• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najbolju picu na svetu pravi Piroćanka: Sonja i njena porodica na testu spajaju Srbiju i Italiju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posetili smo porodični restoran u istočnoj Srbiji i probali neobične "srpske" pice

  • 4

Ako ste ikad prolazili kroz Pirot, teško da niste probali kačkavalj iz ovog kraja, koji se prosto topi u ustima, njihovu čuvenu peglanu kobasicu, ili jagnjetinu sa Stare planine. Takođe je teško da ste ove ukuse probali na najčuvenijem italijanskom specijalitetu – pici.

Ideja da se spoje ukusi Italije i pirotskog kraja došla je iz porodice Stojanović. Pa tako, čim uđete u njihov restoran u centru Pirota, imate utisak da se nalazite negde van Srbije. Miris paradajza i pečenog testa vam ispuni nozdrve, a ambijent vas već na prvi pogled odvede negde na sever Italije.

- Dobrodošli u piceriju "Mama Rosa". Ja sam Sonja Stojanović i pokazaću vam jedan naš novi recept sa tradicionalnim proizvodima – picu sa peglanom kobasicom i tartufima – izgovara sa osmehom žena sa druge strane kuhinjskog šanka.

Picerija Mama Rosa

Sonja Stojanović je vlasnica picerije, ali i glavni pica majstor, Foto: Telegraf

Zatim vešto uzima testo u ruke i uvežbanim pokretima ga razvlači po plehu. Dok stavlja sastojke priča svoju priču.

- U svakom lošem ima nešto dobro. Pa je tako i kod nas u određenom periodu života bilo loše, ali je iz toga lošeg izašlo dobro. Moj muž je bio godinama jako bolestan, tako da je bio usmeren na određenu ishranu. Kroz tu ishranu smo tražili recepte, kako bi mu hrana koju svakodnevo unosi bila zdrava, a da s druge strane nije jednolična. Tako smo došli do pice sa jagnjetinom, pice sa peglanom kobasicom, tartufima, pa čak i čvarcima, koje su veoma zdrave pice – priča Sonja.

Picerija Mama Rosa

Pica sa peglanom kobasicom i tartufima, Foto: Telegraf

Neobični recepti Stojanovića dobili su brojna svetska priznanja, među kojima je i zlatna medalja na svetskom prvenstvu u pravljenju pice. Sonjina pica sa jagnjetinom je te 2017. godine oduševila italijanski žiri, a konkurenciju ostavila za dezert.

- Takmičenje se održalo u Rumuniji i pobedila je naša Sicilijanska pica, koja se sprema sa inćunuma, kaprom i crnim vinom. Ime pice je u stvari poštovanje svih tih proizvoda i same Italije. je bila jedna vrsta jagnjetine, pica sa jagnjetinom. Sećam se koliko sam bila ponosna, najviše zbog toga što je tih dana naša picerija proslavljala 25 godina postojanja – iskrena je Sonja.

Picerija Mama Rosa

Sonja i njen muž stalno smišljaju nove neobične recepte, Foto: Telegraf

Sonjin suprug Zoran, inače kuvar po profesiji, svakodnevno smišlja nove recepte koji bi mogli da se primene na picu. Na meniju njihovog porodičnog restorana tako se trenutno nalazi više od 30 različitih vrsta pica.

- Pa mnogo tražimo da spojimo određene ukuse, da bi to bilo baš prava stvar, nešto što se retko gde nađe. Tako da nam se desi da mnogo puta omašimo, ali naiđe period kad sve te pokušaje u određenom momentu pretvorimo u pravu stvar i pravu picu koju ponudimo ljudima. Iako smo najveći kritičari sebi sami - u truglu moj muž - moj sin i ja, moram da priznam da su i Piroćanci veliki kritičari. Ovde su ljudi veliki domaćini i većina zna dobro da kuva, tako da ih ne možete prevariti kad je u pitanju hrana – šali se Sonja.

Delić ukusa neobičnih recepta porodice Stojanović i atmosfere njihovog restorana naći ćete u videu na početku teksta. 

(Ivana Nedić/ivana.nedic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Niss

    20. oktobar 2019. | 21:16

    Vrhunska pica, prelep ambijent. Obavezno posetiti. Sve pohvale👏👏👏

    Podelite komentar

  • paraćinac

    20. oktobar 2019. | 21:40

    bio, sve je tačno! preporučujem!

    Podelite komentar

  • Dr.

    21. oktobar 2019. | 08:32

    Od čitanja ovog teksta ide mi voda na usta !

    Podelite komentar