Preukusne sicilijanske krofne koje su prava poslastica, a bez mnogo šećera

Prema rečima kulinarskih eksperata, "ciambelli" krofne su zadovoljstvo za jelo i pripremu

Krofne, Krofnice, kuhinja, testo, slatkisi, pecivo, kolaci, recepti
Foto: Pixabay

Među mnogim poslasticama italijanske kuhinje zastupljene su i ciambelli - sicilijanske krofne pržene u dubokom ulju.

Prema rečima kulinarskih eksperata, ciambelli krofne je zadovoljstvo jesti i praviti. Koristi se sekač za krofne, a zatim i čaša da se napravi rupa u sredini, i tako stvori prsten.

Odsustvo jaja u receptu čini da ove krofne budu mekane, nabrekle i bez mnogo šećera. Tako da možete dodati džem, čokoladu ili fil od vanile.

Recept za ciambelli sicilijanske krofne:

Potrebno vreme: dva i po sata

- 15 g svežeg kvasca ili 7 g suvog kvasca

- 80 ml mlake vode

- 200 g čistog brašna

- 160 g šećera

- 30 g topljenog butera

- kora jednog limuna

- so

- suncokretovo ili ulje kikirikija za prženje i podmazivanje posude

Krofne, Krofnice, kuhinja, testo, slatkisi, pecivo, kolaci, recepti

Foto: Pixabay

Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga u vodu, promešajte i ostavite ga da stoji 10 minuta.

U drugu posudu stavite brašno, suvi kvasac (ako ga koristite), 60 g šećera, buter, koru od limuna i prstohvat soli, i dodajte vodu sa kvascem koji je stajao 10 minuta (ili samo vodu ako ste već koristili suv kvasac). To uvaljajte u meko, elastično testo, a zatim ga prebacite u nauljenu posudu. Prekrijte ga i ostavite ga u toplom mestu bez promaje na dva sata.

Na brašnastoj površini izvaljajte testo na debljinu od oko 1 cm, a zatim izrežite ploče rezačima ili čašom sa oštrim ivicama. Zatim pomoću čaše napravite otvor u sredini.

U mali, duboki tiganj, na 160 stepeni podgrejte ulje od 7.5 centimetra dubine. Pržite krofne u malim partijama na dve minute, ili dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih kašikom, osušite ih, a zatim ih što pre uvaljajte u preostali šećer.

(Telegraf.rs)

Tagovi: ciambelli, desert, Krofne, Kuhinja, Priprema, Recept, sicilijanske krofne

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
  • I
    iska

    Kuvajte u posudje Sole svi ce vise da vas cene ivole!

  • Z
    zeljko

    Ja sam supruzi kupio na poklon serpu iz kolekcije Sole, ona je zadovoljna, ne sumnjam i da tiganj valja...

  • S
    sara

    Ja sam cula za taj Sole tiganj, nisam ga koristila, samo znam da je jako elegantan dizajn, pogledajte na Pro100healthy

Napravite izvrsnu "Vukovu salatu": Kulinarsko autorsko delo Jelice Greganović

Zaboravljene beleške Merilin Monro otkrivaju recept koji je tek nedavno ugledao svetlost dana

Danas vam se gade, a sutra njam, njam... Dobro došli u budućnost, hoćete tortu od cvrčaka?

Evo koje jelo Sajsi MC najviše voli da naruči u kafani, a možete ga napraviti i kod kuće

Mudijada u Ozremu ponovo u znaku specijaliteta od testisa (VIDEO)

Sve vreme smo omlet pravili pogrešno: Ako i vi ovo radite dok mutite jaja, pravite veliku grešku

Nada Blam sjajno kuva i slatko i slano, ali najviše se raduje specijalitetu koji pravi sa unukom

Ukusni kolač nazvan po reci koja protiče kroz Srbiju garantovano ćete obožavati

Gorica Popović otkrila svoju verziju tartar salate - jedan sastojak je ključan!

Đubre ili neodoljiva poslastica: Ova saksija krije najslađu tajnu (VIDEO)

Niskokalorični bakin kolač sa šljivama možete napraviti za svega 200 dinara

Recept za najlepšu piletinu sa kikirikijem i indijskim orasima

Majstor za jaja: Preseče ih "u letu", a onda s njima stvara umetnost (VIDEO)

Da li ljuštite krompir? Ako je vaš odgovor "da", onda je to najveća greška ikada!

Probajte gurmanluk koji ima manje kalorija od kesice grisina!

Amerikanac napravio prvi koktel od "Yebiga" rakije, a da li će se Srbima dopasti?

"Crnac bez jaja" je jedan od najukusnijih kolača, a pravi se očas posla

Čvrsta, glatka i ne lepi se za nož: Rudolf van Vin vam otkriva recept za savršenu glazuru

Ovo je tajna savršeno hrskave slaninice, a možete je pripremiti za samo 15 minuta!

Ovo je pravi tradicionalni recept za AJVAR koji dolazi sa juga Srbije i nema konkurenciju

Hrana bez koje Srbi ne mogu, a Bred Pit se kune u nju: Ovo je omiljeno jelo holivudskog glumca

Donald Tramp je najveći ljubitelj pomfrita iz Meka, a evo kako da ih sami napravite kod kuće

Omiljeno jelo Emanuela Makrona koje mu svojevremeno nisu dali da naruči u restoranu

Petar Božović najslađe jede u Nišu, a oseća se počastvovano kad mu ponude ovaj specijalitet

Najukusnije je "na kašiku": Omiljeno jelo Steva Karapandže je tradicionalni srpski specijalitet

Recept za obrok salatu od samo 150 kalorija koja se sprema za 3 minuta

Ovo je nekada bilo omiljeno jelo glumca Marka Nikolića kog je čak morao i da se odrekne

Lena Kovačević podelila recept za kolač koji je podjednako lep kao i ona

Zašto se svi oblizuju kada se pomene Srbija? 9 naših jela koja su naširoko poznata u svetu

5 nepogrešivih saveta da izaberete najlepši i najsočniji paradajz na pijaci

Tajni sastojak za savršene makarone sa sirom prema receptu Šakila O'Nila

Recept za prirodni sok od tri sastojka koji pomaže kod aritmije

Obrok od samo 86 kalorija, sprema se za 10 minuta: Sveže špagete od tikvica

Kajgana bez holesterola: Najzdraviji doručak koji ne goji, a pruža sitost

Muškarac na picu stavlja dodatak koji bi retko kome pao na pamet, a čini je još ukusnijom

Recept za obrok sa slaninom i mocarelom koji ima upola manje kalorija nego čokolada od 100 gr

Dženifer Lopez otkrila recept za omiljeni jutarnji napitak koji joj daje energiju za nastupe

Recept za domaću ledenu kafu je sve što vam treba ovog popodneva za pravo osveženje

Rashladite vreli vikend uz zdrav i osvežavajući napitak od lubenice

Sladoled torta, savršena za vrele dane: Potrebno vam je 3 sastojka i 15 minuta vremena

Da li ste za jedan sočni sendvić?! Ali, umesto kifle ide kiseli krastavac! (VIDEO)

Omiljena poslastica Žizel Bundšen: Nešto drugačiji recept za zdrav čokoladni mus

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima