≫ 

Kako skuvati pirinač, a da se zrnca ne "zelepe"? Nije "fora" u ulju, ovo treba da uradite

 ≫ 

Najčešće se dešava da bude ili nedovoljno skuvan ili prekuvan

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Ona.rs.
Odgovor na komentar korisnika Ika...
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Miroslav

    05. oktobar 2019 | 00:29

    Ovako, pirinač isprati, isprati i isprati pa potom potopiti u hladnoj vodi pola sata-sat. Potom procediti i pirinač sipati u šerpu. Na jednu šolju pirinča ide jedna ravna kašika soli i biber po ukusu. Vode dodati da bude 2cm (širina palca) iznad nivoa pirinča. Poklopiti i uključiti na max. Kada krene pokolopac da igra (da vri jako), isključiti ringlu, otkolopiti malkice i ostaviti dok vizuelno voda ne nestane. Tada se skloni sa strane, poklopi i ostavi 5-10min. Probati na par minuta. Kada ste zadovoljni, prosto otklopite šerpu i to je to. Preporučujem sorte sa malo skroba i malo arsena (basmati, jasmin) ili paraboiled pirinče koji su lakši za pripremu ali slabijeg ukusa ( razlika je u načinu skidanja opne, ime kaže - parom dok je kod "običnih" to mehaničkim putem). Izbegavajte integralne jer imaju visoku koncentraciju arsena a minimalne nutritivne razlike u odnosu na "obične".

  • M.K.

    04. oktobar 2019 | 20:18

    Nikad nisam imala problem uz tehniku 2:1,dakle na jednu solju rize idu 2 solje vode na dve 4 itd. integralnu rizu vise forsiram i pre sto ga stavljam da se kuva dobro ga operem da izadje škrob iz njega riza bude pravo al dente.

  • Ika...

    04. oktobar 2019 | 19:08

    Kuvati u lonac koji je specijalno za pirinac...i nema problema..nece se zalepiti ni jedno zrnce..