• 0

Omiljeni "komplet" Ive Andrića: Jagnjeće sarmice ne idu bez ovčijeg kiselog mleka

Jedini srpski nobelovac je često posećivao Sokobanju gde je uživao u mirnim šetnjama i druženju sa meštanima, a posebno je voleo specijalitete iz tog kraja

  • 0

Ivo Andrić, jedini srpski književnik koji je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za roman "Na Drini ćuprija" izuzetno je voleo kulinarske specijalitete iz sokobanjskog kraja.

Andrić je često posećivao Sokobanju, a apartman 144 na drugom spratu hotela “Moravica” u kome je pisac redovno odsedao, pretvoren je u spomen sobu sa policama, sofama, foteljama, knjigama, priborom za jelo i drugim stvarima koje je koristio.

U ovom gradu je uživao u mirnim šetnjama i druženju sa meštanima, a posebno je zavoleo specijalitete iz tog kraja, prvenstveno ovčije kiselo mleko bez kojeg nije mogao da zamisli nijedan obrok, pitu od sukanih kora sa ovčijim sirom i jagnjeću sarmicu.

Ivo Andrić, Milica Babić

Ivo Andrić sa suprugom Milicom Babić, sa kojom je stupio u brak u kasnim godinama. Printskrin: RTS

Jagnjeća sarmica

Namirnice:

- 1 kg jagnjećih iznutrica (crna i bela džigerica, srce), 

- 1 trbušna maramica, 

- 3 glavice crnog luka, 

- 4 jajeta, 

- 200 ml kisele pavlake ili jogurta, 

- ulje, 

- so,

- biber,

- lovorov list,

- mlevena crvena paprika

Priprema: Maramicu potopiti u hladnu vodu sa malo soli i sirćeta i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Za to vreme par puta promeniti vodu. Srce i obe džigerice takođe ostaviti u hladnoj vodi da odleže. Isprati ih, pa kuvati oko sat vremena u slanoj vodi začinjenoj biberom u zrnu i lovorom. Skuvane iznutrice sitno iseckati. Na ulju izdinstati sitno isečen crni luk, dodati seckane iznutrice, pa još malo dinstati sve zajedno. Začiniti solju, biberom i mlevenom crvenom paprikom. U prohlađenu masu umešati 2 jajeta. Posudu za pečenje podmazati, pa staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj rasporediti izdinstanu masu, pokriti drugom polovinom, pa sve umotati u oblik sarme. 2 jajeta umutiti sa pavlakom, pa preliti preko sarmice. Zapeći u rerni na 220 stepeni oko pola sata. Služiti sa ovčijim kiselim mlekom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima