Najukusnije je "na kašiku": Omiljeno jelo Steva Karapandže je tradicionalni srpski specijalitet

Legendarni TV kuvar koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, otkrio je da najviše uživa u jelu koje se redovno nalazi na srpskim trpezama

Stevo Karapandza, corbast pasulj
Foto: Shutterstock, Youtube/Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija

Veliki majstor kulinarstva Stevo Karapandža u toku svoje višedecenijske karijere osmislio je na hiljade recepata, ali jelo u kojem najviše uživa zapravo je vrlo jednostavno.

pasulj

Foto: Pixabay.com

Mada je imao prilike da isproba najegzotičnije specijalitete iz celog sveta, legendarni šef i najpopularniji TV kuvar iz vremena stare Jugoslavije otkrio je da on i njegova supruga zapravo najviše vole jela na kašiku. A specijalitet kojeg nikad ne može da se zasiti jeste jelo koje se makar jednom mesečno nalazi na srpskim trpezama - čorbast pasulj.

- Volim jela na kašiku, a pasulj mi je favorit, sve bih dao za njega - izjavio je jednom prilikom i dodao da često skuva pun lonac pasulja koji zajedno sa suprugom gustira puna tri dana.

Ukoliko je i vama ovo omiljeno jelo, evo kako da ga pripremite...

Namirnice: 

450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)

2 šargarepe

2 glavice crnog luka

1 struk praziluka

2 lovorova lista

300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)

1 kašičica crvene mlevene paprike

1/2 kašičice mlevenog bibera

1 kašika biljnog začina

2 kašike brašna

30 ml ulja

po ukusu soli

Priprema: 

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Iseckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.

Očistiti i naseći šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Zagrejati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagoro. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku. Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još 5 minuta i isključiti.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Tagovi: Kuhinja, pasulj, Recepti, Stevo Karapandža

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
  • S
    sremac

    dal se lovor list reze .kad se praziluk stavlja

  • S
    snezana

    Crni luk se kuva, a praziluk dinsta.

  • J
    Ja

    Izostavili su u receptu NEIZOSTAVNI BELI LUK!

Napravite izvrsnu "Vukovu salatu": Kulinarsko autorsko delo Jelice Greganović

Zaboravljene beleške Merilin Monro otkrivaju recept koji je tek nedavno ugledao svetlost dana

Preukusne sicilijanske krofne koje su prava poslastica, a bez mnogo šećera

Danas vam se gade, a sutra njam, njam... Dobro došli u budućnost, hoćete tortu od cvrčaka?

Evo koje jelo Sajsi MC najviše voli da naruči u kafani, a možete ga napraviti i kod kuće

Mudijada u Ozremu ponovo u znaku specijaliteta od testisa (VIDEO)

Sve vreme smo omlet pravili pogrešno: Ako i vi ovo radite dok mutite jaja, pravite veliku grešku

Nada Blam sjajno kuva i slatko i slano, ali najviše se raduje specijalitetu koji pravi sa unukom

Ukusni kolač nazvan po reci koja protiče kroz Srbiju garantovano ćete obožavati

Gorica Popović otkrila svoju verziju tartar salate - jedan sastojak je ključan!

Đubre ili neodoljiva poslastica: Ova saksija krije najslađu tajnu (VIDEO)

Niskokalorični bakin kolač sa šljivama možete napraviti za svega 200 dinara

Recept za najlepšu piletinu sa kikirikijem i indijskim orasima

Majstor za jaja: Preseče ih "u letu", a onda s njima stvara umetnost (VIDEO)

Da li ljuštite krompir? Ako je vaš odgovor "da", onda je to najveća greška ikada!

Probajte gurmanluk koji ima manje kalorija od kesice grisina!

Amerikanac napravio prvi koktel od "Yebiga" rakije, a da li će se Srbima dopasti?

"Crnac bez jaja" je jedan od najukusnijih kolača, a pravi se očas posla

Čvrsta, glatka i ne lepi se za nož: Rudolf van Vin vam otkriva recept za savršenu glazuru

Ovo je tajna savršeno hrskave slaninice, a možete je pripremiti za samo 15 minuta!

Ovo je pravi tradicionalni recept za AJVAR koji dolazi sa juga Srbije i nema konkurenciju

Hrana bez koje Srbi ne mogu, a Bred Pit se kune u nju: Ovo je omiljeno jelo holivudskog glumca

Donald Tramp je najveći ljubitelj pomfrita iz Meka, a evo kako da ih sami napravite kod kuće

Omiljeno jelo Emanuela Makrona koje mu svojevremeno nisu dali da naruči u restoranu

Petar Božović najslađe jede u Nišu, a oseća se počastvovano kad mu ponude ovaj specijalitet

Recept za obrok salatu od samo 150 kalorija koja se sprema za 3 minuta

Ovo je nekada bilo omiljeno jelo glumca Marka Nikolića kog je čak morao i da se odrekne

Lena Kovačević podelila recept za kolač koji je podjednako lep kao i ona

Zašto se svi oblizuju kada se pomene Srbija? 9 naših jela koja su naširoko poznata u svetu

5 nepogrešivih saveta da izaberete najlepši i najsočniji paradajz na pijaci

Tajni sastojak za savršene makarone sa sirom prema receptu Šakila O'Nila

Recept za prirodni sok od tri sastojka koji pomaže kod aritmije

Obrok od samo 86 kalorija, sprema se za 10 minuta: Sveže špagete od tikvica

Kajgana bez holesterola: Najzdraviji doručak koji ne goji, a pruža sitost

Muškarac na picu stavlja dodatak koji bi retko kome pao na pamet, a čini je još ukusnijom

Recept za obrok sa slaninom i mocarelom koji ima upola manje kalorija nego čokolada od 100 gr

Dženifer Lopez otkrila recept za omiljeni jutarnji napitak koji joj daje energiju za nastupe

Recept za domaću ledenu kafu je sve što vam treba ovog popodneva za pravo osveženje

Rashladite vreli vikend uz zdrav i osvežavajući napitak od lubenice

Sladoled torta, savršena za vrele dane: Potrebno vam je 3 sastojka i 15 minuta vremena

Da li ste za jedan sočni sendvić?! Ali, umesto kifle ide kiseli krastavac! (VIDEO)

Omiljena poslastica Žizel Bundšen: Nešto drugačiji recept za zdrav čokoladni mus

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima