• 11
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz trik Gordona Remzija skuvajte najukusniji pirinač ikada (RECEPT)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slavni britanski kuvar Gordon Remzi zna kako da napravi savršeni pirinač koji uspeva svaki put

  • 11

Želite li da dobijete najbolje moguće rezultate, odaberite pirinač dugog zrna, priznaje kuvar.

Basmati pirinač se smatra najkvalitetnijom vrstom pirinča, a raste isključivo u podnožju Himalaja. Karakteristično za njega je dugo zrno koje se kuva otprilike desetak minuta.

Gordon Ramzi tvrdi da je 1:1,5 idealna razmera pirinča i vode, a pronašao je i optimalno vreme za termičku obradu.

Sastojci za savršeno kuvani pirinač:

- 400 g pirinča

- 600 ml hladne vode

- 3 semenke kardamon

- 2 zvezde anisa

- so i biber po želji

pirinač Foto: Pixabay.com

Priprema:

Isperite pirinač pod mlazom hladne vode. Stavite ga u lonac. Posolite i pobiberite, pa sve dobro promešajte. U lonac ubacite zvezdasti anis i kardamon, koji ste prethodno probušili kako bi otpustio svoje prirodne arome tokom kuvanja.

Pustite da voda brzo provri. Kada provri, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno lagano kuva 8-10 minuta.

Tokom kuvanja nemojte podizati poklopac. Poklopljeni lonac ključan je za savršenu termičku obradu pirinča.

Varjačom promešajte pirinač i poslužite ga uz sos po želji.

(Telegraf.rs/ haber.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • AM

    27. jul 2019. | 07:40

    Kardamona i anisa u svakoj radnji, ali nigde pirinca. Koga vi zezate?

    Podelite komentar

  • Maja

    26. jul 2019. | 21:35

    Ako ukljucim na jaku vatru da brzo prokljuca, a ne smem da podizem poklopac i mesam pirinac, uhvatice na dnu... a koji su to zacini sto se stavljaju, ima li toga kod nas? Mnogo se taj Remzi pravi pametan. Rudolf je zakon, ne pametuje sa sastojcima.

    Podelite komentar

  • Marko

    26. jul 2019. | 20:14

    Znaci sipamo pirinac u lonac,nista voda? A sta je taj zvezdasti anis i kardan?

    Podelite komentar