• 0

Jelica Sretenović obožava divljač i žablje batake, ali za ćurku je ekspert (RECEPT)

Dramska umetnica vrlo vešto priprema žablje batake, supe i čorbe su neizostavan deo njene trpeze, ali najomiljenija su joj jela iz rerne

  • 0

Dramska umetnica Jelica Sretenović sebe smatra velikim hedonistom, uživa u dobrom zalogaju, kao i kvalitetnom piću. Obožava divljač, supe i čorbe su neizostavan deo njene trpeze, vrlo vešto priprema žablje batake, ali najomiljenija su joj jela iz rerne.

- Za mene je rerna zakon, u njoj sve može da se spremi. Ekspert sam za ćurku, umem dobro da je ispečem - izjavila je svojevremeno glumica koju je publika zavolela u ulozi Koke, u kultnoj domaćoj seriji "Bolji život".

Tajna dobrog recepta za ćurku iz rerne je u marinadi i strpljenju, jer ovo jelo se priprema čitava 24 sata...

punjena curka

Foto-ilustracija: pixabay.com

Pečena ćurka iz rerne

Namirnice:

Marinada:

- 4 l povrtnog bujona,

- 1 šolja soli,

- ¾ šolje smeđeg šećera,

- 1 koren đumbira (isečen na dva dela neoljušten),

- 6 čenova belog luka,

- kora od 2 pomorandže,

- kora od 2 limuna,

- 2 kašike suvog ruzmarina,

- 1 kašika bibera u zrnu,

- 4 lovorova lista,

- 4 l ledene vode.

Ćurka:

- 1 ćurka od 5-7 kg,

-  ulje za podmazivanje pleha.

Priprema:

Marinada:

U velikoj posudi pomešati sve sastojke za marinadu osim ledene vode i staviti na šporet da provri, pa kuvati 10-ak minuta uz povremeno mešanje, sve dok se šećer i so potpuno ne otope.  Skloniti sa šporeta i potpuno ohladiti  u frižideru.

Zatim, pomešati sa ledenom vodom i sipati u veliki sud (duboka žerpa u koju staje cela ćurka). Ćurki povezati noge i staviti u posudu tako da cela bude potopljena u marinadu. Poklopiti sud i ostaviti da se marinira 24 sata. Nakon 12 sati okrenuti ćurku kako bi se ravnomerno marinirala. Nakon 24 sata izvaditi ćurku i ocediti, a zatim obrisati papirnim ubrusom.

Pečenje:

Staviti rešetku u rerni na najnižu poziciju. Zagrejati rernu na 250 stepeni Celzijusovih. Premazati unutrašnost pleha uljem, pa staviti ćurku i nju, takođe, premazati uljem. Peći u u zagrejanoj rerni pola sata. Nakon 30 minuta,  pokriti ćurku aluminijumskom folijom i smanjiti temperaturu na 180 stepeni Celzijusovih, a zatim peći 2-4 sata u zavisnosti od veličine ćurke. Pečenu ćurku, još uvek pokrivenu folijom, ostaviti da se prohladi 15-30 minuta pre sečenja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima