• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Omiljeni "komplet" Ive Andrića: Jagnjeće sarmice ne idu bez ovčijeg kiselog mleka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedini srpski nobelovac je često posećivao Sokobanju gde je uživao u mirnim šetnjama i druženju sa meštanima, a posebno je voleo specijalitete iz tog kraja

  • 0
Ivo Andrić, pita od mesa, jagnjeća sarmica Foto: Shutterstock, Knjiga "Kainov ožiljak/Dejan Stojiljković

Ivo Andrić, jedini srpski književnik koji je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za roman "Na Drini ćuprija" izuzetno je voleo kulinarske specijalitete iz sokobanjskog kraja.

Andrić je često posećivao Sokobanju, a apartman 144 na drugom spratu hotela “Moravica” u kome je pisac redovno odsedao, pretvoren je u spomen sobu sa policama, sofama, foteljama, knjigama, priborom za jelo i drugim stvarima koje je koristio.

U ovom gradu je uživao u mirnim šetnjama i druženju sa meštanima, a posebno je zavoleo specijalitete iz tog kraja, prvenstveno ovčije kiselo mleko bez kojeg nije mogao da zamisli nijedan obrok, pitu od sukanih kora sa ovčijim sirom i jagnjeću sarmicu.

Ivo Andrić, Milica Babić Ivo Andrić sa suprugom Milicom Babić, sa kojom je stupio u brak u kasnim godinama. Printskrin: RTS

Jagnjeća sarmica

Namirnice:

- 1 kg jagnjećih iznutrica (crna i bela džigerica, srce), 

- 1 trbušna maramica, 

- 3 glavice crnog luka, 

- 4 jajeta, 

- 200 ml kisele pavlake ili jogurta, 

- ulje, 

- so,

- biber,

- lovorov list,

- mlevena crvena paprika

Priprema: Maramicu potopiti u hladnu vodu sa malo soli i sirćeta i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Za to vreme par puta promeniti vodu. Srce i obe džigerice takođe ostaviti u hladnoj vodi da odleže. Isprati ih, pa kuvati oko sat vremena u slanoj vodi začinjenoj biberom u zrnu i lovorom. Skuvane iznutrice sitno iseckati. Na ulju izdinstati sitno isečen crni luk, dodati seckane iznutrice, pa još malo dinstati sve zajedno. Začiniti solju, biberom i mlevenom crvenom paprikom. U prohlađenu masu umešati 2 jajeta. Posudu za pečenje podmazati, pa staviti polovinu trbušne maramice. Po njoj rasporediti izdinstanu masu, pokriti drugom polovinom, pa sve umotati u oblik sarme. 2 jajeta umutiti sa pavlakom, pa preliti preko sarmice. Zapeći u rerni na 220 stepeni oko pola sata. Služiti sa ovčijim kiselim mlekom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti