• 1

Ukusni kolač nazvan po reci koja protiče kroz Srbiju garantovano ćete obožavati

Dobitna kombinacija čokolade i višanja

  • 1

Kolač vrlo zanimljivog izgleda inspirisan najvećom rekom u Evropi, a koja protiče kroz Srbiju, zapravo je nastao u Nemačkoj.

Danas ga pripremaju domaćice širom sveta, a Srpkinje ga često nazivaju raskošnijom varijantom starinskog kolača sa višnjama.

Osim što izgleda izuzetno dekorativno, priprema ove poslastice ne zahteva mnogo novca. Obradujte ukućane ovim ukusnim kolačem sa čokoladom i višnjama!

visnje-foto-pixabay

Višnje Foto: Pixabay

Dunavski talasi

Namirnice:

Kora:

- 350 g oceđenih višanja,

- 220 g margarina,

- 5 kašika kvark sira (ili jogurta),

- 200 g šećera,

- 1 vanilin šećer,

- 5 jaja,

- 375 g brašna,

- 3 kašičice praška za pecivo,

- prstohvat soli,

- 20 g kakaoa,

- 2 kašike mleka

Fil:

- 2 pudinga od vanile,

- 7 dl mleka,

- 125 g putera,

- 100 g šećera u prahu

Glazura:

- 200 g čokolade,

4 kašike tečne pavlake

čokolada  kocka

Čokolada Foto: pixabay.com

Priprema: Kora: Ulupati margarin, pa mu dodati šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Umutiti da bude gusto, pa dodavati jedno po jedno jaje, neprestano muteći. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, smanjiti brzinu, pa dodati sir. U pleh (30×40 cm), obložen papirom za pečenje, izliti 2/3 smese. U ostatak smese umešati kakao i mleko, pa izliti preko belog testa. Preko rasporediti višnje i malo ih prstima pritisnuti da potonu. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C, 35-40 minuta.

Fil: Skuvati puding u mleku. Penasto umućen puter postepeno dodavati ohlađenom pudingu i sve izmešati. Naneti preko ohlađene kore i ostaviti 1 h na hladnom.

Glazura: Na pari otopiti čokoladu sa pavlakom i glazirati kolač.

Prijatno!

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima