• 17

Ovo je pravi tradicionalni recept za AJVAR koji dolazi sa juga Srbije i nema konkurenciju

Polako kreće onaj period u godini kada će gotovo svi sokaci imati dobro poznati miris zimnice.

  • 17

A zimnice bez ajvara nema. Međutim, ako pravite ajvar onda neka to bude baš pirotski ili leskovački, što bi se reklo - pravi srpski!

Pogledajte šta je potrebno da biste napravili najukusniju i autentičnu srpsku zimnicu.

Potrebno je:

10 kg crvene paprike kvalitetne (kurtovka)

2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu

1l ulja

1-2 kašike esencije ili sirće,

beli luk,

so

Zimnica, ajvar, paprika

Foto: Telegraf

Priprema:

Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari kako bi se lakše ljuštila.

Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke.

Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.

Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise.

Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).

Pečenje paprika, priprema ajvara

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.

Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Neko ukuvanom, gotovom ajvaru, dodati konzervans (kesice od 10).

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.

Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.

Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.

Pravi domaći, južnjački ajvar, je bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.

VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Goran Prokuplje

    To je to, NAJBOLJI RECEPT, Nema tu mnogo mudrolije samo PAPRIKA bez drugog povrća

  • A

    Ima da se kupi. 680gr za 159din. Malo se uprži, prelije jajima i super je.

  • Dr.

    Papriku ne treba prati jer je oljustis, nikakva esencija niti sirce, a pogotovo ne konzervans, samo so, zejtin, i dobro uprziti sipati u zagrejane tegle. PRIJATNO. PIROT.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima