• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija i Ukrajina počele novi rat, ali oko toga čija je supa: "Uzeli ste nam Krim, ali boršč nećete"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako pitate Ruse boršč je njihovo tradicionalno jelo. Ako pitate Ukrajince, čućete isto.

  • 7
Borscht

Foto: Pixabay

Supa nikada ne bi trebalo da bude povod za svađu, ali kada je ruski ministar spoljnih poslova objavio fotografiju boršča i napisao da je u pitanju "omiljeno rusko tradicionalno jelo i simbol njihove kuhinje", Ukrajinci su se digli na noge.

Naime, Ukrajinci boršč smatraju svojim nacionalnim jelom, pa su ovaj status ruskog ministra shvatili kao ratnu propagandu u vreme okupacije Krima i sukobima u istočnom delu zemlje koji traju od 2014. godine.

- Kao da krađa Krima nije bila dovoljna, morali ste da nam ukradete i boršč. - bio je jedan komentar.

Šta je boršč?

 

U pitanju je supa koja je crvene boje zbog cvekle (iako postoje zelene i bele vrste ove supe), a vekovima je zastupljen u ukrajnskoj kuhinji. Stoga nije ni čudo što rusko prisvajanje govori o sve većem trendu ruskog istorijskog ugnjetavanja ukrajinskog jezika, politike, i pre svega nezavisnosti.

Aleks Kokčarov, političar i analitičar ističe da iako brojne kulture tvrde da je boršč njihov, poput Belorusije, Poljske i Rusije, Ukrajina polaže najviše prava na ovo jelo zato što su sastojci za ovu supu pronađeni prvenstveno u arheološkim zapisima na teritoriji današnje Ukrajine.

A šta je onda sa milionima Rusa koji insistiraju da je ovo jelo njihovo?

Sudeći prema istorijskim činjenica, Boršč je u rusku kuhinju ušao tokom perioda Sovjetskog Saveza kada je Staljin zadužio svog komesara za hranu Anastasa Mikojana uspostavi sovjetsku nacionalnu kuhinju koja treba da zadovolji više od 100 različitih etničkih grupa koje su živele u SSSR-u.

I dok traju prepirke između Rusije i Ukrajine čija je povod supa, analitičari s obe strane ističu da treba imati na umu da je hrana deo kulture i identiteta, kao i da se ona seli, deli, ali i ujedinjuje ljude.

boršč

foto: pixabay.com

Recept za boršč

 

polovina većeg pileta ili jedno celo malo

1 cvekla

2 krompira

pola glavice mekanijeg kupusa

1 luk

1 šargarepa

2dl paradajz sosa

ulje

so

4,5l vode

Priprema:

boršč

foto: pixabay.com

Pola pileta u komadu staviti u 4,5l hladne vode u koju ste dodali so.

Kuvajte kao supu dok se meso ne skuva.

Meso potom izdvadite i ostavite na stranu.

U vodu u kojoj ste kuvali meso dodajte cveklu isekanu na rezančiće.

Kad se do pola skuva dodajte krompir isečen na kocke.

Nakon što se cvekla i krompir skuvaju dodajte što sitnije iseckan kupus (kao za salatu).

Kuvajte još 10-15 minuta. Kupus ne sme da se prekuva.

U međuvremenu napravite zapršku - na malo ulja prodinstajte sitno iseckani luk.

Kad postane staklast dodajte rendanu šargarepu i dinstajte dok ne omekša.

Potom u zapršku dodajte sok od paradajza, pa stavite sve u lonac u kom ste kuvali kupus, cveklu i krompir.

Skloniste lonac sa vatre, lagano promešajte i posolite po ukusu.

Meso koje ste prethodno ostavili po strani, malo propržite u tiganju dok ne dobije zlatno žutu boju.

Po želji možete dodati pavlaku u supu.

Vaša supa je spremna.

Prijatno!

Video: Tramp i Putin se jedu u Helsinkiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Tz

    16. oktobar 2019. | 15:42

    Ukrajinci su americke marionete tu su prvi.

    Podelite komentar

  • Deda Đoka

    16. oktobar 2019. | 16:07

    Čija je feta? Grčka ili bugarska?

    Podelite komentar

  • Zele

    16. oktobar 2019. | 18:23

    Jako jelo, u ...

    Podelite komentar