• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možda ne možete da letujete na Mikonosu, ali možete da napravite tradicionalnu pitu sa ovog ostrva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pita od luka je nešto najukusnije što ćete probati!

  • 3
mikonos pita luk Foto: pixabay.com

Pita na koju su stanovnici Mikonosa jako ponosni!

Sastojci za kore:

350 grama brašna

3 supene kašike maslinovog ulja

so

Za smesu:

1kg ovčjeg belog sira

1 veliki ljubičasti luk, izrendan

5-6 glavica crnog luka, sitno iseckanog

2 jaja

pola šolje mirođije

so, biber

Priprema:

Mikserom umutite brašno i so. Dodajte ulje i malo po malo oko 3/4 šolje mlake vode.

Miksujte sve dok test ne postane kao guma. Oblikujte ga kao loptu i ostavite da "odmori" barem jedan sat na nekom toplijem mestu.

U međuvremenu pripremite smesu:

Viljuškom izmrvite sir, pa ga umešajte sa lukom, mirođijom, uljem i jajima (koja ste prethodno umutili), a na kraju dodajte so i biber.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Podelite testo na dva dela, ali da jedan bude veći od drugog.

Nauljite pleh i uzmite veći deo testa i razvijte ga u plehu tako da pokrije površinu pleha, ivice i da visi još sa svih strana.

Izručite smesu i prekrijte manjim delom razvijenog testa, a onda uvijte testo koje visi po krajevima i spojite sa drugim slojem.

Odmah isecite pitu na komade.

Izbockajte je da može da "diše" i malo premažite uljem.

Pecite je jedan sat dok ne postane zlatna.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Bgd

    31. jul 2019. | 13:20

    Ne mogu. Zivim u Srbiji.

    Podelite komentar