogurta
1 šoljica gazirane mineralne vode
*dodati sir po želji
Promešajte sve sastojke zajedno i izručite smesu u pleh. Pecite 10 minuta na 250 stepeni, pa još 20 minuta na 220.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marko cg primorje
Ovo je bio glumac prva klasa kako me je on nasmijavao pa i dan danas gledam njegove filmove i placem od smijeha
Podelite komentar
Jovan
To nije crnogorska proja već projara, i crnogorska je koliko i Beograd.
Podelite komentar
FANTOM
A sekelj gulas ste zaboravili! Uz ovoloko mesa kupus nije bio potreban! Bolje da ste ga ostavili zecevima a i volovima kad razvale ogradu. Danas uz dva kila mesa ide deset kila kupusa jer visina standarda propisuje razmer!
Podelite komentar