• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je nekada bilo omiljeno jelo glumca Marka Nikolića kog je čak morao i da se odrekne

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki glumac koga je narod zavoleo kao Gigu Moravca u seriji “Bolji život” bio je odličan kuvar, a jedno jelo posebno je zavoleo još u ranoj mladosti

  • 9
Skembici, Marko Nikolic

Foto ilustracija: Telegraf/ATA images/Shutterstock

Doajen srpskog glumišta Marko Nikolić napustio nas je početkom ove godine nakon duže bolesti. Imao je 73. godine kada je izgubio poslednju bitku sa kancerom.

Zbog narušenog zdravlja, nekada veliki gurman, strastveni pušač i ljubitelj dobre kapljice poslednjih godina pred smrt morao je da se odrekne slatkih poroka. Omiljenu kavurmu, škembiće i dobru domaću šljivovicu zamenio je ribom, povrćem i ceđenim sokovima.

Kako je često isticao, ovaj rođeni Kraljevčanin voleo je sve vrste gurmanluka, od crevaca, preko kavurme do papaka, ali jedan mu je bio omiljen – škembići u saftu, ali spremani na italijanski način, s parmezanom.

A evo kako da pripremite omiljeno jelo Marka Nikolića...

Sastojci:

750 g škembića

2 glavice crnog luka

2 kašičice gustog sosa od paradajza

malo peršuna

2 čena belog luka

50-100 g slanine

malo struganog parmezana

pola čaše maslinovog ulja

so

biber

Priprema:

Sitno iseckani crni i beli luk propržiti na ulju. Kad postane staklast, dodati mu sos od paradajza rastvoren u čaši tople vode. Sve kuvati na blagoj vatri, otprilike 15-ak minuta.

U međuvremenu, škembiće obariti, pa iseći na tanke režnjeve i pomešati sa lukom.

Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo peršuna, poklopiti i kuvati još 15-ak minuta na laganoj vatri.

Služiti posuto nastruganim parmezanom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • dopuna

    21. avgust 2019. | 14:05

    A slaninu,posto je nema u receptu,tanko izrezati i zameziti uz sljivovicu,dok se ovo kuva:-)

    Podelite komentar

  • Mara

    21. avgust 2019. | 18:10

    Živim zalečena od kancera 13 godina. Nisam se odrekla ničega. Znači sve se jede u umerenim količinama. Naravno samo ne alkohol što meni nije problem. Hranim se zdravo što znači pre svega povrće i voće. Ali i povremeno ovakvi specijaliteti mi nisu strani. Lep pozdrav i svako dobro.

    Podelite komentar

  • Cika Velja

    21. avgust 2019. | 14:00

    Pa mogao si Marko ponekad i to sebi da priustis,od 2-3 porcije u godini,uz casu dobrog vina,nista ti ne bi falilo...ali ajd,sad je sve gotovo!

    Podelite komentar